Under dessa 20 år har nio svenska utrikesministrar arbetat med fallet. Den tysta diplomatin har inte gett resultat. Tvärtom verkar det ha sänt signalen att ett svenskt medborgarskap väger lätt, skriver debattörerna.
Under dessa 20 år har nio svenska utrikesministrar arbetat med fallet. Den tysta diplomatin har inte gett resultat. Tvärtom verkar det ha sänt signalen att ett svenskt medborgarskap väger lätt, skriver debattörerna. Bild: HENRIK MONTGOMERY /TT

Sverige måste göra mer för att Dawit Isaak ska friges

I dag är det den internationella pressfrihetsdagen. Den journalist som har suttit fängslad längst tid av alla journalister i världen är svensk medborgare. Nästa år har han suttit fängslad i ofattbara 20 år. Den tysta diplomatin som Sverige har ägnat sig åt har inte fungerat, regeringen måste göra mer för att Dawit Isak ska bli fri, skriver bland andra Anisur Rahman, författare.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Hans fru och barn lever i Sverige men själv är han inlåst i ett fängelse i Eritrea. Han är avskärmad från omvärlden utan möjlighet att kontakta familj eller få hjälp av svenska myndigheter. Han är berövad sina mänskliga rättigheter. Den eritreanska regimen har inte ens bemödat sig att ge honom ett straff – någon rättegång har aldrig ägt rum.

Dawit Isaaks fall är uppmärksammat i Sverige och internationellt. På pressfrihetsdagen för tre år sedan tog hans dotter Betlehem Isaak emot Unescos pressfrihetspris i hans ställe. Då berättade hon hur det har varit att växa upp utan sin pappa. Hur kan en svensk medborgare och journalist tillåtas sitta frihetsberövad utan rättegång i ett annat land i 20 år?

ANNONS

Under dessa 20 år har nio svenska utrikesministrar arbetat med fallet. Den tysta diplomatin har inte gett resultat. Tvärtom verkar det ha sänt signalen att ett svenskt medborgarskap väger lätt.

Skev självbild

Kina har följt Eritreas exempel och satt en annan kollega i fängelse mitt framför ögonen på svenska utrikesdepartementet. Den svenska medborgaren och förläggaren Gui Minhai. Trots att Sverige är ett litet land är vi vana att spela en stor roll internationellt. En skev självbild måhända. Nu börjar den självbilden naggas i kanten. Om andra länder kan gömma undan svenska medborgare i fängelser i decennier utan att det får konsekvenser – vad är vi då för ett land?

Under corona-krisen har saker och ting ändrat proportioner. Frågor som var viktiga innan känns oviktiga nu. Andra saker blir extra viktiga under krisen – som att försvara pressfriheten. I dag är det internationella pressfrihetsdagen. Det är en dag att hylla yttrandefrihetskämpar.

Vi uppmärksammar Dawit Isaak och Gui Minhai. Vi hoppas att utrikesminister Ann Linde också gör det. Och att den svenska regeringen gör mer för att få dem fria.

Leif Öbrink, ordförande för stödkommittén Free Dawit Isaak tillsammans med nedan nämnda representanter för mediekampanjen för Dawits frigivning

Grethe Rottböll, ordförande Svenska Författarförbundet

ANNONS

Anisur Rahman, ledamot Svenska Författarförbundet

Kerstin Neld, vd, Sveriges Tidskrifter

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser

Anna Gullberg, frilansskribent och ledamot Publicistklubben

Lotta Cramne, stabschef Expressen

Kerstin Brunnberg, journalist och tidigare vd Sveriges Radio

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska Pen

ANNONS