UR registrerar inte åsikter

Nej, vi registrerar inte våra medarbetares åsikter. Det hela handlar om frivilliga samtal för att diskutera vilka normer som kan påverka Utbildningsradions utbud. Samtalen syftar till att alla ska kunna känna igen sig i vårt utbud, skriver Per Bergkrantz, UR.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

    <strong>Per Bergkrantz</strong>, vice vd UR
Per Bergkrantz, vice vd UR

Replik

Normkritik och mångfald, 28/9

Självklart åsiktsregistrerar inte UR sina medarbetare. Ingen har fått frågor kring den egna tron eller sexualiteten eller om andra individer på företaget och inga åsikter har registrerats. Detta är vår före detta medarbetare Per-Axel Janzons egen missuppfattning.

Det hela rör sig om ett utvecklingsprojekt där en avdelning på UR haft frivilliga samtal för att diskutera vilka normer som kan påverka utbudet. Samtalen hade syftet att göra oss bättre på speglingsuppdraget som finns i UR:s sändningstillstånd; att alla ska kunna känna igen sig i UR:s utbud och att det ska spegla hela landet, för alla.

Direkt felaktig uppgift

ANNONS

Uppgiften att Per-Axel Janzon tvingades sluta är också direkt felaktig. Per-Axel valde själv att avsluta sin anställning. Han meddelade också skriftligen att han tackade nej till en inbjudan att vara bollplank i mångfaldsfrågor och att han var nöjd med lösningen så som den blev.

Att spegla hela Sverige är ett svårt område. UR försöker på olika sätt att utveckla och våga pröva att få in fler perspektiv för att det vi gör ska bli ännu bättre och mer relevant för fler. Detta är ett minerat arbetsfält och vi kommer sannolikt att göra fel på vägen, men vi ger inte upp.

Källkritik viktig uppgift

Källkritik är ett annat viktigt område i dagens samhälle och något som UR gör utbildningsprogram om, för barn och unga att reflektera kring i skolan. UR har i snart en vecka dementerat uppgifter om åsiktsregistrering och att medarbetare fått sparken. Endast en journalist har under denna period hört av sig till oss och faktagranskat de uppgifter som cirkulerat. Uppgifterna fortsätter att lyftas fram som sanningar trots att det inte finns grund för dessa påståenden.

Per Bergkrantz

vice vd UR

ANNONS