Ett uppvisning i våld och total avsaknad av respekt för rättsväsendet som helgens händelser i Hjällbo förtjänar samhällets kraftfulla fördömande, skriver debattörerna.
Ett uppvisning i våld och total avsaknad av respekt för rättsväsendet som helgens händelser i Hjällbo förtjänar samhällets kraftfulla fördömande, skriver debattörerna. Bild: Adam Ihse/TT

Våldet måste få ett slut – Sverige förtjänar bättre

Vi behöver slutligen göra upp med bilden att gängen mest skjuter varandra. Våra gator och torg är inte skapta för att vara konfliktzoner. Särskilt i Göteborg finns det alldeles för många tragiska händelser med oskyldiga som dödats trots att de inte har något med kriminalitet att göra, skriver Ebba Busch (KD) och Andreas Carlson (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Parallellsamhällets rättsskipning har fått fäste under Morgan Johanssons tid som justitieminister. I fredags skedde ett våldsamt upplopp med nära hundra personer i Hjällbo utanför Göteborg. I söndags mördades en man i samma område och polisen utreder nu kopplingen till fredagens kaos.

Saknar respekt för rättsväsendet

Ett sådant uppvisning i våld och total avsaknad av respekt för rättsväsendet förtjänar samhällets kraftfulla fördömande. Men omfattningen av den här gängproblematiken är större än Göteborg. Stockholm är just nu värst drabbat när det handlar om det dödliga skjutvåldet och situationen i Malmö har under lång tid krävt särskilda insatser från polisen. Nyligen blev en gravid kvinna beskjuten.

Regeringen är ytterst ansvarig och utvecklingen har gått åt helt fel håll under deras styre. Det här dödliga våldet kan och får inte normaliseras.

ANNONS

En rapport från Brå som redovisades i förra veckan visar att Sverige ligger i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa. Det kräver ordentliga åtgärder.

Sverige ligger i botten i Europa när det gäller polistäthet. Vi behöver fler poliser, så att polisen kan ha en ordentlig närvaro på de mest utsatta platserna i landet. Då behöver vi rekrytera fler. Kristdemokraterna vill ge poliserna ett ordentligt lönelyft. I vår skuggbudget avsätter vi 1,3 miljarder till höjda polislöner för att locka fler till yrket. Totalt satsar vi 5,4 miljarder mer på polisen än regeringen.

Kräver satsningar

Men det är fler myndigheter som måste stärkas. Åklagarmyndigheten behöver växa ordentligt om de ska hinna med den allt mer komplexa brottsligheten och fler brottslingar dömas. Vi bedömer att de behöver växa med minst en halv miljard de kommande tre åren. Det krävs åtgärder för att bygga ut hela rättsväsendet så att inte flaskhalsar uppstår.

Den grova brottsligheten kryper ner i åldrarna. Gängen rekryterar minderåriga för att undvika straff. Ungdomsrabatten måste därför avskaffas för den över 18 år. Dessutom behöver påföljderna bli betydligt hårdare för den som är under 18 vid vissa brott.

KD anser att fler ska dömas till sluten ungdomsvård, och att den slutna ungdomsvården ska föras över till Kriminalvården. Kravet på ”synnerliga skäl” för att häkta eller anhålla unga kriminella ska slopas. Ett brottsoffer ska inte behöva möta förövaren på gatan senare samma dag, bara för att denne har varit för ung för att plockas in.

ANNONS

Särskilt i Göteborg finns det alldeles för många tragiska händelser med oskyldiga som dödats trots att de inte har något med kriminalitet att göra.

Vi behöver också slutligen göra upp med bilden att gängen mest skjuter varandra. Våra gator och torg är inte skapta för att vara gängens konfliktzoner. De är till för alla laglydiga medborgare som försöker leva sina liv men som alltför ofta får betala det högsta priset. Särskilt i Göteborg finns det alldeles för många tragiska händelser med oskyldiga som dödats trots att de inte har något med kriminalitet att göra. Vi tänker särskilt på 8-åriga Yuusuf som mördades med en handgranat när han besökte släktingar.

Våldet måste få ett slut. Sverige förtjänar bättre.

Ebba Busch, partiledare (KD)

Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson (KD)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS