Ta bort ordet mjäll! Hur svårt kan de va?

Henrik Lundqvist är inte bara känd som före detta hockeymålvakt utan också som reklampelare för ett schampo. I en reklamsnutt med verkshöjd begär han att ordet mjäll stryks ur ordboken. Det behövs nämligen inte längre, eftersom det nu, enligt reklamen, finns ett schampo som både tar bort och förebygger mjäll. ”Hur svårt kan det vara? Ett enda ord?”

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Han får inte gehör för sin begäran. Det meddelas inte heller vilken ordbok han har i tankarna, men låt oss anta att det är Svenska Akademiens ordlista (SAOL), som kommer med en ny upplaga ungefär vart tionde år.

Det är faktiskt inte alls svårt att ta bort ord när en ny upplaga av SAOL sammanställs. Några tusen ord brukar försvinna i en ny upplaga, samtidigt som ännu fler ord läggs till. SAOL innehåller drygt 125 000 ord.

Det hela är tämligen odramatiskt. Ordet muskötkula har tagits bort men musköt och kula finns kvar. Orden alltbehärskande och bejakning är också borttagna. Vi begriper dem ändå. Detsamma kan kanske sägas om tingsfrid, som funnits i ordlistan sedan första upplagan men som togs bort för tio år sedan.

ANNONS

Huvudprincipen är att de ord som tas bort dels ska ha fallit ur bruk, dels vara begripliga.

Det urgamla ordet orv ’lieskaft’ används knappast längre, men blir kvar i ordlistan eftersom betydelsen inte går att lista ut. I dag fordras det nog att man antingen har sitt ursprung i lantbruket eller brukar lösa korsord för att vara bekant med ordet.

Även om allt mjäll för evigt skulle försvinna från tröjor och kavajkragar, skulle ändå ordet bli kvar i ordlistan. Dels för att det även har betydelsen mjuk, dels för att betydelsen inte är självklar.

Orden spetälska och skörbjugg blir kvar i ordlistan trots att åkommorna försvunnit. Orden förekommer i skrift, och de kräver en förklaring.

Nya ord som tas in i SAOL väcker sällan någon uppståndelse. Det finns undantag som när pronomenet hen introducerades 2015. Det skapade tidningsrubriker.

Varje år publiceras det runt nyår en nyordlista med tjugotalet ord. Senast förekom ord som dubbelswisha, snikflation och tantparkour. De här orden är antagligen okända för en majoritet, och en rimlig gissning är att orden varken når fram till SAOL eller allmänt språkbruk.

Nyordlistan säger faktiskt väldigt lite om hur det svenska ordförrådet växer och hur nya ord tar plats i språkbruket och ordboken. Sammansättningar med klimat säger mer. Klimat har varit med i SAOL sedan 1800-talet, men klimatkompensera, klimatkris, klimatneutral, klimatångest och ett par dussin andra ”klimatord” kom med för tio år sedan. Att söka på ord med förleden miljö- och eko- ger liknande resultat.

ANNONS

Dessutom tillkommer ord för nya företeelser som messa (skicka SMS), swisha, twittra, vabba och vobba. Till det nya hör också robotgräsklippare. Det nya ordet platt-tv gav utrymme för tjock-tv, ett ord som inte fanns när alla tv-apparater var tjocka.

Sådana här uppgifter om ord som försvinner och läggs till hittar man på webbplatsen SAOLhist. Där kan vi se att ordet mjällschampo kom in i ordlistan 2015, och där lär det bli kvar.

Lars-Gunnar Andersson, professor emeritus i modern svenska

ANNONS