Det är inte heller rättvisande att skriva om ”gangsteradvokater”, oavsett om det rör sig om restriktionsbrott eller dåligt omdöme i marknadsföringen, skriver debattören.
Det är inte heller rättvisande att skriva om ”gangsteradvokater”, oavsett om det rör sig om restriktionsbrott eller dåligt omdöme i marknadsföringen, skriver debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Tillsyn av advokater som bryter mot reglerna fungerar

Advokatsamfundet agerar visst mot dem som bryter mot god advokatsed. Disciplinnämndens tillsyn fungerar rättssäkert och vi arbetar med en förstärkt etiksatsning. Vi tar de här frågorna på största allvar, skriver Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

29/6 Advokatsamfundet måste agera mot gangsteradvokater

Enligt Christoffer Heimbrand och Frida Gommel måste Advokatsamfundet agera mot så kallade gangsteradvokater.

Det gör vi.

Igår meddelade Advokatsamfundets disciplinnämnd ett beslut där två advokater, som bland annat har läckt uppgifter som omfattas av restriktioner, utesluts. Ett referat av beslutet finns på vår webbplats och i Advokatsamfundspodden kommenterar jag beslutet. Tidigare i vår uteslöts en annan advokat för att ha överlämnat brev till och från en klient med restriktioner.

Tre av de händelser med advokater som omskrivits i media den senaste tiden har således lett till den allvarligaste påföljden. Besluten visar att restriktionsbrott är ett mycket allvarligt åsidosättande av god advokatsed och kan leda till uteslutning. De visar också att disciplinnämndens tillsyn fungerar rättssäkert.

ANNONS

Inte fått prövning

Att vi inte vidtar kraftiga åtgärder mot advokater som bryter mot det etiska regelverket stämmer inte. Det blir missvisande att, som debattörerna gör, nämna ärenden som omskrivits i media och som ännu inte fått sin rättmätiga prövning. Det är inte rättssäkert att dra slutsatser om advokaters agerande utifrån vad media rapporterar.

Mot bakgrund av vår tillsyn och våra krafttag kan jag inte se att det är motiverat att ”hota med” en lagändring

Det är inte heller rättvisande att skriva om ”gangsteradvokater”, oavsett om det rör sig om restriktionsbrott eller dåligt omdöme i marknadsföringen. Advokaters marknadsföring i sociala medier har dessutom förbättrats betydligt efter beslut i disciplinnämnden. De ärenden som handlar om allvarliga brott mot advokatetiken är också mycket få sett i relation till hela advokatkåren.

Förstärkt etiksatsning

Utöver tillsynen arbetar Advokatsamfundet med en förstärkt etiksatsning. Den innebär bland annat en proaktiv särskild riktad tillsyn av advokatbyråer. Vi har också infört extra utbildningsinsatser och upprättar vägledande handlingsregler. Vi har tillsatt en arbetsgrupp för att utreda om straffavgiften som advokater kan bli skyldiga att betala vid etiska övertramp, bör höjas. I så fall krävs en lagändring. Arbetsgruppens förslag är klart efter sommaren.

Advokatsamfundet tar de här frågorna på största allvar och arbetar hårt och aktivt för att upprätthålla en advokatkår med hög etisk och professionell kvalitet. För att ge perspektiv kan förra årets 545 anmälningar sättas i relation till 604 år 2000, trots att det då fanns 3 500 advokater jämfört med 6 300 idag.

ANNONS

Jag delar debattörernas syn att det är nödvändigt att upprätthålla förtroendet för advokatkåren och att det vore olyckligt för det svenska rättsväsendet om Advokatsamfundet inte får behålla sin självreglering. Mot bakgrund av vår tillsyn och våra krafttag kan jag inte se att det är motiverat att ”hota med” en lagändring som skulle innebära att advokater förlorar sitt oberoende. Det bidrar inte till en ”tro på rättsstatens principer”.

Mia Edwall Insulander, advokat och generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund

LÄS MER:Frias från mordplaner – kan ändå uteslutas

LÄS MER:Advokat utesluts efter att ha smugglat ut brev

LÄS MER:Advokat hoppar av mål – anklagelser om läcka

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS