Talibanerna har uttalat att deporterade asylsökande från väst skall ställas inför rätta. Men trots detta har Migrationsverket återupptagit utvisningsbesluten. Utvisningsbeslut som bryter mot EU-stadgans artikel 19. Utvisningsbeslut som strider mot UNHCR:s vägledning, skriver debattörerna.
Talibanerna har uttalat att deporterade asylsökande från väst skall ställas inför rätta. Men trots detta har Migrationsverket återupptagit utvisningsbesluten. Utvisningsbeslut som bryter mot EU-stadgans artikel 19. Utvisningsbeslut som strider mot UNHCR:s vägledning, skriver debattörerna. Bild: Ebrahim Noroozi

Sveriges asylpolitik är en skam för vårt land

Migrationsverket har gjort en ny säkerhetsbedömning av Afghanistan och därefter återupptagit sin vana att slentrianmässigt fatta utvisningsbeslut till ett av världens farligaste och fattigaste land. Finns det inofficiella mål på Migrationsverket om att hålla nere andelen positiva beslut vad gäller skydd och asyl? Varför annars denna inhumanitet? skriver bland andra Anders Wijkman.

ANNONS

När talibanerna tog makten i Afghanistan 2021 stoppades alla utvisningar till landet. Därefter har det rapporterats om hungersnöd i landet. Vi har hört om flickor som inte längre får gå i skolan och om krav på heltäckande slöja. Samtidigt kommer rapporter om hur IS riktar terrordåd mot hazarerna, landets shiamuslimska minoritet. Det enda som har förbättrats i landet är att de bombningar som tidigare utfördes av talibanerna och som var riktade mot landets regeringsstyrkor har upphört. Men situationen för en tvångsutvisad avfälling torde vara värre än förut. Talibanerna har uttalat att deporterade asylsökande från väst skall ställas inför rätta. Trots detta har Migrationsverket återupptagit utvisningsbesluten. Utvisningsbeslut som bryter mot EU-stadgans artikel 19. Utvisningsbeslut som strider mot UNHCR:s vägledning.

ANNONS

Behandlats illa

De ensamkommande från Afghanistan har behandlats illa av det officiella Sverige alltsedan 2016. Självmordsstatistiken för gruppen är världsunikt hög. För att kunna utvisas utsattes de minderåriga för vetenskapligt tvivelaktiga åldersbestämningar. Sverige fälls också i FN:s tortyrkommitté för utvisningsbeslut av konvertit.

Vem tar ansvar för Migrationsverkets myndighetsutövning, och för den praxis som har utformats på verket sen den tillfälliga lagen om begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd trädde i kraft 2016? Lagen som till stora delar permanentades den 20 juli 2021, när den nuvarande migrationslagstiftningen trädde i kraft.

För att kunna utvisas utsattes de minderåriga för vetenskapligt tvivelaktiga åldersbestämningar

Migrationsdomstolen ändrar sällan Migrationsverkets beslut, om inte rent formella fel begåtts. Vi som finns nära de asylsökande instämmer med Nanna Töcksberg Zelano, före detta hovrättsråd när hon konstaterar att rättssäkerheten bara är en kuliss på Migrationsverket. Det är inte bara asylsökande från Afghanistan som råkar ut för Migrationsverkets inhumana myndighetsutövning. Människor får utvisningsbeslut på grund av bagateller. En kurdisk familj i Värmland riskerar att splittras eftersom pappan tjänade 933 kronor per månad lägre än kollektivavtalet; ett misstag som arbetsgivaren dessutom rättade till.

Vi vill rikta en uppmaning till Morgan Johansson, Anders Ygeman och Mikael Ribbenvik. Ta ansvar och stoppa pågående galenskap!

Anders Wijkman, tidigare EU-parlamentariker och generalsekreterare Röda Korset

Anna Karin Hammar, präst, teolog och styrelseledamot i Olof Palmes Minnesfond

ANNONS

Pierre Schori, tidigare FN-ambassdör och minister för asyl- och migrationsfrågor

Marga Sandström, volontär Världen i Värmland

Klara Patzauer, volontär Världen i Värmland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS