Hyresregleringen upprätthålls av Hyresgästföreningen, som motverkar alla försök till förändring, skriver debattörerna.
Hyresregleringen upprätthålls av Hyresgästföreningen, som motverkar alla försök till förändring, skriver debattörerna. Bild: Karl af Geijerstam

Utan hyresregleringen hade studenter lättare hittat hyresrätt

Många studenter tvingas bo i dyra andrahandslägenheter. Vid terminsstart stiger hyrorna ännu mer på grund av Sveriges dysfunktionella bostadsmarknad. Det är dags att avskaffa hyresregleringen, skriver Fredrik Kopsch och Theo Herold.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I dag får tusentals ungdomar veta om de kommit in på universitets- och högskoleutbildningar. Det är ett livsförändrande besked. Men att börja plugga är inte problemfritt. Ofta innebär studier att man flyttar till en ny ort och måste hitta en lägenhet. Men det finns inga förstahandskontrakt att få tag på, eftersom hyresregleringen har förstört marknaden. Studenter som inte har kötid eller pengar att köpa en bostadsrätt hänvisas till andrahandsmarknaden. Där är det dyrt.

I en ny rapport visar vi att de redan höga andrahandshyrorna stiger ännu mer vid terminsstart. Under antagningsveckorna stiger andrahandshyrorna i studentstäder som Lund och Uppsala med ytterligare fem procent. För en student som skriver under ett hyreskontrakt för ett år just nu innebär det en total extra kostnad med upp till 7 500 kronor per år.

ANNONS

Studenter blir förlorare medan äldre och rikare har möjlighet att sitta kvar på förstahandskontrakt med artificiellt låga hyror. Hyresregleringen upprätthålls av Hyresgästföreningen, som motverkar alla försök till förändring.

Avskaffa hyresreglering

Kostnaderna har Hyresgästföreningen alltid lämpat över på andra. I Stockholm får den som bor i andrahand betala mer än dubbelt så mycket som den som har ett förstahandskontrakt – en etta på 40 kvadratmeter kostar 5 000 kronor i förstahand och 12 000 kronor i andrahand.

Hyresgästföreningen skräms med att avskaffad hyresreglering skulle innebära högre hyror för alla. Men Stockholms handelskammare har visat att dagens andrahandshyror, till följd av att utbudet är så litet, är betydligt högre än om hyresregleringen avskaffades. Forskningen är samstämmig i vad som behöver göras: avveckla hyresregleringen.

Ett första steg är att neutralisera lagstiftningen. Hyresgästföreningen har rätt att ta ut en hyressättningsavgift för att de förhandlar hyrorna. Hyresgäster tvingas, mot sitt vetande, betala 12 kronor varje månad. Det ger Hyresgästföreningen strax över 200 miljoner kronor extra i kassan varje år.

På sikt bör hyresregleringen fasas ut för alla hyresrätter.

Det andra är att ersätta hyresförhandlingar med indexering. I stället för att årlig förhandling sker mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägare kan hyrorna räknas upp med den allmänna prisutvecklingen. Så fungerar det i alla andra nordiska länder. Indexering ger transparenta hyresförändringar över tid för både hyresgäster och företag. Det tredje är att införa fria hyror i nyproduktion. Det finns redan ett färdigutrett förslag om fri hyressättning vid nyproduktion. Förslaget kan omgående remitteras och klubbas igenom i riksdagen.

ANNONS

På sikt bör hyresregleringen fasas ut för alla hyresrätter. Det kommer att ge Sverige en fungerande hyresmarknad där alla ges samma förutsättningar att hitta en lägenhet. Studenter ska inte behöva subventionera äldre.

Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro och docent i fastighetsekonomi

Theo Herold, doktorand i nationalekonomi

LÄS MER:Svårt men lättare att få studentlya

LÄS MER:Jag vill kunna duscha och inte frysa i min studentlägenhet

LÄS MER:Dyr mat får studenten Tim att gå ner i vikt: ”Trött på morötter”

ANNONS