Som det ser ut idag finns inget befintligt regelverk som egentligen hindrar bostadsrättsföreningar från att ge hyresgäster längre kontrakt från början då man hyr en privatbostad. Trots detta ges ofta tillstånd för 6-12 månaders uthyrning i taget, skriver debattören.
Som det ser ut idag finns inget befintligt regelverk som egentligen hindrar bostadsrättsföreningar från att ge hyresgäster längre kontrakt från början då man hyr en privatbostad. Trots detta ges ofta tillstånd för 6-12 månaders uthyrning i taget, skriver debattören. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Uthyrda privatbostäder en nyckel för att lösa bostadskrisen

Svenskarnas ökade levnadskostnader leder till att allt fler privatpersoner väljer att hyra ut sina bostadsrätter och villor. Vi ser en ökning med 40 000 bostadsannonser bara i år. Samtidigt krävs ett förtydligande av dagens regelverk som möjliggör en tryggare och mer långsiktig hyresmarknad. Det är dags att inse att privatuthyrning är en nyckel för att lösa bostadskrisen, skriver Fredrik Strömsten.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I dagarna släpper Qasa tillsammans med Blocket Bostad en kartläggning av andrahandsmarknaden av bostäder i Sverige. Den visar att utbudet av privatbostäder på hyresmarknaden ökat med 70 procent sedan 2022. Ett resultat av att allt fler människor ser privatuthyrning som en viktig inkomstkälla i en tid då det svider i plånboken.

Som det ser ut idag finns inget befintligt regelverk som egentligen hindrar bostadsrättsföreningar från att ge hyresgäster längre kontrakt från början då man hyr en privatbostad. Trots detta ges ofta tillstånd för 6-12 månaders uthyrning i taget. Något som skapar onödig stress och oförmåga att planera för såväl hyresgäst som hyresvärd och även för bostadsrättsföreningen. Det är tyvärr heller inte ovanligt att styrelser i bostadsrättsföreningar utan särskild anledning nekar förlängda hyreskontrakt.

ANNONS

Öka tryggheten

Med en stigande inflation och bostadskris behövs ett realistiskt förhållningssätt och ett förtydligande av dagens regelverk. Att inte begränsa hyrestiden skulle inte bara öka utbudet av bostäder och minska bostadsbristen, utan också öka tryggheten för hyresgäster, öka förutsägbarheten för tusentals svenskar och bostadsrättsföreningar samt minska den administrativa bördan. Dessutom utan att kosta statsbudgeten en krona.

Hur lagen appliceras idag är inte rimligt i en tid då det till exempel tar omkring 20 år att få en hyreslägenhet via kösystemet i Stockholms innerstad och kvadratmeterpriset för att köpa sig en lägenhet inte sällan överstiger 100.000 kr. Detta gör det svårt att komma in på såväl hyres- som bostadsrättsmarknaden. Så länge utbudet på lägenheter fortsätter att vara lägre än efterfrågan så är det heller inte troligt att hyrorna kommer att sjunka.

Det stänger ute tusentals studenter, viktig arbetskraft och nya företag

Sverige är unikt vad gäller regleringar på bostadsmarknaden. Det slår hårt mot oss som land eftersom en bostad ju är grundläggande för att kunna jobba eller studera i en stad. Det stänger ute tusentals studenter, viktig arbetskraft och nya företag. Ambitionen borde vara att göra bostadsmarknaden tryggare och bättre för att öka tillgängligheten för fler. Genom att begränsa hyrestiden utan särskild anledning blir resultatet det motsatta.

Privatuthyrning av bostäder är en viktig och långsiktig resurs för att komma till bukt med bostadsbristen i Sverige. Vi jobbar varje dag med att öka tillgängligheten och tryggheten på bostadsmarknaden genom att hjälpa fler att hyra ut och hitta en bostad. Politiken måste agera. Nu krävs en förändring av lagen som kan skapa förutsättningar långsiktigt.

ANNONS

Fredrik Strömsten, vd Qasa

ANNONS