För den enskilde kan det vara livsavgörande, och för arbetsgivare är det en långsiktig investering i sin viktigaste resurs – medarbetarna, skriver debattörerna.
För den enskilde kan det vara livsavgörande, och för arbetsgivare är det en långsiktig investering i sin viktigaste resurs – medarbetarna, skriver debattörerna.

Tillåt anställda att gå på cancerscreening på arbetstid

Att upptäcka en cancer i tid räddar liv. Men förutsättningarna för att göra det ser olika ut i Sverige. Det måste förändras. Alla ska ha samma chans att överleva en cancerdiagnos oavsett var de bor och jobbar, skriver bland andra Linda Palmetzhofer.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Screening för cancer innebär att stora delar av befolkningen kallas till undersökning för att upptäcka eventuell cancer i ett förstadium till sjukdomen, eller innan några symptom brutit ut. Möjligheten att screena har inneburit ett genombrott och räddar hundratals liv om året. I dag finns tre nationella screeningprogram i Sverige: Mammografi för bröstcancer, cellprovtagning för livmoderhalscancer och provtagning för tjock- och ändtarmscancer.

Men vi vet att screeningen är ojämlik, och att graden av deltagande i screening beror på faktorer som bostadsadress, inkomst och utbildningsnivå. Så sent som i början av september flaggade Regionalt cancercentrum i väst för att alltför många uteblir från screening. I dag uteblir i snitt 3 av 10 kvinnor från sin cellprovtagning för livmoderhalscancer och var femte kommer inte på sin mammografi.

ANNONS

Betald arbetstid

Dessutom visar en ny undersökning från Novus att 1 av 8 förvärvsarbetare någon gång har valt att hoppa över sin screeningundersökning på grund av sitt jobb. Och hela 6 av 10 uppger att de skulle vara mer benägna att gå om de fick göra det under betald arbetstid. I en tidigare studie, vid Lunds universitet, lyfte kvinnor som valt att utebli från sin mammografi bland annat att ett stressigt jobb, restid och ansträngd ekonomi varit anledningar till att inte delta.

Det här är exempel på att forskarna i labben inte ensamma kan besegra cancer. Det finns inget vaccin mot ojämlikhet, inga cellgifter för inkomstbortfall. I stället krävs flera andra insatser – där arbetsgivare kan stå för en del av dem. Bland annat genom att se till att utebliven lön och jobbstress inte är faktorer som spelar in när våra medlemmar och medarbetare överväger om de ska gå på en potentiellt livsavgörande mammografi. Vi är både fackförbund och företag som står bakom detta initiativ, och vår gemensamma uppmaning är att fler företag bör ge sina anställda möjlighet att gå på sin screening under betald arbetstid. Ibland kan det behövas någon timme för att kunna genomföra ett screeningbesök, ibland längre än så. Allt beroende på var i landet era medarbetare bor och jobbar.

ANNONS

Det finns inget vaccin mot ojämlikhet, inga cellgifter för inkomstbortfall

För den enskilde kan det vara livsavgörande, och för arbetsgivare är det en långsiktig investering i sin viktigaste resurs – medarbetarna. Därför tycker vi att ett screeningbesök bör vara lika självklart som lunchrasten. Nu uppmanar vi fler arbetsgivare att bli en del av lösningen till hur färre ska drabbas av cancer och fler ska överleva genom att ge sina medarbetare möjlighet att gå på screening, utan att arbetet riskerar att komma i vägen.

Linda Palmetzhofer, ordförande Handelsanställdas förbund

Monika Magnusson, vd på Apotek Hjärtat

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden

ANNONS