Anneli Virenhem, VD Active Landvetter AB, driver rehab i Landvetter och Göteborg under vårdval rehab i Västra Götalandsregionen.
Anneli Virenhem, VD Active Landvetter AB, driver rehab i Landvetter och Göteborg under vårdval rehab i Västra Götalandsregionen.

Välfärdsdebatten har fått en ny Pomperipossa

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    <strong>Anneli Virenhem</strong>, VD Active Landvetter AB, driver rehab i Landvetter och Göteborg under vårdval rehab i Västra Götalandsregionen.
Anneli Virenhem, VD Active Landvetter AB, driver rehab i Landvetter och Göteborg under vårdval rehab i Västra Götalandsregionen.

När jag var några år gammal skrev Astrid Lindgren en satir om Häxan Pomperipossa i Monismanien. Hon skrev texten då hon hade upptäckt att hon betalade 102 procent i skatt. Det berodde på de höga marginalskatter som dåvarande regering hade infört.

Nu, 40 år senare, har trollkarlen Ilmar Reepalu uppenbarat sig. Han har i sin utredning kommit fram till att mitt företag skall gå back med minus 16 671 kronor i årsresultat. Detta om man följer alla hans trollformler till punkt och pricka.

Utan att behöva vara nämnvärt kunnig i ekonomi förstår man då att man inte kan driva företag med dessa förutsättningar. Lika frustrerad som Astrid var över hur galet detta var då, är jag i dag över hur snedvriden och felaktig välfärdsdebatten har blivit.

ANNONS

Ingen kan driva bolag utan vinst

Debatten har sitt fokus på att välfärdsbolag inte skall gå med vinst. Men om mitt företag skall överleva, utvecklas och växa måste vi gå med vinst. Ingen kan driva bolag utan att ha pengar över när året är slut. Den trollformeln är obrukbar och eftersom vi företagare är smarta, kostnadseffektiva, energiska, nyfikna och uthålliga kommer vi inte låta oss luras in i Ilmar Reepalus förtrollade värld. Nej, han kommer stå med trollstaven själv i Monismanien och vi får väl hoppas att han lyckas trolla fram läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, lärare, psykologer, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, barnmorskor, förskolelärare, personliga assistenter och därefter, utan att det kostar invånaren en skattekrona, öppna och bygga nya vårdhem, sjukhus, vårdcentraler och skolor utan att behöva lyfta ett finger.

I Sverige pratar vi om 12 000 vårdbolag som är drabbade av Ilmar Reepalus trolleritrick. 11 880 av dessa är småföretagare med 1-19 anställda. Mantrat som hörs i etern är att alla dessa företagare flyger till skatteparadis och dricker paraplydrinkar. Men den enda som flyger dit är antagligen Pomperipossa på sin kvast.

Vi välkomnar revision

Att vara företagare är en stor förpliktelse och vi tror på vår idé. Vi har valt att starta upp i egen regi för vi är eldsjälar och arbetsmyror. Vi ser till att skapa bästa möjliga verksamhet med bästa kvalitet för våra patienter, brukare, kunder och våra anställda. Misslyckas vi så överlever vi inte. Och vi vill inte ha Svarte Petter i branschen och välkomnar med öppna armar revision. Detta skall såklart gälla privat så väl som offentligt drivna verksamheter.

ANNONS

Att det finns verksamheter som går med underskott trollas bort i mediedrevet. Till detta bör tilläggas att privata verksamheter inte har möjlighet att gå med underskott. Händer det får vi ta vår hatt och rock och lämna arenan. Inte heller finns intresse från media att visa på de kvalitetsmätningar som gjorts under åren där man visat att privat drivna verksamheter har lika bra och ofta bättre poäng än offentligt drivna. Varför inte någon journalist kan tycka detta är intressant att skriva om är för mig en gåta. I stället får vi stå med dumstruten trots att vi inte gjort annat än vårt jobb.

Det är tydligen dags för oss företagare att boka in oss på nästa magikerkurs för att lära oss trolla bort alla fördomar och felaktiga fakta om privat företagande. Få politiken att lägga alla kort på bordet och fokusera välfärdsdebatten på det som är viktigt nämligen kvalitet, utveckling, tillgänglighet, valfrihet och mångfald.

Anneli Virenhem

VD Active Landvetter AB, driver rehab i Landvetter och Göteborg under vårdval rehab i Västra Götalandsregionen. Medlem i Välfärdensgrupp 8

Fakta

Active Landvetter AB har genomfört beräkningar av vilka finansiella konsekvenser Ilmar Reepalus förslag skulle få för företaget. Med utredningens sätt att bestämma operativt kapital skulle företagets högsta tillåtna rörelseresultat vara negativt och uppgå till minus 16 671 kronor per år. Det motsvarar en negativ rörelsemarginal på - 0,13 procent, givet en omsättning på 12 893 344 kronor.

ANNONS
ANNONS