Våga larma om du tror att ett barn utsätts för övergrepp i jul

För de flesta förknippas julen med doften av nybakade lussebullar, stearinljus i adventsljusstakar, julstjärnor i fönstren och släktträffar där alla utbyter presenter, kärlek och skratt. Men för många barn associeras julledigheten med något helt annat - nämligen rädsla, otrygghet och övergrepp. Om du har barn i din omgivning som inte har en trygg plats att fira jul på, bjud in dem till att få tillbringa julhelgen hos din familj i stället, skriver bland andra Maria Näslund, verksamhetschef på Tre ska bli noll.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Enligt Stiftelsen Allmänna Barnhuset så har 1 av 4 barn i Sverige i dag utsatts för sexuella övergrepp. Det motsvarar ungefär 8 barn i varje klass, men trots denna statistik blundar ofta vuxenvärlden för barnens verklighet.

Under julen försvinner viktiga skyddsfaktorer såsom skola, kompisar och fritidsaktiviteter. Barn som blir utsatta för sexuella övergrepp i hemmet faller då rakt in i förövarens armar, och det är därför otroligt viktigt att vuxna vågar fråga samt agera vid minsta misstanke om att ett barn far illa. För om vi inte frågar eller vågar kolla sanningen i vitögat, hur ska vi då upptäcka samt förhindra att sexuella övergrepp mot barn sker?

ANNONS

Gör en orosanmälan

Barn som utsätts för sexuella övergrepp kan uppvisa fysiska eller beteendemässiga tecken. Ett övergrepp är inte alltid enbart ett fysisk övergrepp såsom våldtäkt, därför behöver vi som trygga vuxna även vara uppmärksamma på plötsliga förändringar i beteende. Är du som trygg vuxen orolig, eller misstänker att ett barn far illa ska du alltid göra en orosanmälan och misstänker du brott ska du alltid polisanmäla. Siffror från Brottsförebyggande rådet visar att det sker 90 000 sexualbrott, varav 30 000 våldtäkter, varje år. Det ger närmare 250 sexuella övergrepp eller utnyttjanden på barn eller vuxna, varje dag – bara i Sverige. Vidare betonas det att endast 1 av 10 sexualbrott mot barn anmäls, vilket resulterar i att det finns ett stort mörkertal och att många utsatta barn lider i tystnad.

Om du har barn i din omgivning som inte har en trygg plats att fira jul på, bjud in dem till att få tillbringa julhelgen hos din familj i stället. Faktum är att en av de viktigaste stegen i att förhindra sexuella övergrepp på barn är att det utsatta barnet har en trygg vuxen i sin omgivning som de kan berätta för - den trygga vuxna kan vara du. Det är också samhällets ansvar att belysa problematiken kring att den normativt perfekta julen inte är verklighet för alla. Ju mer vi samtalar om det, desto fler barn kommer att våga berätta om hur de har det hemma och på så sätt kan sexuella övergrepp förhindras.

ANNONS

Faktum är att en av de viktigaste stegen i att förhindra sexuella övergrepp på barn är att det utsatta barnet har en trygg vuxen i sin omgivning som de kan berätta för - den trygga vuxna kan vara du

Julen ska inte vara kantad av skräck och att få sina gränser överskridna, och det ska inte vara en högtid där tystnadskulturen tillåts att dansa runt granen. Alla barn har rätt till en jul fri från sexuella övergrepp och tillsammans kan vi möjliggöra det.

Maria Näslund, Verksamhetschef på Tre Ska Bli Noll

Saga Brodersen, Kommunikatör på Tre Ska Bli Noll

Amanda Hedman Rojas, Projektledare på Tre Ska Bli Noll

ANNONS