Sedan krigets utbrott har ett trettiotal tankfartyg levererat rysk fossilgas till Sverige, till ett uppskattat värde på över en miljard kronor. För en miljard kronor kan det ryska krigsmaskineriet införskaffa motsvarande flera tusen av de så kallade Kamikaze-drönarna från Iran, eller cirka 15 av avancerade (Kalibr-)missiler som Ryssland regelbundet använder för att terrorisera Ukrainas befolkning, skriver debattörerna.
Sedan krigets utbrott har ett trettiotal tankfartyg levererat rysk fossilgas till Sverige, till ett uppskattat värde på över en miljard kronor. För en miljard kronor kan det ryska krigsmaskineriet införskaffa motsvarande flera tusen av de så kallade Kamikaze-drönarna från Iran, eller cirka 15 av avancerade (Kalibr-)missiler som Ryssland regelbundet använder för att terrorisera Ukrainas befolkning, skriver debattörerna. Bild: Alexander Kazakov

Tidöpartiernas skadliga klimatpolitik stärker Putin

Sedan krigets utbrott har EU:s medlemsländer importerat ryska fossila bränslen till ett högre värde än EU:s totala stöd till Ukraina. Detta till trots fortsätter Tidöpartierna att agera för att fördjupa Sverige och EU:s fossilberoende, skriver Alice Bah Kuhnke och Linus Lakso.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Putins folkrättsvidriga anfallskrig mot Ukraina har nu pågått i två år. Under samma tid har europeiska länder köpt ryska fossila bränslen för 188 miljarder euro. Det är bisarrt nog mer än vad EU:s institutioner och enskilda medlemsländer gett Ukraina i finansiellt, humanitärt och militärt stöd – 144 miljarder euro.

Att det gynnar Putin när Sverige och andra EU-länder köper olja och gas direkt från Ryssland är lätt att begripa, men detsamma gäller även när vi köper fossila bränslen från andra länder. När den totala efterfrågan är hög hålls världsmarknadspriset uppe, vilket gör att Putin kan fortsätta att tjäna enorma summor på sin fossilexport, oavsett vem som köper.

ANNONS

Tre svenska forskare har i en studie visat att de bränsleskattesänkningar som aviserades inom EU kort efter krigets utbrott, bidrog till att upprätthålla efterfrågan på olja. Forskarna beräknade att Rysslands oljeintäkter ökade med 120 miljoner kronor, om dagen. De konstaterade att “En enda dag av sådana extrainkomster räcker för att Vladimir Putin ska kunna betala över 1 000 yrkessoldater i ett helt år”.

Gynnar Putin

Det svenska fossilberoendet fortsätter att gynna Putins Ryssland. Sedan den tillträdde har Tidöregeringen gött Putins krigskassa på följande sätt:

– Kraftigt ökat fossila subventioner. I år lägger regeringen över 31 miljarder svenska kronor på att göra fossila bränslen billigare. Skattesänkningarna har motiverats med att de ska stötta hushåll som drabbas av höga bränslepriser. Men experter har gång på gång påtalat att det går att stötta hushåll som har det svårt, utan att samtidigt stötta Putin. Det handlar om att utforma stöd som inte är direkt kopplade till konsumtionen av det fossila, och det handlar om att rikta stöden till de hushåll som faktiskt behöver dem.

– Chockhöjt andel fossilt i svenska drivmedel. Vid årsskiftet sänkte regeringen reduktionsplikten, det vill säga kravet på drivmedelsleverantörer att reducera sin klimatpåverkan. Resultatet är att andelen fossilt i svenska drivmedel ökar kraftigt och att Sverige under år 2024 kommer att elda upp ytterligare cirka 1,5 miljarder liter fossilolja, än med tidigare beslutad politik.

ANNONS

– Fortsätter tillåta direktimport av rysk fossilgas. Sedan krigets utbrott har ett trettiotal tankfartyg levererat rysk fossilgas till Sverige, till ett uppskattat värde på över en miljard kronor. För en miljard kronor kan det ryska krigsmaskineriet införskaffa motsvarande flera tusen av de så kallade Kamikaze-drönarna från Iran, eller cirka 15 av avancerade (Kalibr-)missiler som Ryssland regelbundet använder för att terrorisera Ukrainas befolkning.

Nu har Ebba Busch haft posten som energiminister i ett och ett halvt år, och fartyg med rysk gas fortsätter att anlöpa svenska hamnar

Redan vid krigsutbrottet 2022 föreslog MP i Europaparlamentet att EU skulle stoppa all import av rysk energi. Samtidigt krävde Miljöpartiet i Sveriges riksdag att Sverige skulle göra samma sak. Då förkastade nuvarande civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) förslaget eftersom han "inte ville bidra till att legitimera Miljöpartiets politik." Även KD:s Ebba Busch röstade emot MP:s förslag om importstopp. Sedan ångrade hon sig, och gick ut hårt inför valet med uttalanden om att “varje köp är blodspengar till Putins krigskassa”.

Efter högerpartiernas helomvändning röstade riksdagen igenom MP:s förslag om ett importstopp, men varken Socialdemokraterna, som regerade ensamma under första halvan av 2022, eller Tidöregeringen som tillträdde efter valet, har agerat på riksdagens uppmaning.

Nu har Ebba Busch haft posten som energiminister i ett och ett halvt år, och fartyg med rysk gas fortsätter att anlöpa svenska hamnar.

Varnat för riskerna

När kriget bröt ut uppstod två parallella diskussioner i Europa. Den ena handlade om behovet av att öka takten i EU:s klimatomställning, just för att strypa Putins krigskassa. Den andra diskussionen präglades av krav från högerpartier om att bromsa klimatomställningen, där klimatpolitiken målades ut som orsaken till den prischock på olja och gas som Putins energikrig skapade. Sveriges statsminister har till exempel skrivit under sin europeiska partigrupp EPP:s krav på ett totalstopp för all ny klimatpolitik i EU.

ANNONS

Miljöpartiet har i decennier varnat för riskerna med att vara beroende av fossil energi från skurkstater, dels för att bromsa klimatförändringarna, dels för att öka försörjningstryggheten och säkerheten. Ryssland är världens största exportör av fossila bränslen. På årsdagen för invasionen av Ukraina måste det sägas igen: Den som agerar för att öka vårt fossilberoende och bromsa klimatomställningen i Sverige och Europa går Putins ärenden.

Alice Bah Kuhnke (MP), Europaparlamentariker

Linus Lakso (MP), energipolitiska talesperson

ANNONS