Det finns snart ingen bransch där utrikes födda inte utgör en omistlig tillgång, skriver författaren.
Det finns snart ingen bransch där utrikes födda inte utgör en omistlig tillgång, skriver författaren. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ulf Kristersson pratar strunt om invandringen

I en intervju säger moderatledaren att invandringen har blivit en belastning för landet. Men den är snarare en stor tillgång för Sverige. De utmaningar som finns kring integrationen har dessutom Moderaterna själva skapat, skriver Bijan Zainali (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Ulf Kristersson har i ett uttalande nu senast tyckt att invandringen är en belastning för Sverige (Sveriges Radio, 7/7). Det var länge sedan ett sådant struntprat hördes av en M-ledare. Att Kristersson har hemfallit för Sverigedemokraternas propaganda enbart för att han är så himla maktlysten är väl inte så svårt att förstå. Han fick ju inte ens ihop ett regeringsunderlag nu senast.

Det är beklagligt att se hur Moderaterna mer och mer förvandlas till vad de egentligen alltid varit – ett konservativt, unket parti som drömmer tillbaka till fornstora dagar, då fotfolket fick veta hut och hålla mössan i vacker hand. Jag kan tala om för Kristersson att de dagar aldrig mer kommer tillbaka, lika litet som man kan skriva om historien.

ANNONS

Mer utanförskap

Åtta år av borgerligt styre resulterade i djupa sociala klyftor i samhället. Mest drabbades dem som levde på marginaler. Det utanförskapsbegrepp som myntades när Kristersson var minister, och som skulle bli mindre, blev än större under hans maktinnehav. Uppgörelsen om migration under den borgerliga regeringen bäddade också för den stora vågen av asylsökande 2015. Det i kombination med neddragningar i välfärden till förmån för kraftiga skattesänkningar ledde till att de obesuttna blev än mer obesuttna.

Resultatet är den sociala utveckling som vi ser landa i kriminalitet och gängbildningar i de utsatta områdena. Det vill, och orkar, Kristersson inte ens röra vid, för det gör ont. Men om han hade en gnutta av analysförmåga kunde han begripa att landet skördar det han och hans gelikar sådde för drygt ett decennium sedan. Problem och utmaningar som den S-ledda regeringen sedan valet 2014 har försökt ta itu med.

Invandring som en kostnad

Det är utom allt tvivel idag att den tilltagande kriminaliteten måste bekämpas med kraftfulla åtgärder. Men det kommer att ta tid, och det kräver både hårdare tag och massiva förebyggande insatser. Lägger du grunden i huset snett kommer hela huset att bli snett. Men vad vet Kristersson om byggkonster?

Sverige har sedan efterkrigstiden varit ett invandringsland, inte bara för välgörenhets skull, utan ofta för att tillgodose landets behov av arbetskraft. Länge var detta en plusaffär redan från början, men som sedan med övergång till flyktinginvandring blivit en kostnad (socialt och ekonomiskt) på kort sikt, för att sedan generera de ekonomiska vinsterna.

ANNONS

Öka sysselsättningen bland utrikes födda

I debatten sägs ofta att det tar mellan 7–9 år i genomsnitt för en invandrare att komma in på arbetsmarknaden. Detta ska jämföras med att samhället satsar mellan 20–25 år för att en infödd ska börja bli arbetskraft och skattebetalare. Självklart måste tiden till arbete kortas med alla medel. Alla som kan arbeta ska också arbeta.

Cirka 20 procent av landets befolkning i dag är födda utanför Sverige. De utgör ungefär lika stor andel av sysselsatta i landet. Visserligen är arbetslösheten dubbelt så hög bland utrikes födda men detta måste ställas i relation till antalet år i landet. Ju längre tid desto högre sysselsättningsgrad. Här måste mer ansträngningar göras för att inte minst öka kvinnors sysselsättningsgrad.

En resurs för Sverige

Drygt 700 000 barn och unga mellan 0–14 år har sina rötter i ett annat land, eller har en eller båda föräldrarna födda i ett annat land. Dessa är otroligt stora mänskliga resurser som kommer att tjäna Sverige väl.

Tittar man på olika branscher i arbetsmarknaden så märks de utrikes föddas närvaro och bidrag överallt. Det finns snart ingen bransch där utrikes födda inte utgör en omistlig tillgång.

Nej Kristersson! Invandring är inte en belastning för landet. Däremot är du en belastning för det moderata, en gång väl sansade, partiet.

Av Västra Götalandsregionens anställda på cirka 55 000 är 83 procent födda i Sverige och knappt 17 procent födda i andra länder. Av drygt 9 000 anställda som är födda utanför Sverige är 12 procent födda i andra nordiska länder, 41 procent födda i andra europeiska länder än Norden och hela 47 procent födda i länder utanför Europa.

ANNONS

Läs siffrorna ordentligt Kristersson! Utan att ha undersökt bilden i hela arbetsmarknaden borde en liknande fördelning vara realistisk.

Lösa bristen på arbetskraft

Så Ulf Kristersson, tala om för mig vilka av alla dessa värdefulla mänskliga resurser skulle vi ha kunnat vara utan? Vilka tänker du skicka hem om du ska samarbeta med ett parti som anser att man ska ha minusinvandring? Tala inte i skägget! Klargör vilka som ska hem, hur ska detta ske och när?

Eftersom invandring är ett så stort problem för landet så tala gärna om för väljarna hur arbetskraftsbristen som redan är ett faktum, och kommer att kulminera 2030, ska lösas. Tala om för industriföretag, välfärdssektorn och alla andra samhällssektorer var de ska hitta de som ska bära samhället vidare, och därmed betala för den gemensamma välfärden.

Nej Kristersson! Invandring är inte en belastning för landet. Däremot är du en belastning för det moderata, en gång väl sansade, partiet. Du skapar en polarisering som du är oförmögen att hantera konsekvenserna av. Låt oss besinna oss i jakten efter den politiska makten!

Bijan Zainali (S), regionråd

LÄS MER:Kristersson kallar invandringen för belastning – men vill inte se totalstopp

LÄS MER:Här är regeringskrisens vinnare – och förlorare

ANNONS