Att civilsamhällets organisationer rapporterar om utsatthet samtidigt som anställda vittnar om hårdare bedömningar är ett tecken på oroande förklaringar till försörjningsstödets utveckling, skriver debattörerna.
Att civilsamhällets organisationer rapporterar om utsatthet samtidigt som anställda vittnar om hårdare bedömningar är ett tecken på oroande förklaringar till försörjningsstödets utveckling, skriver debattörerna. Bild: Lars Pehrson / TT

V: Kartlägg fattigdomen i Göteborg!

Försörjningsstödet i Göteborg är på den lägsta nivån på 20 år. Stadens högerstyre är yrvaket förvånade men nöjda med utvecklingen, trots att de inte kan förklara varför kostnaderna minskat. Samtidigt larmar civilsamhället om fattigdom och utsatthet, skriver Jenny Broman (V) och Maj Karlsson (V).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Människor söker hjälp för matkassar, vinterkläder till sina barn och andra grundläggande behov. Bland de som söker hjälp finns många som har beviljats försörjningsstöd, men där pengarna uppenbarligen inte räcker till den levnadsnivå som socialtjänstlagen slår fast.

Stadsmissionens Fattigdomsrapport 2021 fokuserar på de ohjälpta. De syftar på personer som väljer att inte söka stöd eftersom man tappat tilltro till samhället, människor som på grund av psykisk ohälsa eller beroendeproblematik inte fångas upp av det offentliga. Elva procent av alla insatser inom fattigdomsmätningen för Sveriges Stadsmissioner 2015–2020 riktar sig till de ohjälpta.

Framförallt barnfamiljer

Rapporten visar även att 59 procent av deras insatser går till människor med långvarigt ekonomiskt bistånd, framförallt barnfamiljer. Många är akuta såsom utdelning av mat eller annat materiellt stöd. I kartläggningen framgår det att den vanligaste insatsen även för de ohjälpta är liknande former av stöd.

ANNONS

Ett av högerstyrets mål för socialnämnderna är att halvera antalet personer med långvarigt försörjningsstöd. Detta mål genomsyrar socialtjänstens arbete med försörjningsstöd och styr hur de gör sina bedömningar. Uppfattningen att socialtjänsten kommer neka kan spridas snabbt och avskräcka utsatta från att söka det bistånd de har rätt till.

Att civilsamhällets organisationer rapporterar om utsatthet samtidigt som anställda vittnar om hårdare bedömningar är ett tecken på oroande förklaringar till försörjningsstödets utveckling. Även om det på pappret är människors rättigheter och socialtjänstlagens krav som ska gälla, så är det i hög grad den politiska styrningen i en kommun som avgör hur försörjningsstödet beviljas och vilka utgifter som godkänns av socialtjänsten.

Saknas statistik

En av slutsatserna i Fattigdomsrapporten är att det saknas statistik om de ohjälpta och att myndigheter borde komplettera sina underlag i dialog med civilsamhället för att få en bättre bild av vilka som drabbas och hur det påverkar deras liv. Göteborg kan inte fortsätta att blunda för det som är osynligt i statistiken. Vänsterpartiet vill därför genomföra en kartläggning av fattigdomen i Göteborg i samarbete med civilsamhällets aktörer.

Det är ovärdigt för ett modernt samhälle att barnfamiljer inte har råd med vinterskor eller att människor inte kan äta sig mätta i slutet av månaden.

Det är ovärdigt för ett modernt samhälle att barnfamiljer inte har råd med vinterskor eller att människor inte kan äta sig mätta i slutet av månaden. I grunden behöver vi ifrågasätta hela det ekonomiska systemet som orsakar detta. Det är hög tid för en rättvis fördelning av samhällets resurser.

ANNONS

Jenny Broman (V), kommunalråd

Maj Karlsson (V), riksdagsledamot

ANNONS