I John Hasslers klimatutredning är prognosen att Sverige kommer att missa utsläppsmålen med 20,7 miljoner ton. Att betala för detta skulle kosta svenska skattebetalare 24,4 miljarder kronor, i dagens eurokurs och med ETS-systemets nuvarande prislapp med 100 euro för ett ton utsläpp, skriver debattörerna.
I John Hasslers klimatutredning är prognosen att Sverige kommer att missa utsläppsmålen med 20,7 miljoner ton. Att betala för detta skulle kosta svenska skattebetalare 24,4 miljarder kronor, i dagens eurokurs och med ETS-systemets nuvarande prislapp med 100 euro för ett ton utsläpp, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tidögänget har hittat sin klimatpolitik i ”Lyxfällan”

Tidögänget säger att de har enats om en klimatpolitik. Egentligen planerar de att lösa krisen genom att ta sms-lån för att betala skulder, skriver Muharrem Demirok, Rickard Nordin och Emma Wiesner, Centerpartiet.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sverige har tydliga krav från EU hur mycket vi måste minska våra utsläpp. Det kallas Effort Sharing Regulation (ESR). Enligt dem ska Sverige minska utsläppen med 50 procent till 2030. Eftersom Sverige i så stor utsträckning har en fossilfri energisektor, så har vår stora möjlighet att minska utsläppen handlat om transporterna. Det är därför som förnybara drivmedel behövs och därför som en elektrifiering av fordonsflottan varit en viktig politik i Sverige.

Men nu ökar regeringen den fossila användningen i Sverige med 4 miljoner liter diesel om dagen, vilket gör att Sverige har en omöjlig uppgift när det handlar om att minska utsläppen från transportsektorn de närmaste åren.

ANNONS

Dålig idé

Bild: Fredrik Wennerlund
Bild: Fredrik Wennerlund
Bild: Fredrik Wennerlund

Det finns två lösningar för att kompensera för detta. Antingen lägger vi ned en herrans massa skogsbruk i Sverige. Det tycker Centerpartiet, och lyckligtvis även regeringen, är en väldigt dålig idé. Eller så köper vi oss fria, genom att köpa utsläppsrätter från länder som inte använt alla sina. Det sistnämnda är det som regeringen planerar att göra.

Norge tvingas att göra det redan i år. Den norska regeringen planerar att köpa utsläppsrätter för omkring tre miljarder norska kronor, för att kompensera för att de missat målen. Det räcker inte långt.

Inom ETS, EU:s system för handel med utsläppsrätter, kostar ett ton utsläpp i dag mellan 80 till 100 euro styck. Men vilket pris som kommer att gälla när Sverige ska köpa utsläppsrätter är det ingen som vet. I nuläget är prognosen att endast fem av EU:s medlemsländer kommer att klara målen till 2030. Då kommer det vara brist på utsläppsrätter att köpa, och i en marknadsekonomi där tillgång och efterfrågan råder, innebär det att priset kommer att öka. Till vilken nivå vet ingen i dag. Säljarnas marknad kommer att råda och när Sverige då konkurrerar med världsekonomier som Tyskland och Frankrike kommer inte regeringens pengapåse att vara den största. Att tro att det blir billigt för Sverige är lika naivt som att tro på jultomten.

ANNONS

Det här låter mer som en genomgång av en usel privatekonomi i ”Lyxfällan”, där någon tagit sms-lån för att betala andra skulder, än en genomtänkt klimatpolitik

Det vi däremot redan vet i dag är hur mycket ränta regeringen kommer att få betala för sina klimatskulder. Det är åtta procent. Missar du ditt utsläppsmål 2026 så kommer ditt utsläppsmål för 2027 att höjas med åtta procent. Det blir alltså ännu svårare – och dyrare – att nå målen om du misslyckas. Och om du missar även 2027, då blir det ränta på ränta. Då höjs målet med åtta procent – ovanpå det redan med åtta procent höjda målet. Och så där rullar det på fram till 2030 då den första riktiga avstämningen ska göras. Det här låter mer som en genomgång av en usel privatekonomi i ”Lyxfällan”, där någon tagit sms-lån för att betala andra skulder, än en genomtänkt klimatpolitik.

I John Hasslers klimatutredning är prognosen att Sverige kommer att missa utsläppsmålen med 20,7 miljoner ton. Att betala för detta skulle kosta svenska skattebetalare 24,4 miljarder kronor, i dagens eurokurs och med ETS-systemets nuvarande prislapp med 100 euro för ett ton utsläpp. Då har utsläppen i Sverige inte ens sänkts kontinuerligt och vi kommer tvingas fortsätta betala år efter år.

Högt spel

I Tidöavtalets tillägg om klimatpolitiken nämns ordet ”kostnadseffektiv” om och om igen. Med räkneexemplet från Hasslers prognoser ovan är det fullt möjligt att det helt enkelt är billigast för Sverige att köpa sig fritt från klimatskulderna. Men det är ett högt spel från regeringen. Ren gambling med skattepengar, till och med. För när du inte vet hur mycket du ska köpa, vad det kommer att kosta eller ens om det kommer att finnas på marknaden, så riskerar det att bli väldigt dyrt. Dessutom utan att göra någon som helst nytta i att skapa jobb, hälsa och säkerhet i Sverige.

ANNONS

Konkreta åtgärder för att minska utsläppen är Centerpartiets väg framåt. Alla ska tjäna på att ställa om. Inför klimatbonusar för elbilar, även begagnade. Genomför vår ”Tanka svenskt”-reform där skatt och moms på alla biodrivmedel sänks till ett minimum. Bygg mer vindkraft. Inför avdrag till den som investerar i värmepumpar eller solceller.

Vi behöver en folkrörelse för klimatet. Inte en regering som handfallet ser på och sedan får betala dyrt.

Den som betalar är du. Och klimatet.

Muharrem Demirok, partiledare Centerpartiet

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson Centerpartiet

Emma Wiesner, Europaparlamentariker Centerpartiet

ANNONS