Ingen har spelat så stor roll för vår andliga och kulturella verklighet som Jesus. Det må man gilla eller ogilla, men att rulla tillbaka det historiskt sanna klarar man inte av ens i riksdags- och regeringskvarteren i Stockholm, skriver debattören.
Ingen har spelat så stor roll för vår andliga och kulturella verklighet som Jesus. Det må man gilla eller ogilla, men att rulla tillbaka det historiskt sanna klarar man inte av ens i riksdags- och regeringskvarteren i Stockholm, skriver debattören. Bild: Jessica Gow/TT

Tragiskt att Sverige svepts in i religionsfobi

Vi i kyrkor och samfund hukar alldeles för ofta. Att stå upp för sin tro verkar vara offentligt påfrestande. Att inte flera än åtta personer får samlas i kyrkor är förbluffande, skriver Alf Svensson, tidigare partiledare för Kristdemokraterna.

ANNONS

När regering, folkhälsomyndighet och socialstyrelse idogt slår fast hur många personer som får samlas i restauranger, teatrar och på arenor verkar det som om kyrkor inte finns. Myndighetspersoner är okunniga om att varje söndag samlar kyrkorna i vårt land flera besökare än alla idrottsevenemangen.

Att inte flera än åtta personer ska få sitta i domkyrkor som rymmer vida mer än tusen är förbluffande. Religionen skuffas undan.

Viktig historisk betydelse

Man kan vara övertygad om att Jesus är Guds son, men man kan också vara övertygad om att så inte är fallet. Det är dock orimligt att inte tillskriva Jesus och kristendomen en grundläggande betydelse för vår västerländska och demokratiska kultur. Ingen har spelat så stor roll för vår andliga och kulturella verklighet som Jesus. Det må man gilla eller ogilla, men att rulla tillbaka det historiskt sanna klarar man inte av ens i riksdags- och regeringskvarteren i Stockholm.

ANNONS

Vetenskapsjournalisten Maja Hagerman har skildrat när ”Sverige blev ett kristet rike i skiftet mellan vikingatid och medeltid”: ”kristendomen förde med sig mycket annat som blivit så självklart … som detta att en människa inte kan äga eller sälja en annan…Kyrkan satte sin prägel på samhället, på sådant som sedan kom att följa människor genom sekler och därmed forma även oss”.

Socialdemokratins store humanist och filosof, Alf Ahlberg. rektorn för Brunnsviks folkhögskola 1932 – 59 har skrivit: ”Därför tror jag, att vårt val är mellan att på nytt bli en kristen kultur eller att upphöra att vara någon kultur alls… allt vårt planerande kommer bara att föra oss allt djupare ner i mörkret, om inte den andliga ordning, som det kristna kulturarvet representerade, kan återuppbyggas.”

Vilken socialdemokrat skulle idag ens citera Ahlbergs uttalande?

Efter andra världskriget, då Europa förgiftats av nazism, fascism och kommunism, publicerade prof. Alf Ross, Köpenhamn 1946 boken, ”Varför demokrati?” Herbert Tingsten hävdade att denna bok var en av de bästa, internationellt sett, som avhandlat demokratibegreppet.

I sitt slutord skriver Ross: ”Oavsett vad man anser … om det sätt varpå kyrkan under olika tider har förvaltat evangeliets lära, är det otvivelaktigt att detta är en grundpelare varpå vår andliga kultur vilar och varifrån en demokratisk livssyn kan hämta sin inspiration även i framtiden.”

ANNONS

”Demokratin har kristendomen att tacka för sin existens”.

En av efterkrigstidens främsta politiker, Robert Schuman yttrade: Die Demokratie verdankt ihre Existenz dem Christentum. ”Demokratin har kristendomen att tacka för sin existens”.

Så har man rätt att tro!

Alf Svensson, f d partiledare, Kristdemokraterna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS