Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
När en 12 år gammal flicka skjuts till döds utanför en bensinmack i Botkyrka och två tonårspojkar rånas, skendödas och våldtas på en kyrkogård i Solna i augusti kändes våldet oss alla övermäktigt. För om inte våra barn, med all sin oskuldsfullhet, framtid och drömmar, inte är fredade från våldet, vad är det för samhälle vi har skapat? skriver debattören,. Bild: Claudio Bresciani / TT

Vänsterns hyckleri om gängkriminaliteten är skamligt

Den senaste veckan har debatten om gängkriminaliteten varit intensiv efter ett antal särskilt brutala händelser kopplade till gängmiljön. Klaner och migrationens roll har lyfts upp på agendan. Och plötsligt låtsas vänstern och sossarna inte om att de tidigare skrikit rasist till och ifrågasatt alla som kopplat ihop kriminaliteten med invandring. Hyckleriet vet inga gränser, skriver Dana Pourkomeylian, jurist och liberal debattör.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När en 12 år gammal flicka skjuts till döds utanför en bensinmack i Botkyrka och två tonårspojkar rånas, skendödas och våldtas på en kyrkogård i Solna i augusti kändes våldet oss alla övermäktigt. För om inte våra barn, med all sin oskuldsfullhet, framtid och drömmar, inte är fredade från våldet, vad är det för samhälle vi har tillåtit växa fram?

I många år har skribenter och debattörer från höger och de liberala lägren påpekat den oroande utvecklingen och hur kriminella sakta tagit över svenska förorter. Svag socioekonomisk bakgrund, svag integration och ofullständiga gymnasiebetyg är alla rekryteringsfaktorer för gängen, och bland förortens arga unga män finner de sin bas. Med andra ord – det är inte märkligt att invandrarungdomar är överrepresenterade i dessa gäng. Liknande faktorer är vad som gör att lågutbildade vita män med svag socio-ekonomisk bakgrund har högre benägenhet att gå med i högerextrema organisationer.

Kallats rasister

Dessa skribenter har kallats alarmister, populister, spridare av skrämselpropaganda eller rent av rasister av vänsterdebattörer - och politiker. Den socialdemokratiske ledarskribenten Anders Lindberg satte i december 2015 den smakfulla rubriken ”Apokalypsens fyra ryttare är liberaler” om skribenterna Anna Dahlberg, PM Nilsson, Alice Teodorescu och Ivar Arpi. Där skriver Lindberg att hysterin kommer gå över, och kvar blir då svenska folket med ”den nya befogenheten för polisen att hacka våra hemdatorer, tillfälliga uppehållstillstånd, en mur på Kastrup och ID-kontroller i Öresund”.

Samma Anders Lindberg publicerade i dagarna en ledare med rubriken ”Vi förlorar kampen mot tungt kriminella”, med de inledande orden ”kriminalpolitiken utgår från ett Sverige som inte längre finns”. Det är synnerligen apokalyptiska ord från den som inte hejdade sig från att brunsmeta de som år tidigare påpekat detsamma. Lindbergs förslag på lösningar är dock än mer långtgående än vad rubriken skvallrar om, där han anser anonyma vittnen och hemlig dataavläsning steg i rätt riktning.

Inte ensam

Lindberg är inte ensam bland vänsterns företrädare med att beskriva verkligheten i ord de bara månader tidigare aldrig skulle ta i sina munnar. I veckan länkade Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker till en artikel på sin Twitter med rubriken ”Polischef: svenska staten hotas av släktnätverken” med kommentaren ”Oerhört allvarligt när gängkriminella skapar parallella samhällen. Men polisen måste sluta låtsats vara förvånade när vissa grupper funnits i Sverige sedan årtionden”. Kommentaren är minst sagt fräck från Snecker, som varit bäst i klassen på att att demonisera meningsmotståndare från höger när de påtalat förortens framväxande klansamhällen. Och mycket riktigt bytte Snecker fot bara dagar senare, och menade att vice polischef Mats Löfving inte skulle använda sig av ordet ”klan” i tjänsten, eftersom det hade koppling till etnicitet.

Kommentaren är minst sagt fräck från Snecker, som varit bäst i klassen på att att demonisera meningsmotståndare från höger när de påtalat förortens framväxande klansamhällen.

På högsta politiska nivå har Socialdemokraterna och Stefan Löfven gått från att svära på att SD:s politik aldrig får bli verklighet, till att acceptera framlagda förslag om kraftig minskad asyl- och arbetskraftsinvandring, kvoter i flyktingmottagandet samt slopade straffrabatter för unga. Att lägga fram den politik som SD förespråkat men desperat försöka att inte låta som SD och samtidigt anklaga alla andra för att normalisera SD:s politik verkar blivit S nya paradgren.

Sverigedemokratisk politik i socialdemokratisk förklädnad är dock inte det enda Socialdemokraterna nu anammar från det läger de bara för något år sedan vägrade ta i med tång. På frågan huruvida det fanns någon koppling mellan migration och ökad brottslighet sa statsminister Stefan Löfven under måndagens presskonferens att ”Vi ska agera på det som är fel och brottsligt oavsett bakgrund och vad som är orsaken. Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet.”. Tre dagar senare under partiledardebatten i plenum sa han, som direkt svar på Jimmie Åkessons fråga, att ”Med en stor migration, där vi inte klarar av integrationen, då följer också större risk för den typen av problem som vi ser. Det är glasklart”.

Iver att brunsmeta

Från att slå ifrån sig all form av kritik mot den misslyckade integrationen till att mena att den ”glasklart” har en roll i den urartade gängkriminaliteten. Från att långsamt röra sig mot SD och hoppas att ingen märker flytten, till att rusa mot SD och hoppas att ingen hinner se. I sin iver att brunsmeta de högerpartier som hörsammat kopplingen mellan den misslyckade integrationen och gängkriminaliteten har vänsterpartierna krattat manegen för Sverigedemokraternas tillväxt. Socialdemokraterna må inse det nu när mer än var tredje LO-medlem röstar på SD, Vänsterpartiet när vittnesmålen om förortens gängkriminella ekar från socialtjänsten till skolan. Frågan är om det inte redan är försent.

Socialdemokraterna och dess allierade, däribland Centerpartiet och Liberalerna, uttalade mål har varit att hålla Sverigedemokraterna borta från makten. De har misslyckats fatalt. Valet 2022 kommer ingen brunsmetning i världen hindra Ulf Kristersson från att bilda regering - med eller utan Sverigedemokraterna."

Dana Pourkomeyhlian, jurist och liberal debattör.