Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Arenafrågan i Göteborg står vid ett vägval – antingen riva Scandinavium eller uppgradera den befintliga byggnaden. Det måste bli ett slut på slit- och slängmentaliten, skriver debattören. Bild: Jonas Lindstedt, Anders Ylander
Arenafrågan i Göteborg står vid ett vägval – antingen riva Scandinavium eller uppgradera den befintliga byggnaden. Det måste bli ett slut på slit- och slängmentaliten, skriver debattören. Bild: Jonas Lindstedt, Anders Ylander

Uppgradera Scandinavium istället för att riva

Miljöpartiet vill uppgradera Scandinavium till en modern arena istället för att riva och bygga nytt. Det måste bli ett slut på slit- och släng-mentaliteten bland Göteborgs ledande politiker, skriver Karin Pleijel (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborg stad har undertecknat ett klimatkontrakt där Göteborg ska bli en av Europas första klimatneutrala städer. Men det räcker inte bara att skriva under ett kontrakt, det krävs också praktisk handling som gör att utsläppen minskar. Nu har en majoritet bestående av alla partier utom Miljöpartiet gjort precis tvärt om.

Två alternativ

Scandinaviums framtid har utretts och det finns två alternativ, riva och bygga en ny arena, eller uppgradera den vi redan har. En modern arena behöver bland annat förstärkt och höjt tak för att kunna hantera tung scenutrustning, utökad publikkapacitet och fler restauranger. Alla dessa krav kan enligt utredningen uppfyllas i ett uppgraderat Scandinavium.

Miljöpartiet är det enda parti som har motsatt sig en rivning och istället föreslagit att Scandinavium ska uppgraderas. Det är inte bara bättre för klimatet, det är också ekonomiskt fördelaktigt. Vi får en arena som uppfyller alla krav, men till halva priset och som dessutom kan bli klar snabbare.

Bygg- och anläggningssektorn står för en stor del av världens klimatpåverkan. Men miljöbelastningen kan minska om vi blir bättre på att vårda och renovera de byggnader vi redan har. Det går också att få ner klimatutsläppen vid nybyggnation genom att ställa krav på bättre material och ökat återbruk.

Detta avslöjar att de flesta av Göteborgs ledande politiker tyvärr inte är beredda att ta ansvar för klimatet, när det väl kommer till praktisk handling.

Tyvärr vill alla partier utom Miljöpartiet riva Scandinavium och bygga nytt. Varken miljö eller klimat nämns med ett ord i deras beslut. Som ett försök att få dessa partier att ändå ta något klimatansvar föreslog vi att byggnationen av arenan ska ske med minsta möjliga miljöpåverkan. Inte heller detta ville de andra partierna ställa sig bakom. Detta avslöjar att de flesta av Göteborgs ledande politiker tyvärr inte är beredda att ta ansvar för klimatet, när det väl kommer till praktisk handling.

Världens nationer har genom Parisavtalet kommit överens om att utsläppen ska minska så att uppvärmningen stannar vid maximalt 1,5 grader. Att då planera för nya klimatbelastande miljardinvesteringar utan klimatanalyser är ansvarslöst. Stadens politiker behöver inse att det inte fungerar att fortsätta driva ekonomin genom ständigt ökande resursuttag från planeten.

Genom att uppgradera Scandinavium istället för att riva och bygga nytt får vi en modern arena som uppfyller alla krav men som är klimatsmartare, billigare och står färdig snabbare. Nu är det upp till bevis för de ledande politikerna i Göteborg. Är de beredda att ta ansvar för klimatet och lämna slit- och slängsamhället bakom sig?

Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition