Sverigedemokraterna sviker väljarna i vinstjakten

Sverigedemokraterna har blivit ett stödparti till Moderaterna och sviker sina väljare genom att bland annat säga ja till vinstjakten i välfärden, skriver LO-representanterna Bertil Hallén och Frida Bengtsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I Västra Götalands kommuner saknas inte mindre än 131 budgetar från Sverigedemokraterna. Partiet har alltså inte ens brytt sig om att lägga ett budgetförslag, trots att de valdes in i kommunfullmäktige. Dessutom saknas sammanlagt 38 SD-ledamöter i länets kommuner. Antingen står stolen helt tom eller också sitter det en ”politisk vilde” där; inte sällan en avhoppad Sverigedemokrat. Det visar en granskning som LO låtit Tankesmedjan Tiden göra.

Sen rapporten skrevs har det hänt ännu mer i Göteborg. Enbart tre av partiets sex platser är besatta av Sverigedemokraterna, resten är uteslutna eller har lämnat partiet och sitter som politiska vildar. Budget har SD i Göteborg presenterat varje år men de har röstat på Moderaternas budget i slutomröstningen.

ANNONS

Även i riksdagen är Sverigedemokraterna numera ett stödparti till Moderaterna. Jimmie Åkesson har själv förklarat att han vill ha Ulf Kristersson som statsminister.

Vinster i välfärden

Ett tydligt exempel på högerpolitiken är att i förra valet var SD emot vinster i välfärden. Men nyligen röstade de, tillsammans med Alliansen, nej till regeringens förslag att begränsa vinstuttagen. SD har alltså avgjort den här frågan, tvärt emot vad de sa när väljarna röstade på dem och tvärt emot en stark folklig opinion mot vinstjakten i välfärden.

SD vill också, tillsammans med Alliansen, återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen så att fler sjuka blir utan ersättning.

Vi har därför två frågor till SD i Göteborg och Västra Götaland:

Vad säger ni till väljare som röstade på er 2014 vars röster nu kastats bort när ni inte kan fylla era platser i kommunfullmäktige och inte lägger budget i alla kommuner? Och hur kan ni svika era väljare och säga ja till vinstjakten i välfärden och göra långtidssjuka fattiga?

Bertil Hallén

ordförande LO-distriktet i Västsverige

Frida Bengtsson

vice ordförande LO-distriktet i Västsverige

ANNONS