Först när problemen vuxit sig riktigt stora, när barnen är i tonåren och hamnar i drogproblem och kriminalitet, kommer socialtjänsten in genom orosanmälningar. Insatserna kommer sent, problemen är svåra att åtgärda, och det blir mycket dyrt för samhället, skriver debattören.
Först när problemen vuxit sig riktigt stora, när barnen är i tonåren och hamnar i drogproblem och kriminalitet, kommer socialtjänsten in genom orosanmälningar. Insatserna kommer sent, problemen är svåra att åtgärda, och det blir mycket dyrt för samhället, skriver debattören. Bild: Olof Ohlsson

Tidigt stöd till föräldrar behövs för att minska nyrekryteringen

Enligt polisen rekryteras tre unga in i kriminalitet, varje dag. För att vända utvecklingen så behöver vi involvera föräldrar mycket tidigare och ta hjälp av kulturtolkar som kan informera om vilken hjälp de kan få, på många språk, och förklara för föräldrar i utsatta områden att de inte behöver vara rädda för socialtjänsten, skriver Bodil Frey, föreningen Tidigt föräldrastöd.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Det är naturligtvis en viktig uppgift för hela samhället att få stopp på nyrekryteringen av unga till gängkriminaliteten. Man talar mycket om vad socialtjänsten och skolan kan göra. En viktig pusselbit nämns dock alltför sällan. Den handlar om föräldrarna till barnen och ungdomarna som växer upp i utsatta områden. De här föräldrarna tycks vara osynliga.

Men vem skulle ha ett större intresse av att deras barn inte hamnar snett i livet än föräldrarna? Att involvera dem i arbetet mot nyrekrytering skulle göra skillnad.

I föreningen Tidigt Föräldrastöd har vi fått inblick i familjernas situation i utsatta områden. Vi har identifierat brister i samhällets stöd till föräldrar, som ofta beror på att man inte når föräldrarna. Att vara förälder i ett nytt land är inte lätt. Behovet av anpassat stöd, trygghet och information är stort.

ANNONS

Rädsla för socialtjänsten

Något som ytterligare försvårar för föräldrarna är rädslan att socialtjänsten ska ta deras barn. Rädslan kommer av rykten som sprids, och som gör föräldrarna osäkra och stressade. De får uppfattningen att man i Sverige inte får sätta gränser för barn. På grund av rädslan för socialtjänsten vågar föräldrarna inte be om hjälp.

Först när problemen vuxit sig riktigt stora, när barnen är i tonåren och hamnar i drogproblem och kriminalitet, kommer socialtjänsten in genom orosanmälningar. Insatserna kommer sent, problemen är svåra att åtgärda, och det blir mycket dyrt för samhället.

Det är alltså viktigt att nå föräldrarna tidigt med det stöd och den information de behöver för att kunna uppfostra trygga barn.

Kulturtolkar har den förmågan. Vi har i föreningen Tidigt Föräldrastöd många erfarna kulturtolkar med flera språk. Vi har ett IOP-avtal med socialnämnden nordöstra Göteborg, för att stödja föräldrar. Kulturtolkarna har lätt att skapa förtroende och ge rätt information om samhällets lagar och regler. De har bildat stora kontaktnät, där de kan bjuda in till informationstillfällen och kurser med polis, socialtjänst mm. Kurserna är fulla. Föräldrarna känner sig stärkta och får mer förtroende för samhället. Rädslan för socialtjänsten minskar.

Sonen bröt kontakten med gänget och slutade att ha med droger att göra

En ensamstående mamma hade problem med sin äldste son, som hamnat i dåligt sällskap och börjat sälja droger i Lövgärdet. Han lyssnade inte på henne och hon ville inte kontakta socialen, eftersom hon hört att ”då kommer de att ta alla dina barn”. Kulturtolken som hon hade kontakt med övertygade henne om att ändå be om stöd hos socialtjänsten, och hon tackade ja till en insats hemma hos dem. Sonen bröt kontakten med gänget och slutade att ha med droger att göra. Han fortsatte med gymnasiet. Den frånskilda pappan började ha regelbunden kontakt med sina barn igen.

ANNONS

Internationellt erkända experter som forskar om att förebygga kriminalitet, våld och aggressioner, har visat att man behöver identifiera föräldrar som har särskilt svåra förutsättningar, och ge dem stöd så tidigt som möjligt.

Motkraft till gängen

För att återknyta till gängkriminalitet och problemen med nyrekryteringen, så ska man komma ihåg, att ett gott föräldraskap och en stark familjesammanhållning är en motkraft mot gängens lockelse.

De som försöker hitta nya killar till sina gäng söker upp de som är mer sårbara och som saknar trygghet i sina familjer. Man lockar de som saknar detta med ett sammanhang, kontakt och status.

Att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng måste prioriteras. För att det ska fungera behöver man involvera föräldrar i utsatta områden tidigt med stöd och information.

Vårt arbetssätt i föreningen Tidigt Föräldrastöd skulle med fördel kunna spridas till fler områden.

Bodil Frey, verksamhetsledare i föreningen Tidigt Föräldrastöd

ANNONS