Daniel Bernmar (V), kommunalråd Göteborg
Daniel Bernmar (V), kommunalråd Göteborg

Väck med vinstjakten i välfärden

I dag kan det bli stopp på vinstjakten i välfärden. Då ska riksdagen ta ställning till ett lagförslag om att införa vinsttak för välfärdsföretag inom vård, skola och omsorg. Ett lagförslag som ligger på deras bord tack vare Vänsterpartiet, skriver Daniel Bernmar (V).

ANNONS
|

Under 90-talet införde den moderatledda regeringen det fria skolvalet som gav möjlighet för företag att driva privata vinstdrivna skolor. Vi har nu sett effekterna av det fria skolvalet under lång tid. Segregationen har ökat genom att barn till förmögna och välutbildade föräldrar får bättre skolgång än barn till föräldrar med arbetaryrken. Senaste i raden av skandaler i skolan är dessutom att flera privata skolor delar ut glädjebetyg till sina elever. Detta har i sin tur lett till ökade klyftor i samhället och ett alltmer orättvist utbildningssystem.

Hetsprivatiserar i Göteborg

Att klyftorna ökar i Göteborg verkar dock inte oroa de borgerliga partierna. I stället väljer de att driva igenom hetsprivatiseringar i Göteborg, först hemtjänsten och nu daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättningar. Med andra ord fortsätter de att driva igenom reformer som ökar ojämlikheten och splittrar Göteborg.

ANNONS

Däremot verkar de borgerliga partierna i Göteborg väldigt oroliga för att lagförslaget om vinstbegränsning i välfärden ska bli verklighet. De valde nämligen att utreda vilka kostnader vinstbegränsningen skulle innebära. Nu har vi fått svaret från utredningen, en vinstbegränsning innebär inga kostnader.

Men det var nog inte det svaret de vill ha då sanningen är att vinster i välfärden kostar mer än vad det kostar att avveckla desamma. Något som de borgerliga partierna blundar för i sin iver att gå de privata riskkapitalisternas ärenden i stället för göteborgarnas.

Svaret är glasklart

Det som däremot borde utretts men som vi aldrig fick svar på är: Vilka konsekvenser får det för göteborgarna om skattemedel faktiskt går till det som det är tänkt? Det vill säga till välfärdsverksamhet, till fler undersköterskor, till mer personal i förskolan och mer resurser till socialtjänsten.

För Vänsterpartiet är det glasklart. Skattemedel ska gå till den skola, vård och omsorg som de är avsedda för. Inte en enda krona som skulle kunna gå till att förstärka välfärden ska gå till välfärdsföretagarnas skatteparadis!

Daniel Bernmar (V)

kommunalråd Göteborg

ANNONS