Den våldsbejakande radikalislamistiska rörelsen i Sverige är det största hotet i dag, vilket även Säpos analyser antyder, skriver debattören.
Den våldsbejakande radikalislamistiska rörelsen i Sverige är det största hotet i dag, vilket även Säpos analyser antyder, skriver debattören. Bild: Daniel Wångstedt

Sveriges samhällsproblem är större än SD

Den rödgröna regeringen är oduglig och ovillig att lösa Sveriges samhällsproblem. Därför välkomnar jag Liberalernas ställningstagande att gå till val för att bilda en borgerlig regering som tänker söka samsyn även med SD, skriver Robert Hannah (L), riksdagsledamot.

ANNONS

Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 har riksdagspartierna ägnat sig åt en ökenvandring i stället för att göra det som är vårt uppdrag: att lösa samhällsproblem. SD har en avskyvärd historia och en nationalpopulistisk agenda. Men Sveriges samhällsproblem är fler, större och mer omfattande än bara Sverigedemokraterna.

Den liberala sekulära demokratin är hotad i dag. Alla politiker i Liberalerna är besjälade av kampen att bekämpa extrema krafter, oavsett om det är högerextrema, vänsterextrema eller radikalislamistiska. Men vägen dit och bedömningen av vad som utgör det större hoten skiljer oss åt. En del av partiet är mer övertygade om att SD är det största problemet.

ANNONS

Jag – och förmodligen även majoriteten i partiet – är övertygad om att det största hotet mot den liberala demokratin är den splittring som skett tack vare en ogenomtänkt migrations-, integrations- och rättspolitik. Den våldsbejakande radikalislamistiska rörelsen i Sverige är det största hotet i dag, vilket även Säpos analyser antyder.

Tre tydliga exempel

Enligt polisen finns det i dag 60 bostadsområden i Sverige där kriminella nätverk men ofta också religiösa fundamentalister upprättat parallella maktstrukturer. Hela 6 av de 22 särskilt utsatta områdena finns i Göteborg, bland annat min egen stadsdel Tynnered. Låt mig ge tre exempel:

1. Radikaliserade har tillgång till både skattepengar och pengar från skurkstater

Det är något som inte stämmer när skurkstater som till exempel Saudiarabien och Iran utan några större hinder tillåts radikalisera svenska ungdomar genom att bekosta och kontrollera moskéer. Men än värre är att radikaliserade personer tillåts driva förskolor och skolor för skattebetalarnas pengar.

2. En integrationspolitik som bygger på bidragsberoende och acceptans av medeltida åsikter

Istället för en integrationspolitik som bygger på eget ansvarstagande för sin försörjning och som står upp för jämställdhet och minoriteters rättigheter har vi ett system som utgår ifrån bidragsberoende och acceptans av medeltida åsikter. Det om något är skälet till att svenska judar och hbtq-personer inte kan vara öppna i delar av våra storstäder. Det är också skälet till att hedersförtryck har fått etsa sig fast i det svenska samhället och till att kvinnor med utländsk bakgrund är kraftigt överrepresenterade bland arbetslösa.

ANNONS

3. En polis som saknar verktygen att klara sitt uppdrag

Det grova dödliga våldet kopplat till skjutningar och sprängdåd i samband med gängbrottslighet hotar tryggheten i hela det svenska samhället. Den rödgröna regeringen och även den tidigare Alliansregeringen har misslyckats kapitalt med ett grundläggande uppdrag – att säkerställa att polisen kan utföra sitt uppdrag och se till att det finns lagar som gör att rättsväsendet kan sätta dit kriminella gäng.

Populistiska partier växer inte fram ur tomma intet. De växer fram när samhällsproblem sopas under mattan av etablerade partier. Den rödgröna regeringen är oduglig och ovillig att lösa dessa problem. Istället för att bekämpa situationen i utsatta områden skramlar Socialdemokraterna om SD. Det är enbart för att flytta fokus från alla skjutningar och samhällsproblemen som förblivit olösta som de gör detta.

Jag välkomnar därför Liberalernas ställningstagande att gå till val för att bilda en borgerlig regering som tänker söka samsyn även med SD. Beröringsskräcken har nått vägs ände. Det är bättre att kunna samtala med alla partier i riksdagen istället för den misslyckade strategi som hittills har använts. Endast en borgerlig regering kan få ordning och reda på Sverige och börja lösa samhällsproblem igen.

Robert Hannah, riksdagsledamot (L)

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS