De människor som begår den här typen av brott är samhällets bottenskrap. De ska åtalas och låsas in för väldigt lång tid framöver. Vi måste sätta hårt mot hårt, skriver debattörerna.
De människor som begår den här typen av brott är samhällets bottenskrap. De ska åtalas och låsas in för väldigt lång tid framöver. Vi måste sätta hårt mot hårt, skriver debattörerna.

Tvinga bankerna att ersätta bedragna kunder

Vi är nog många som har sett Uppdrag gransknings dokumentär om telefonbedragarna som lurar av äldre deras livsbesparingar och blivit illa berörda. Trots detta tar inte bankerna sitt ansvar och ersätter de lurade kunderna, skriver tre centerpartister.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Bedragarna utnyttjar skoningslöst våra äldre genom att ringa upp dem och utge sig för att ringa från bankernas kunder. Sedan luras de äldre att föra över stora belopp – ibland på flera hundra tusen kronor – genom att de skräms upp av påståenden om att de har blivit utsatta för virus eller annat som riskerar att tömma deras konton. Och det är inga små summor. Bara bankbedrägerier ökade till 700 miljoner kronor 2023, och totalt tjänade de kriminella 5,8 miljarder kronor på person- och försäkringsbedrägerier år 2022.

I samma avsnitt ser vi Handelsbankens chef för bedrägeriprevention få nära till tårar när han ser hur en äldre man luras på sina livsbesparingar. Men trots att detta berört så många – även bankerna – så tar de inte sitt ansvar och ersätter de kunder som blivit bedragna.

ANNONS

Samhällets bottenskrap

Bara två procent av bankkunderna som tagit sitt ärende till Allmänna reklamationsnämnden 2023 fick fullt bifall och ersättning. Bankerna säger att de tar sitt ansvar genom informationskampanjer. Men i ett annat avsnitt ser vi hur en man luras på 70 000 kronor trots att han möts av texten ”bli svårlurad!” när han ska logga in på sin internetbank, på uppmaning av bedragaren.

De människor som begår den här typen av brott är samhällets bottenskrap. De ska åtalas och låsas in för väldigt lång tid framöver. Vi måste sätta hårt mot hårt.

I programmen ser vi hur flera av de kriminella verkar i bland annat Marbella i Spanien. Sverige måste stärka sitt samarbete med brottsbekämpande myndigheter i andra länder och avsätta mer resurser för gemensamma brottsutredningar.

Men vi måste också stötta offren. I dag den 23 april kommer Europaparlamentet att rösta om en ny betaltjänstlag i EU. Inom ramen för den har Centerpartiet verkat för att få stöd för ett förslag att om man lurats att genomföra en transaktion på uppmaning av person man trodde var från banken, så ska banken ersätta offret fullt ut.

Vågar de ta bladet från munnen och sätta press på bankerna att skydda sina kunder, när oskyldiga svenskar bedras på sina livsbesparingar?

Som liberaler har vi länge försvarat bankerna som en viktig del av en fungerande marknadsekonomi, och det gör vi även i dag. Bankerna spelar en mycket avgörande roll som finansiell institution i våra ekonomier. Men även banker kan behöva ett bryskt uppvaknande ibland. Och självklart kommer inte bankerna tvingas betala ut pengar utan några kontroller. Offret måste göra en polisanmälan och informera banken. För att balansera vårt förslag, vill vi också ge bankerna möjlighet att avslå begäran om att offret ska få pengarna ersatta om de kan visa på att personen var grovt vårdslös i sitt hanterande av sitt bankkonto.

ANNONS

Nu kommer bollen snart hamna i fortsatta förhandlingar. Den stora frågan är var regeringen står i den här frågan? Vågar de ta bladet från munnen och sätta press på bankerna att skydda sina kunder, när oskyldiga svenskar bedras på sina livsbesparingar? Eller vänder de ryggen till?

Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker

Svante Linusson, toppkandidat i Europavalet för Centerpartiet och professor i matematik vid KTH

Kent Ivarsson (C), ordförande i Centerpartiets seniornätverk

ANNONS