Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Barn förtjänar att ha vuxna människor runt omkring sig som verkligen funderar på varför de ska lägga ut en bild eller film, skriver August Mikaelsson Pfeil. Bild: Privat, Isabell Höjman/TT
Barn förtjänar att ha vuxna människor runt omkring sig som verkligen funderar på varför de ska lägga ut en bild eller film, skriver August Mikaelsson Pfeil. Bild: Privat, Isabell Höjman/TT

Tänk efter innan ni publicerar bilder på era barn

Alla människor som befinner sig och publicerar bilder och filmer på sociala medier bör känna till att alla publiceringar av lättklädda och nakna barn riskerar att hamna i sammanhang som de inte är ämnade för, skriver studenten August Mikaelsson Pfeil.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag har noterat att det är förhållandevis vanligt att människor publicerar bilder och filmer på barn i blöja eller badkläder på sociala medier. Ibland även på nakna barn (med censurerade könsorgan). Problemet är att dessa ”oskyldiga bilder” riskerar att, via internet, hamna i sexuella sammanhang.

Kan bli material för sexuella övergrepp

I NetCleans rapport (2018) fick poliser från 30 länder (Sverige hade tredje högst antal respondenter) svara på frågor inom ämnet. 60 procent av poliserna menar att det är vanligt eller väldigt vanligt att denna typ av bilder förekommer bland sexuellt övergreppsmaterial på barn.

Detta kan i högsta grad även gälla de allra yngsta barnen. Åldern på barnen som utsätts för sexuella övergrepp på nätet kryper nämligen allt längre ned. En undersökning har visat att av allt potentiellt sexuellt övergreppsmaterial (nedladdat) som nådde polisen år 2016 inkluderade 8,5 procent av alla bilder och filmer spädbarn.

Tänk först – publicera sen

De flesta av er har säkerligen barn runt omkring er via familjen eller vänner. Andra har kanske till och med blivit gudfar, faster eller förälder. Jag anser att ni borde ta en stund att fundera över den här frågan.

Jag kan absolut förstå varför man ibland känner för att publicera bilder på barn. Eftersom jag studerar till förskollärare och arbetar på förskola är det inte sällan som jag själv ”dör sötdöden” och ibland kan jag då känna att jag vill dela med mig av det jag får uppleva till någon eller några kompisar via sociala medier. Innan jag började studera hände det också att jag realiserade den känslan. För att bilderna inte ska hamna i fel sammanhang tror jag det är av stor vikt att alla människor vet vilka konsekvenser dessa publiceringar kan få.

För att bilderna inte ska hamna i fel sammanhang tror jag det är av stor vikt att alla människor vet vilka konsekvenser dessa publiceringar kan få.

Tyvärr finns det inte omfattande forskning från början 00-talet och framåt där detta problem lyfts och understryks. Men jag tycker att alla förtjänar att veta vad nyproducerad kunskap säger om vad som kan hända med vissa typer av bilder som publiceras på barn.

Framför allt tycker jag att barn förtjänar att ha vuxna människor runt omkring sig som verkligen funderar på varför de ska lägga ut en bild eller film på ett barn. I synnerhet om barnet är naket eller endast är iklädd blöja.

August Mikaelsson Pfeil, student