Vi är djupt oroade över det som Amnestys senaste rapport blottlägger. Rapporten visar hur demonstranter, som greps efter de stora protesterna i Iran förra hösten, har utsatts för omfattande tortyr. De skriver bland annat att tortyr i form av misshandel, piskrapp, elchocker, skenavrättningar, skendränkningar och sexuellt våld är vanligt förekommande, skriver debattörerna.
Vi är djupt oroade över det som Amnestys senaste rapport blottlägger. Rapporten visar hur demonstranter, som greps efter de stora protesterna i Iran förra hösten, har utsatts för omfattande tortyr. De skriver bland annat att tortyr i form av misshandel, piskrapp, elchocker, skenavrättningar, skendränkningar och sexuellt våld är vanligt förekommande, skriver debattörerna.

Sverige måste pressa Iran att stoppa Afkaris avrättning idag

Den iranska brottaren Navid Afkari ska avrättas i dag. Hans brott: han protesterade mot den iranska regimen. Detta har väckt stark kritik världen över. Den iranska regimens systematiska övergrepp och inskränkningar av de mänskliga rättigheterna har blivit storpolitik. Sverige och EU måste nu agera för att avrättningen stoppas, och frige de politiska fångar som fängslats under de senaste protesterna, skriver bland andra Kenneth G Forslund (S), riksdagsledamot.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Vi kräver att Iran omedelbart släpper de politiska fångar som fängslats i samband med de senaste protesterna. För att nämna några: Amirhossein Moradi, Mohammad Rajabi, Saeed Tamjidi och de tre bröderna Navid, Vahid och Habib Afkari som alla dömts till omänskliga straff för deltagande i fredliga protester. Den iranska regimen måste också snarast frige människorättsaktivisterna Nasrin Sotoudeh och Narges Mohammadi. Även Ali Younesi, vars bror är bosatt i Sverige.

Det är på allvar. Sverige och EU måste agera omedelbart för att stoppa detta.

Klimatet hårdnade

I över 40 år har den islamiska regimen i Iran attackerat de mänskliga fri- och rättigheter genom att slå mot politiska meningsmotståndare, kvinnor och minoriteter. Det iranska folkets ilska mot ayatollornas förtryck syntes inte minst under hösten 2019 då omfattande protester utbröt i landet. Det redan ansträngda politiska klimatet hårdnade ytterligare.

ANNONS

I den senaste rapporten från Utrikesdepartementet om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Iran som publicerades den 30 juni 2019 står följande:

”Läget vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran är fortsatt mycket allvarligt. Journalister, fackliga ledare, personer som arbetar mot diskriminering av kvinnor liksom jurister som kritiserat det politiska styret grips och har, i flera fall, dömts till hårda straff, inklusive kroppsstraff och dödsstraff. Rättsstatens principer respekteras inte. Mål av politisk karaktär hanteras i särskilda revolutionsdomstolar, med inskränkningar vad gäller transparens, rätten till försvar, och möjlighet att överklaga. Tortyr och framtvingade erkännanden förekommer. Tortyr och framtvingade erkännanden förekommer.”

Rapporten visar hur demonstranter, som greps efter de stora protesterna i Iran förra hösten, har utsatts för omfattande tortyr

I dagarna publicerades Amnesty international sin senaste rapport om situationen för mänskliga rättigheter i Iran.

Vi är djupt oroade över det som Amnestys senaste rapport blottlägger. Rapporten visar hur demonstranter, som greps efter de stora protesterna i Iran förra hösten, har utsatts för omfattande tortyr. De skriver bland annat att tortyr i form av misshandel, piskrapp, elchocker, skenavrättningar, skendränkningar och sexuellt våld är vanligt förekommande. Dessutom nekas sjuka fångar rätten till vård. Situationen för politiska fångar, fackligt aktiva, kvinnorättsaktivister och minoriteter är mycket allvarlig.

Krävs mer agerande

Omvärlden, inklusive Sverige måste tydligt stå upp för de mänskliga rättigheterna, inklusive civila, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Att stå upp för dessa universella värderingar är allas vår plikt. För det krävs mindre tystnad och mer agerande.

ANNONS

Sverige och EU kan spela en viktig roll genom att tydligt och rakt engagera sig än mer i situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran. Vi ser fram emot att samarbeta med utrikesminister Ann Linde och uppmuntrar regeringens fortsatta arbete för ett Iran där de mänskliga fri- och rättigheterna blir en verklighet.

Folken i Iran räknar med vårt stöd. Låt oss visa att vi hör och ser ropen på hjälp.

Kenneth G Forslund (S) riksdagsledamot

Evin Incir (S) EU-parlamentariker

Jytte Guteland (S) EU-parlamentariker

Azadeh Rojhan (S) riksdagsledamot

Arman Teimouri (L) riksdagsledamot

Fredrik Malm (L) riksdagsledamot

Joar Forssell (L) riksdagsledamot

Karin Karlsbro (L) EU-parlamentariker

Alireza Akhondi (C) riksdagsledamot

Kerstin Lundgren (C) riksdagsledamot

Abir Alsahlani (C) EU-parlamentariker

ANNONS