När vi analyserar riksdagspartiernas förslag så är det dock långt i från alla som visar att de tar denna oro på allvar. I stället har många varit snabba med att lova skattesänkningar när priserna på drivmedel och el har stigit, trots att ledande ekonomer varnar för att detta riskerar att driva upp priserna ytterligare samtidigt som det bromsar takten i klimatomställningen, skriver debattörerna.
När vi analyserar riksdagspartiernas förslag så är det dock långt i från alla som visar att de tar denna oro på allvar. I stället har många varit snabba med att lova skattesänkningar när priserna på drivmedel och el har stigit, trots att ledande ekonomer varnar för att detta riskerar att driva upp priserna ytterligare samtidigt som det bromsar takten i klimatomställningen, skriver debattörerna. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Väljarna vill se tuffare tag mot utsläppen - nu måste politiken leverera

I dag går svenska folket till val. Vi gör det i en tid då kriser och oro färgar debatten. Men klimat- och särskilt naturskrisen har en undanskymd roll i årets valrörelse, trots att varningsklockorna ringer allt starkare. Enligt en ny Sifo-undersökning finns det en oro över klimatet och ett starkt stöd för en tuffare klimat- och miljöpolitik bland väljarna. Men långt ifrån alla riksdagspartier tar denna oro på allvar, skriver Johanna Sandahl och Karin Lexén, Naturskyddsföreningen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sommaren har präglats av extremväder i form av värmeböljor, torka och skogsbränder, vilket har lett till dödsfall, vattenbrist, översvämningar och minskade skördar runtom i världen. Om vi inte snabbt och effektivt minskar utsläppen riskerar det att bli allt värre.

Enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo, beställd av Naturskyddsföreningen, finns det ett starkt stöd för en tuffare klimat- och miljöpolitik bland väljarna. Till exempel anser sju av tio väljare att det är viktigt att Sverige är ett föregångsland inom klimat och miljö, och nio av tio säger att det är viktigt att regeringen för en politik som bevarar natur och biologisk mångfald. Det finns en bred samstämmighet i frågan oavsett ålder, kön och partisympati. Lika många anser att det är viktigt att skogsbruket är hållbart.

ANNONS

Därtill anser tre av fem väljare att skatterna bör höjas för verksamheter som har stor påverkan på klimat och miljö. Stödet är högst bland de som uppger att de sympatiserar med MP (96 procent) och V (88 procent), lägst bland M (47 procent), KD (47 procent) och SD (44 procent). Bland de som sympatiserar med S är 75 procent positiva, i likhet med C (74 procent). L-sympatisörer placerar sig i mitten (64 procent).

Lovat skattesänkningar

Två av tre väljare anser inte att statliga subventioner ska ges till verksamheter med stor klimat- och miljöpåverkan. Vidare uppger två av tre väljare att de oroar sig för klimatförändringarna.

När vi analyserar riksdagspartiernas förslag så är det dock långt i från alla som visar att de tar denna oro på allvar. I stället har många varit snabba med att lova skattesänkningar när priserna på drivmedel och el har stigit, trots att ledande ekonomer varnar för att detta riskerar att driva upp priserna ytterligare samtidigt som det bromsar takten i klimatomställningen.

Långsiktiga lösningar som tar oss ur fossilberoendet och sänker utsläppen hamnar i skymundan. En offensiv debatt om hur den - enligt en förkrossande majoritet i forskarvärlden - nödvändiga omställningen på såväl samhälls- som individnivå kan skapa ett gott liv inom planetens gränser lyser med sin frånvaro.

ANNONS

2018 lovade en riksdagsmajoritet att verka för en utfasning av merparten av de klimatskadliga subventionerna. Även om subventioner till ett värde av cirka tre miljarder kronor har tagits bort, kvarstår den absoluta merparten. På grund av inflationen och högre pris i utsläppshandeln ökar dessutom den totala summan klimatskadliga subventioner. Det vi ser är alltså en utveckling som går åt fel håll. Det hänger ihop med att flera partier agerar bromskloss i riksdagen.

En offensiv debatt om hur den - enligt en förkrossande majoritet i forskarvärlden - nödvändiga omställningen på såväl samhälls- som individnivå kan skapa ett gott liv inom planetens gränser lyser med sin frånvaro

Naturskyddsföreningens granskning av hur riksdagspartierna har agerat i klimat- och miljöpolitiska frågor sedan förra valet visar att M, KD och SD ofta har drivit förslag som innebär en försvagning av miljöpolitiken på en rad områden. Exempelvis har de motverkat utfasningen av fossila subventioner. De tre partierna får lägst betyg i granskningen.

S, C och L har ofta goda ambitioner, men behöver öka takten i omställningsarbetet. S och C behöver dessutom visa att man tar naturkrisen på allvar. S har fört en svagare miljöpolitik sedan de blev ensamt regeringsparti.

V och MP har agerat mer kraftfullt i klimat- och miljöfrågorna. Vänsterpartiets miljöprofil har emellertid försvagats. Partiet vill exempelvis göra det billigare att släppa ut genom att sänka skatten på bensin och diesel och pausa inblandningen av biobränslen i drivmedel.

ANNONS

Tydlig motpol

MP är det parti som får högst betyg i Naturskyddsföreningens granskning. MP har drivit en skarp linje i flertalet förhandlingar och hållit emot negativa beslut. I exempelvis förhandlingarna om strandskyddet var MP en tydlig motpol till C:s krav på uppluckring av det generella strandskyddet.

Det är dags att samtliga partier inser allvaret och hörsammar väljarnas åsikter och oro, som har framkommit i Sifo-undersökningen. Många partier säger sig ta klimatkrisen på allvar, men de förslag som presenteras är långt ifrån tillräckliga. Vi förväntar oss att samtliga riksdagspartier tar ansvar, inte för bara nästa mandatperiod, utan för en framtid som världens barn och unga förtjänar.

Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen

Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

ANNONS