Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnor och barn är i detta nu på flykt i vårt land från den man som tagit sig rätten att utöva sin makt genom våld. Dagens åtgärder räcker inte, skriver Maj Karlsson (V).
Kvinnor och barn är i detta nu på flykt i vårt land från den man som tagit sig rätten att utöva sin makt genom våld. Dagens åtgärder räcker inte, skriver Maj Karlsson (V).

Sveriges största säkerhetshot kräver massiva åtgärder

Hur upprörda vi än är, så är det viktigt att inte förlora sig i vreden efter dokumentären om Josefin Nilsson. Brottsförebyggande rådets nya siffror visar med brutal tydlighet att det fruktansvärda öde som drabbade Josefin Nilson inte är en enskild händelse av en enskild man. Det här är ett av våra största strukturella samhällsproblem, skriver Maj Karlsson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det har gått en vecka sedan SVT play började visa dokumentären ”Josefin Nilsson –älska mig för den jag är”. Och ett annat Sverige visade sig, i alla fall för en stund. Plötsligt var vi väldigt många som fattade vidden av vad mäns våld mot kvinnor faktiskt innebär.

Vi såg en levande karismatisk artist brytas ner, vi såg vad det gör med en kvinna när mannen hon en gång förälskat sig i knäcker hennes självförtroende, kallar henne värdelös och kastar henne in i en vägg så att det blir ett stort hål. Josefin fick till slut stelopereras på grund av de ständiga smärtorna och några av oss tappade säkert där och då respekten för ett rättssamhälle som sätter den misshandlade kvinnan i ett svårare läge än förövaren.

Han fick ju roller, pengar och priser även efter sin villkorliga dom. Hennes väg gick däremot nedåt: inga roller, inga pengar, inga priser. Josefin var glömd av offentligheten ända tills dokumentären kom och gav viss upprättelse. Men då var hon själv borta.

Fördubbling av antalet mördade kvinnor

Hur upprörda vi än är, så är det viktigt att inte förlora sig i vreden. Josefin Nilsson och systern Marie ville fokusera på samhällsproblemet, inte på en enskild individ. De ville förändra på riktigt för att få slut på mäns våld mot kvinnor.

22 kvinnor har under 2018 mördats i Sverige av en man de haft en relation med. I Brottsförebyggande rådets senaste officiella kriminalstatistik framgår att antalet kvinnor som mördats av sina män har fördubblats sedan 2017.

Kvinnor och barn är i detta nu på flykt i vårt land från den man som tagit sig rätten att utöva sin makt genom våld.

Kvinnor och barn är i detta nu på flykt i vårt land från den man som tagit sig rätten att utöva sin makt genom våld. Kvinnor och barn har fått lämna allt de haft bakom sig för att fly för sina liv, gömma sig i olika boenden, till och med säga upp hela sin identitet för att en man inte slutar slå. För att samhället inte stoppar honom. Om och om visar det sig att de utsatta kvinnorna försökt att få hjälp av samhället men utan att rätt insatser vidtagits.

Brås nya siffror visar med brutal tydlighet att det fruktansvärda öde som drabbade Josefin Nilson inte är en enskild händelse av en enskild man. Det här är ett av våra största strukturella samhällsproblem.

Massiva åtgärder

Som ett feministiskt parti är det självklart för oss att kämpa för jämlikhet mellan kvinnor och män och att stoppa mäns våld mot kvinnor. Vi har kämpat för det i årtionden och vi gjorde tydliga avtryck under förra mandatperioden, bland annat med öronmärkta pengar till kvinnojourerna. Men vi har inte nått ända fram.

Om och om visar det sig att de utsatta kvinnorna försökt att få hjälp av samhället men utan att rätt insatser vidtagits.

Regeringen har nu utlovat mer pengar i vårbudgeten för att stärka arbetet mot mäns våld mot kvinnor, men det krävs betydligt mycket mer än så. Vi kräver att regeringen agerar utifrån att det här är ett av Sveriges största säkerhetshot. Då krävs massiva åtgärder:

• Tillsätt en haverikommission vid varje enskilt dödsfall, och följ upp med konkret åtgärdsplan.

• Ge uppdrag till exempelvis jämställdhetsmyndigheten att ta fram en plan för förebyggande arbete mot mäns våld mot kvinnor

• Upprätta en handlingsplan för att stoppa mäns våld mot kvinnor

• Stärk skyddet för utsatta kvinnor i utbildningen till socialtjänsten.

• Se till att stärka de ideella kvinnojourerna, se till att de får ordentligt tilldelade resurser.

• Stärk socialtjänstens och rättsväsendets kunskap och arbete mot mäns våld mot kvinnor

Det går att förändra

Det är dags att vi slutar se mäns våld mot kvinnor som något oundvikligt, något som hör till, något som inte går att ändra. Det går visst att ändra, om vi vill.

Vi glömmer dig aldrig, Josefin Nilsson. Och vi glömmer inte alla andra kvinnor som i detta nu lever med mäns våld. Det är dags att vi skärper oss och tillsammans stoppar mäns våld mot kvinnor.

Maj Karlsson (V)

socialpolitisk talesperson från Göteborg