Tortyr är ett perverst sätt att utöva våld på. Våldet har alltid samma syfte: makt och kontroll, skriver Jaime Gomez.
Tortyr är ett perverst sätt att utöva våld på. Våldet har alltid samma syfte: makt och kontroll, skriver Jaime Gomez. Bild: Maya Alleruzzo/TT.

Tortyr är den värsta formen av patriarkalt våld

Sverige ratificerade FN:s konvention om tortyr år 1985 men har inte infört någon särskild straffbestämmelse om tortyr i svensk lag. Det är oacceptabelt och ett hinder för att uppfylla rättighetskonventionerna, skriver Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson Feministiskt initiativ.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Den 26 juni varje år är FN:s internationella dag till stöd för tortyroffer efter att den 26 juni 1987 antogs FN:s konvention mot tortyr.

Amnesty International påminner oss att tortyr definieras som “ett medvetet, överlagt angrepp på en enskild människas psyke, kropp och värdighet. Det innebär att utsätta en individ för olaglig och oförsvarlig smärta och förödmjukelse.” Förbudet mot tortyr är av sådan grundläggande och tvingande natur att ingen stat kan ignorera det. Det är av obligatoriska karaktär.

FN-konventionen fastslår att staterna måste se till att offer för tortyr får gottgörelse. Det innebär att alla tänkbara medel måste vara tillgängliga för att uppnå rehabilitering. Utöver detta fastslås även om barns rättigheter att staterna måste vidta alla lämpliga åtgärder för att främja fysisk och psykisk återhämtning och social återintegrering av barn som har utsatts för tortyr.

ANNONS

Alla som har utsatts för tortyr måste ha rätt till vård och behandling utifrån sina behov och till fullständig rehabilitering.

Sverige ratificerade FN:s konvention om tortyr år 1985 men har inte infört någon särskild straffbestämmelse om tortyr i svensk lag. "Tortyr" inkluderas i andra rättssammanhang som till exempel olaga hot, människorov och våldtäkt. Detta är problematiskt eftersom det förminskar tortyr och det grova våldets betydelse för rättssäkerheten och förvägrar de utsatta rätten till upprättelse. Det är oacceptabelt att en lagstiftning nedvärderar det mänskliga lidandet av tortyr och grovt våld. Den är också ett hinder för uppfyllandet av rättighetskonventionerna.

Enligt tortyrkonventionen är det en folkrättslig princip att stater inte får skicka personer tillbaka till ett land där personen i fråga riskerar att utsättas för tortyr eller annan omänsklig behandling. Detta innebär att alla stater är bundna av konventionen, oavsett om de ratificerat den eller ej. Det är beklaglig att Sverige inte följer denna princip utan fortsätter att skicka asylsökande till länder där tortyr används.

Ta ansvar på hemmaplan

Feministiskt initiativs utrikespolitik bygger på mänsklig säkerhet, prioriterar kvinnors roll för fred och säkerhet och betonar betydelsen av att stärka kvinnors egenmakt. Det är en politik som vi menar står på de utsattas sida. Tortyr är ett perverst sätt att utöva våld på. Våldet har alltid samma syfte: makt och kontroll. Tortyr är den värsta formen av patriarkalt våld.

ANNONS

Sverige måste fortsätta arbeta aktivt för ett globalt engagemang mot tortyr, men även ta vårt ansvar på hemmaplan och underlätta för de offer som finns i landet, inte minst genom att vägra acceptera att tortyrbrott preskriberas över tid. Alla som har utsatts för tortyr måste ha rätt till vård och behandling utifrån sina behov och till fullständig rehabilitering.

Tortyr och annan grym, omänsklig och förnedrande behandling eller bestraffning bör avskaffas över hela världen. Det finns inget annat alternativ om vi vill bevara vår värdighet som samhälle.

Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson Feministiskt initiativ

LÄS MER:Fyra döms efter tortyr – klippte av bit av öra

LÄS MER:Pappan: Tortyr är vår skräck

ANNONS