Sverigedemokraterna sätter välfärden sist. I Göteborg agerar partiet som ett rent stödhjul åt det sittande högerstyret, och detta särskilt i de frågor som rör den folkliga kontrollen över vår gemensamma välfärd, skriver debattören.
Sverigedemokraterna sätter välfärden sist. I Göteborg agerar partiet som ett rent stödhjul åt det sittande högerstyret, och detta särskilt i de frågor som rör den folkliga kontrollen över vår gemensamma välfärd, skriver debattören. Bild: Stefan Berg

Sverigedemokraterna agerar stödhjul när alliansen slaktar välfärden

Sverigedemokraterna vill gärna utmåla sig som ett oppositionsparti, men ingenting kunde vara längre från sanningen. Sverigedemokraterna är i allt väsentligt ett borgerligt stödparti – ett stödparti som hjälper högern att tvinga igenom privatiseringar och marknadsexperiment, både i Göteborg och nationellt, skriver Jonas Attenius (S), oppositionsråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Sverigedemokraterna är ett stödparti. Genom att använda sig av stora ord om invandring och integration, genom att söka kortsiktig uppmärksamhet och mediala utspel, blandar Sverigedemokraterna bort korten för väljarkåren. Partiet vill helst inte prata om sin politik för vård, skola och omsorg – de har nämligen inga svar på de problem som välfärden står inför. Väldigt sällan synas partiets välfärdspolitik. Det är ett misslyckande för media, men också ett misslyckande för alla de partier som står mot Sverigedemokraterna.

Sätter välfärden sist

Sverigedemokraterna sätter välfärden sist. I Göteborg agerar partiet som ett rent stödhjul åt det sittande högerstyret, och detta särskilt i de frågor som rör den folkliga kontrollen över vår gemensamma välfärd. Vid varje givet tillfälle röstar Sverigedemokraterna med de borgerliga partierna för att sälja ut, privatisera och marknadsutsätta vården, skolan och omsorgen. Trots att en majoritet av det svenska folket är motståndare till privatiseringar och ohämmad vinstjakt ställer sig Sverigedemokraterna på välfärdsdirektörernas sida. Låt mig ge några exempel:

ANNONS

• Sverigedemokraterna tvångsprivatiserade hemtjänsten. När borgerligheten gick fram med sitt förslag om att förvandla göteborgarnas hemtjänst till en marknad, öppen för vinstdrivande aktörer och spekulerande företag, var Sverigedemokraternas röster avgörande. Konsekvensen har blivit vinstjakt, sämre arbetsmiljö och arbetsrättsliga konflikter – samtidigt som den förkrossande majoriteten av Göteborgs äldre fortsatt föredrar den kommunala hemtjänsten.

Sverigedemokraterna röstade under våren 2019 för att släppa lös samma privatiseringsexperiment som misslyckats i hemtjänsten bland göteborgarnas äldreboende

• Sverigedemokraterna vill tvångsprivatisera våra äldreboenden. Sverigedemokraterna röstade under våren 2019 för att släppa lös samma privatiseringsexperiment som misslyckats i hemtjänsten bland göteborgarnas äldreboenden. Marknadsexperimentet riskerar att kosta Göteborg hundratals miljoner skattekronor.

• Sverigedemokraterna ville införa systemskiftet ”utmaningsrätt”. Utmaningsrätt är ett närmast unikt långtgående marknadsexperiment som innebär att all kommunal verksamhet, med ett fåtal lagstadgade undantag, öppnas upp för marknadsexperiment och privatiseringar. Detta satte vi socialdemokrater stopp för i höstas – men Sverigedemokraterna röstade för, hela vägen.

Förödande även på det nationella planet

Det är inte bara i Göteborg som Sverigedemokraterna tar vinstjaktens sida. Runtom i riket, och inte minst i riksdagen, närmar sig Sverigedemokraterna den misslyckade välfärdspolitik som har förts av Moderaterna under flera årtionden:

• Sverigedemokraterna ville sälja Öresundskraft. I Helsingborg anslöt sig Sverigedemokraterna till den borgerliga utförsäljningslinje som hela 96 procent röstade ner i en folkomröstning.

• Sverigedemokraterna vill behålla vinstjakten i vård, skola och omsorg. En stor majoritet vill sätta stopp för den ohämmade vinstjakten på våra skattepengar. Sverigedemokraterna vill göra tvärtom – de står upp för de börsnoterade skolbolagen och de högfakturerande sjukvårdskonsulterna.

ANNONS

De står upp för de börsnoterade skolbolagen och de högfakturerande sjukvårdskonsulterna.

• Sverigedemokraterna vågar inte röra de religiösa friskolorna. Trots att 95 procent av de sverigedemokratiska väljarna är motståndare till religiösa friskolor vågar partiet inte gå fram med förslag om förbud.

Socialdemokraterna är partiet för alla göteborgare som vill sätta välfärden först. Vi vågar göra både sakerna – ordning och reda i invandringspolitiken, ordning och reda i välfärden – medan Sverigedemokraterna står utan svar. För oss är det självklart att sätta välfärden först, före ohämmad vinstjakt, privatiseringsexperiment och skattesänkningar. Sverigedemokraterna vill fortsätta den misslyckade privatiseringspolitiken och slöseriet med våra skattepengar. Skillnaden kunde inte varit tydligare.

Jonas Attenius (S), oppositionsråd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS