Att skjuta upp städnätter, ta bort trängselskatten och erbjuda fri parkering kan hjälpa bilister och i förlängningen motverka smittspridning, menar debattörerna.
Att skjuta upp städnätter, ta bort trängselskatten och erbjuda fri parkering kan hjälpa bilister och i förlängningen motverka smittspridning, menar debattörerna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Underlätta för bilisterna så minskar vi smittspridningen

De som behöver ta sig till jobbet måste kunna göra det på ett sätt som undviker smittospridning. Därför måste vi nu skapa bästa möjliga förutsättningar för bilisterna, skriver Magnus Hellsten och Anders Ydstedt från Kungliga Automobil Klubben.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Runt om i världen begränsas nu människors möjligheter att resa och förflytta sig i försök att minska smittspridning. I Sverige är inskränkningarna ännu inte så stora i jämförelse med andra länder, men ändå uppmanas de som kan att arbeta hemifrån.

En del jobb kräver dock att man befinner sig på arbetsplatsen och då måste möjligheten att förflytta sig dit också finnas.

Kollektiva transportmedel bör ur smittspridningssynpunkt undvikas enligt Folkhälsomyndigheten. Dessutom ökar nu sjukskrivningarna, vilket gör det svårare att hitta chaufförer som kan köra kollektivtrafiken, något som i sin tur gör att antalet avgångar på många håll minskar.

I bilen färdas man säkert med minimerad risk för att sprida smittan eller att bli smittad.

Här finns en lösning som stavas personbilen. I bilen färdas man säkert med minimerad risk för att sprida smittan eller att bli smittad.

ANNONS

Dubbdäck får användas längre

Politiker på både nationell och lokal nivå har nu infört stöd på olika sätt till branscher och sektorer i hela samhället som drabbas extra hårt av pandemin. Nyligen meddelade även Transportstyrelsen att man har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck, vilket, innebär att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp från den 15 april till den 30 april.

Flera kommuner, däribland Karlskoga, Växjö och Staffanstorp har infört gratis parkering i centrum för att underlätta för affärsverksamheterna där. Detta är ett steg i rätt riktning, och mer borde göras för att underlätta för bilisterna att vara med och bidra till minskad smittspridning.

Tre förslag

Här kommer tre förslag till politikerna i Göteborg från Kungliga Automobil Klubben (KAK):

1. Fri parkering. Bilresande ska uppmuntras i tider av smittspridning och då är goda möjligheter till parkering viktigt. Mindre näringsverksamheter kan också gynnas på så sätt.

2. Skjut upp städnätter. Att tvingas flytta bilen är inte önskvärt med tanke på att en del sitter i karantän. En sådan åtgärd skulle underlätta speciellt för äldre personer.

3. Slopa trängselskatten, inte minst för att avlasta kollektivtrafiken. Trängsel i trafiken är knappast ett problem i denna kris. Många pendlar med bil till Göteborg från kranskommunerna, vilket ska underlättas.

ANNONS

Ingen kan göra allt för att stoppa den pågående pandemin, men alla kan göra något. Det är viktigt att vi nu skapar bästa möjliga förutsättningar för bilisterna att vara med och bidra. Det viktigaste är dock inriktningen; bilen är en del av lösningen på människors vardagsproblem, mer än någonsin.

Magnus Hellsten, ordförande, KAK Västra

Anders Ydstedt, ordförande KAK:s expertråd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS