Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säg mig, hur mycket av min säkerhet ska jag vara beredd att offra för att få utnyttja yttrandefriheten? Genom att låta nazister organisera sig, utnyttja yttrandefriheten, försvinner utsatta gruppers trygghet att yttra sig. De väljer därför bort sin rätt att få använda yttrandefriheten. En grupp människor blir tyst, för om de yttrar sig mördas de. Det är dags att starta en diskussion kring vilka Sverige vill prioritera - nazisterna eller de som nazisterna vill förinta, skriver debattören. Bild: Polisen

Terrorstämpla den nazistiska organisationen NMR

För 25 år sedan mördades 14-årige John Hron av nazister för att han vägrade säga att han älskade nazister. Nu måste vi inse att debatten inte kan handla om mördares rätt att utnyttja yttrandefriheten utan om gemene mans trygghet att kunna uttrycka sig fritt utan att riskera hot eller våld, skriver Alma Gunnarsson, språkrör Grön Ungdom Väst.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den 17:e augusti var det 25 år sedan John Hron mördades vid Ingetorps sjö utanför Kungälv. Fyra nynazister dödade en 14-åring för att han vägrade säga att han älskade nazister. John Hron stod upp mot rasismen. Både nynazisters och Johns åsikter har rätt att i organiserad form finnas i dagens Sverige. Skillnaden är att åsikter likt Johns blir brutalt och blodigt tillintetgjorda, om de skulle komma i nazisters väg.

Sverige är en demokrati. I en demokrati utgår makten från folket. Men makten kan inte utgå från folket om inte folket har rätt att säga som de tycker och organisera sig för det de tycker är viktigt. Därför har vi i Sverige både yttrandefrihet och organisationsfrihet. Därför får nazister tycka att den nazistiska ideologin är den rätta. Därför hade John rätten att avstå från att säga att han älskade nazister.

Utsatt för hot

Trots att man som svensk har lagstadgad rätt att tycka som man vill blir politiker från både höger och vänster utsatt för hot och vandalisering. Personer i min egen organisation blir kontaktade av extremister som berättar att de “vet var du bor”. Personer, likt John, blir mördade för sina ställningstaganden.

Säg mig, hur mycket av min säkerhet ska jag vara beredd att offra för att få utnyttja yttrandefriheten? Genom att låta nazister organisera sig, utnyttja yttrandefriheten, försvinner utsatta gruppers trygghet att yttra sig. De väljer därför bort sin rätt att få använda yttrandefriheten. En grupp människor blir tyst, för om de yttrar sig mördas dem. Det är dags att starta en diskussion kring vilka Sverige vill prioritera - nazisterna eller de som nazisterna vill förinta.

Värna yttrandetryggheten

Vi i Grön Ungdom vill, som ett första steg i debatten, ta ställning för att Nordiska Motståndsrörelsen terrorstämplas. Inte för att utmana organisationsfriheten eller yttrandefriheten, utan för att värna yttrandetryggheten. Organisationer som inskränker människors rätt att yttra sig eller får människor att avstå från att yttra sig av rädsla för sina liv, har ingen plats i Sverige.

John Hron var inget hjälplöst offer. Han var modig. Han vågade stå upp för det han trodde på. Det kostade honom livet. Så länge folk dör när de utnyttjar sin demokratiska rätt måste vi ifrågasätta vilka som ska få ta del av den. En av Grön Ungdoms mest bärande grundpelare är de demokratiska principerna. Sveriges enda grund är demokratin. Aldrig mer ska någon behöva dö för att den vägrar säga att den älskar nazister.

Alma Gunnarsson, språkrör Grön ungdom Väst