SVT borde avhålla sig från publikfriande snabba klipp från den egna gratissalongen – finansierad med licenspengar, skriver Hans Rothenberg (M).
SVT borde avhålla sig från publikfriande snabba klipp från den egna gratissalongen – finansierad med licenspengar, skriver Hans Rothenberg (M).

Synnerligen feltänkt programidé av SVT

SVT:s realityserie "salongen" erbjuder gratis klippningar till sina modeller. Det rycker bort underlag för redan hårt pressade frisörföretagare. Detta faktum väljer dock Christina Hill, SVT, att bortse ifrån, skriver Hans Rothenberg (M).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

Public service, 17 & 21/4

Christina Hill som är programchef för underhållning och fakta på SVT i Göteborg, bemöter min kritik mot SVT:s kommande program "Salongen". Däremot missar hon själva poängen, nämligen att SVT:s frisersalong ger gratisklippningar till sina ”modeller”.

I stället för att erkänna att detta var en synnerligen feltänkt programidé avleder Christina Hill frågan till att handla om public service och underhållning. Huruvida frisörprogrammet är underhållning eller ej var inte min kritik. Den grundas på att SVT genom att sätta upp en gratissalong rycker bort intäkter från frisörföretagare vars potentiella kunder nu i stället får licenssubventionerade klippningar i "pole postition" mitt i Nordstans köpcenter.

ANNONS

Osmaklig och osund konkurrens

Uppenbarligen inser inte Christina Hill och SVT att varje klippning som utförs av programmets frisörelever innebär en utebliven intäkt för flera av de etablerade och hårt arbetande frisörerna som redan nu i stenhård konkurrens verkar under knappa marginaler. Jag har talat med frisörer som ser SVT:s gratisklippningar som en ytterst osmaklig och osund konkurrens som dessutom finansieras via licensavgifter. Ett dubbelfel som varje producent med lite fingertoppskänsla borde hajat till inför redan när denna programidé var på tankestadiet.

I stället för att göra ett konkurrensvridande underhållningsprogram kunde SVT i sin folkbildande uppgift gjort ett program om de dagliga vedermödorna som småföretagande hantverkare möter när de sliter för att överleva i kampen mot svartarbete, knivskarp konkurrens och myndighetskontroll. Det hade varit public service på riktigt till skillnad från publikfriande snabba klipp från den egna gratissalongen. Det ska inte gå till att gratiskonkurrera med hårt arbetande yrkesutövare.

Om inte SVT tar sitt förnuft till fånga blir det mycket intressant att i riksdagen höra om ansvarig minister Alice Bah Kuhnke (MP) delar SVT:s uppfattning att licensfinansierade klippningar omfattas av public serviceuppdraget.

Hans Rothenberg (M)

riksdagsledamot

ANNONS