Är det inte dags att Sveriges regering inser det som minsta barnunge kan se, nämligen att FN aldrig någonsin har förhindrat ett folkmord, skriver Jonas Paulsson.
Är det inte dags att Sveriges regering inser det som minsta barnunge kan se, nämligen att FN aldrig någonsin har förhindrat ett folkmord, skriver Jonas Paulsson.

Syriska folket tillåts inte bestämma själva

Bashar al-Assad ligger bakom hundratusentals människors död. Kriget i Syrien har inte en lösning som står att finna i FN:s säkerhetsråd eftersom detta blockeras av Ryssland, skriver Jonas Paulsson, författare och debattör.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Sverige och FN, 16/4

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) skriver att det är hög tid att det syriska folket får bestämma över sin framtid. Samt att det är beklagansvärt att säkerhetsrådets permanenta medlemmar inte kan enas. Hon menar även att säkerhetsrådet måste lösa frågan för att man ska kunna nå en hållbar politisk lösning i Syrienkonfliken.

Det syriska folket får inte bestämma själva eftersom deras diktator Bashar al-Assad med stöd av Ryssland bedriver ett folkmord i Syrien. Margot Wallström efterfrågar en politisk lösning när det hela tiden har varit uppenbart för alla att regimen, men även Ryssland, endast är intresserade av en militär lösning.

ANNONS

Upprepar misstaget

Bashar al-Assad ligger bakom hundratusentals människors död. Kriget i Syrien har inte en lösning som står att finna i FN:s säkerhetsråd eftersom detta blockeras av Ryssland.

Albert Einstein lär ha sagt att definitionen på galenskap är att göra samma sak gång på gång och förvänta sig olika resultat. Det verkar inte som att Sverige har lärt sig någonting alls av kriget som under fyra år rasade i Bosnien. Då liksom nu hävdade Sverige att kriget endast kunde ha en politisk lösning. Då liksom nu var krigets upphovsman, Milosevic, endast intresserad av en militär lösning.

Förhindrar inte folkmord

Efteråt, sedan 8 000 människor mördats i Srebrenica, konstaterade FN:s generalsekretare Kofi Annan att kriget skrek efter en ”politisk-militär lösning”. Är det inte dags att Sveriges regering inser det som minsta barnunge kan se, nämligen att FN aldrig någonsin har förhindrat ett folkmord.

Jonas Paulsson

författare och debattör

ANNONS