USA:s president Joe Biden gav nyligen besked om att landet skickar klusterbomber till Ukrainas försvar. Under Nato-toppmötet i Vilnius möttes Biden och president Volodymyr Zelensky.
USA:s president Joe Biden gav nyligen besked om att landet skickar klusterbomber till Ukrainas försvar. Under Nato-toppmötet i Vilnius möttes Biden och president Volodymyr Zelensky. Bild: Paul Ellis

Ukraina har all moralisk rätt att slå tillbaka med klustervapen

I den senaste debatten har det uttryckts att Ukraina borde hålla sig med en högre moral än vad angriparen gör. Men Ukrainas, och därmed ukrainarnas beslut, att be om att få klustervapen för att ge moteld mot angriparen bör respekteras, skriver fyra representanter för Nordic Ukraine Forum och Ukrainska Föreningen Östergötland.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Den 7 juli bekräftade president Biden i USA att landet ska skicka klusterammunition till krigsdrabbade Ukraina. Beslutet har sedan dess kritiserats av både allierade och av människorättsgrupper.

Men det har inte varit någon större debatt om det faktum att Ryssland i stor utsträckning har använt klustervapen, i synnerhet gamla vapen med hög felfrekvens, när de har utfört sina krigsförbrytelser mot civila i Ukraina. När Ukraina nu får modernare versioner av detta vapen att använda legitimt för att försvara sig mot sin angripare och återta sina territorier har mycket mer debatt väckts.

Pavlo Melnyk, ordförande, Ukrainska Föreningen Östergötland.
Pavlo Melnyk, ordförande, Ukrainska Föreningen Östergötland.

Ukrainas beslut att be om att få dessa vapen bör respekteras och bör inte beskrivas som en eskalering när Ukraina ger moteld mot den angripare som redan använt dessa vapen mot civilbefolkningen.

ANNONS

Ukraina kommer därmed att behöva minröjning och rensning av områden med odetonerade ryska klusterbomber under en lång tid efter segern.

Putin sprider rena lögner

Klustervapen medför risker eftersom oexploderad ammunition kan finnas kvar under lång tid i de områden där de har använts. Ryssland har sedan dag ett av fullskaliga invasionen använt klustervapen för att bomba Ukraina, inklusive civila mål. Putin har nyligen antytt att dessa vapen har knappt använts av Ryssland, men detta är en ren lögn. Regionerna Dnipropetrovsk, Donetsk, Zaporizjzja, Kiev, Luhansk, Mykolajiv, Odessa, Sumy, Charkiv, Cherson och Tjernihiv har drabbats av dessa vapen.

Alina Zubkovych, ordförande i Nordic Ukraine Forum.
Alina Zubkovych, ordförande i Nordic Ukraine Forum.

Ryssland fortsätter att använda dem och därigenom minera fler och fler områden. Ukraina kommer därmed att behöva minröjning och rensning av områden med odetonerade ryska klusterbomber under en lång tid efter segern.

Ukraina kommer att rapportera om användningen av vapnen och deras effektivitet för att säkerställa en korrekt övervakning.

Om Ukraina anser att klusterammunition, som används mot militära mål, är nödvändig för att vinna över angriparen så är Ukraina i sin fulla rätt att använda dem. Moderna versioner har en betydligt lägre felfrekvens och lämnar därför mindre oexploderad ammunition efter sig. Ukraina har lovat att följa fem viktiga principer i användningen av klustervapen:

● De kommer endast användas i Ukraina, för att befria de tillfälligt ockuperade territorierna.

● De kommer inte användas i städer utan endast på platser där ryska trupper är koncentrerade, i syfte att bryta igenom fiendens försvar.

● Ukraina kommer att föra noggranna register över användningen av dessa vapen var de kommer att användas.

ANNONS

● De områden där klustervapen använts kommer att prioriteras för minröjning efter att de har utrymts.

● Ukraina kommer att rapportera om användningen av vapnen och deras effektivitet för att säkerställa en korrekt övervakning.

Andreas Greén, styrelseledamot i Ukrainska Föreningen Östergötland.
Andreas Greén, styrelseledamot i Ukrainska Föreningen Östergötland.

Vore som att avstå från effektivt försvar

I den senaste debatten har det uttryckts att Ukraina borde hålla sig med en högre moral än vad angriparen gör. Att begära av Ukraina att avstå från att effektivt kunna försvara sig mot en brutal angripare är dock också att begära av Ukraina att acceptera att fler civila ukrainare dödas av ryska bomber mot bostadshus, skolor och sjukhus och att fler ukrainska soldater dör och lemlästas i strid under den pågående motoffensiven.

<strong id="strong-dc5ce5e459db3587436b0e8490e26cef">Alyona Kashyna</strong>, vice-ordförande Nordic Ukraine Forum
Alyona Kashyna, vice-ordförande Nordic Ukraine Forum

Ukraina tar en kalkylerad risk i valet att använda klustervapen mot legitima militära mål. Fler civilas död och lidande kan undvikas genom att Ukraina mer effektivt kan slå tillbaka mot angriparen.

Ukraina gör inget enkelt val. Det är svårt att förstå kritiker av det valet när man vet vilka verkliga valmöjligheter Ukraina står emellan.

Alina Zubkovych, ordförande Nordic Ukraine Forum, Årets européer

Alyona Kashyna, vice-ordförande Nordic Ukraine Forum, Årets européer

Pavlo Melnyk, ordförande, Ukrainska Föreningen Östergötland

Andreas Greén, styrelseledamot Ukrainska Föreningen Östergötland

LÄS MER:Putin: Svarar om Ukraina använder klustervapen

LÄS MER:Expert: Svår avvägning använda klusterbomber

LÄS MER:USA kritiseras för klustervapenbeslut

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS