Vi kallar det överklassocialism och det är vad som står i vägen för breda skattesänkningar för arbetarklassen och effektiva bidrag för de som behöver det mest, skriver debattörerna.
Vi kallar det överklassocialism och det är vad som står i vägen för breda skattesänkningar för arbetarklassen och effektiva bidrag för de som behöver det mest, skriver debattörerna.

Vänsterns överklassocialism spär på inflationen

I en artikel förra veckan skrev vi om medelklassens bidragsregn. Vi hade inte väntat oss att Ung Vänster skulle rycka ut i den välbeställda medelklassens försvar, skriver Anton Holmlund, Luf.

ANNONS
|

Slutreplik

28/9 Befängt att avfärda höga elpriser som medelklassproblem

21/9 Sluta gulla med medelklassen - det regnar redan bidrag över dem

När vi föreslår att ta bort bidrag som går till människor som inte behöver det för att kunna sänka skatten arbete föreslår Ung Vänster i stället att vrida upp trycket i medelklassens bidragskran. Det kanske känns bra i stunden, men det spär på inflationen och i slutändan är det arbetarklassen som kommer få betala för det.

Ung vänsters förslag är som vanligt dyra, verklighetsfrånvända och missar målet. Verklighetsförankring är inget vi förväntar oss från Ung Vänster, en förutfattad mening som bekräftas av skribentens påstående att det knappt går att leva på CSN-lånet. Det går nämligen bra att både bo och äta för studenter och att skattefinansiera ölpengar är inte statlig kärnverksamhet.

ANNONS

Inte synd om

Vi står fast vid att det inte är synd om medelklassen i Sverige. Tvärtom har Svensson allt man kan drömma om i de tusen skattefinansierade bidragen vi diskuterat. Listan kan göras lång; RUT- och ROT, ränteavdrag, CSN, barnbidrag. Att vilja ge ytterligare ekonomiska stöd till den gruppen är ingenting annat än gullande. Vi kallar det överklassocialism och det är vad som står i vägen för breda skattesänkningar för arbetarklassen och effektiva bidrag för de som behöver det mest. Varje skattekrona som går till barnbidrag till rika, CSN-bidrag till framtidens överklass eller för den delen Markoolios nya badtunna, är en skattekrona som skulle kunna gå till bättre skolor i utsatta områden och sänkta skatter på låga inkomster. Något som hade hjälpt arbetarklassen på riktigt.

Att mitt under en utbudsinflation med statliga medel gå in och göra konsumenterna ännu mer köpstarka kommer driva upp priserna ytterligare

Vidare hävdar Ung vänster att inflationen som nu driver upp priserna är en anledning till att höja barnbidrag, studiebidrag, bostadsbidrag… ja, kort sagt alla bidrag. Prishöjningarna som vi ser nu beror på utbudsstörningar och en marknad vars behov varit oföränderliga. Att mitt under en utbudsinflation med statliga medel gå in och göra konsumenterna ännu mer köpstarka kommer driva upp priserna ytterligare. Vänsterns generella bidragshöjningar är därför skadliga för alla men skulle återigen drabba arbetarklassen och de som lever på marginalen hårdast.

ANNONS

Ung Vänster är ett socialistiskt förbund. De tror att politiker vet bättre än människor, det gör inte vi. Vi är alltid emot socialism, även för överklassen. Att höja alla bidrag utan att tro att det finns några negativa konsekvenser är en välvillig fantasi. Eftersom ingen verkar ha sagt det till Ung vänster tidigare vill vi en gång för alla berätta för dem att deras önskedröm om en pengakälla som aldrig sinar är just det - en dröm.

Anton Holmlund, socialpolitisk talesperson för LUF

Elin Hjelmestam, ekonomiskpolitisk talesperson för LUF

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS