Hittills har nio svenska utrikesministrar misslyckats med att få Dawit Isaak fri. I en ny rapport redogör Reportrar utan gränser för hur den eritreanska regimen skickligt spelat ut den tysta diplomati, bakom vilken Sveriges regeringar döljer sina försök att få en av EU:s få samvetsfångar fri, skriver debattörerna.
Hittills har nio svenska utrikesministrar misslyckats med att få Dawit Isaak fri. I en ny rapport redogör Reportrar utan gränser för hur den eritreanska regimen skickligt spelat ut den tysta diplomati, bakom vilken Sveriges regeringar döljer sina försök att få en av EU:s få samvetsfångar fri, skriver debattörerna. Bild: KALLE AHLSÉN

Sverige har inte gjort allt de kan för att få Dawit Isaak fri

I 19 år har Dawit Isaak suttit fängslad i diktaturen Eritrea, bara för att han utnyttjat sin yttrandefrihet. En ny rapport visar att utrikesdepartementet har försökt hindra jurister som försökt få polisen att inleda en förundersökning mot Eritreas diktator Isaias Afwerki för brott mot mänskligheten. Likaså har Sverige inte verkat för möjligheten att villkora EU:s miljardbistånd till Eritrea mot Dawit Isaaks frihet, skriver bland andra Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

”Grattis på 56-årsdagen, Dawit Isaak!" är vi många som skulle vilja säga idag. Men som vanligt går det inte, hur högt vi än ropar och hurrar, för i dag spenderar den svenske journalisten och poeten Dawit Isaak för 20:de gången sin födelsedag i en cell. En plats där han knappast blir uppvaktad med tårta av den hårdföra och repressiva regim som håller honom fängslad. Det blir ännu en födelsedag utan uppvaktning av hans barn. Inga presenter. Knappast någon glad födelsedagssång heller, i det ökända Eiraeiro-fängelset, 15 kilometer från Eritreas huvudstad Asmara.

Greps i sitt hem

Den enda orsak till att Dawit Isaak isolerats från omvärlden är att han försökt nyttja sin yttrandefrihet i diktaturen Eritrea. Efter att i tidskriften Setit ha efterlyst demokrati för den unga eritreanska nationen greps han en septembermorgon 2001 i sitt hem. Med honom greps också andra oliktänkande i en razzia som orkestrerades av Eritreas diktator, Isaias Afewerki. Dawit Isaak har fråntagits alla sina grundläggande mänskliga rättigheter. I snart två decennier har han nekats rättegång, åtalspunkt, advokat och besök bara för att han önskat demokrati för Eritreas drygt fem miljoner själar.

ANNONS

Det råder ingen tvekan om att Isaias Afewerki, likt alla andra despoter, inte tål minsta kritik av varken sig själv eller sitt skräckbaserade styre. Det råder ingen tvekan om att han är personligen involverad i bestraffningen av Dawit Isaak.

Politiska orsaker

Diktatorn har vid flera tillfällen dundrat ut att Dawit Isaak inte förtjänar ens ett utmätt straff. Uttalanden illustrerar tydligt att Dawit Isaak är frihetsberövad på grund av politiska orsaker. Regimen i Eritrea har sedan landets självständighet 1993 aldrig tillåtit några allmänna val, fria medier, ett oberoende domstolsväsende eller flerpartisystem. Istället leder hög arbetslöshet, obligatorisk och lång militärtjänst, fattigdom och brist på demokrati och yttrandefrihet till att tusentals eritreaner flyr landet varje månad. Många av dem som flyr Eritrea utnyttjas av människosmugglare eller dör i överbelastade båtar på Medelhavet.

Vi ser tyvärr inga tecken på att diktatorn i Asmara ska frige Dawit Isaak. Därför måste vi, i hans hemland Sverige, hjälpa honom att bli fri. Den svenska regeringen måste agera, såväl från utrikesdepartement i Arvfurstens plats som via EU-kommissionen i Bryssel.

I en ny rapport redogör Reportrar utan gränser för hur den eritreanska regimen skickligt spelat ut den tysta diplomati, bakom vilken Sveriges regeringar döljer sina försök att få en av EU:s få samvetsfångar fri

Hittills har nio svenska utrikesministrar misslyckats med att få Dawit Isaak fri. I en ny rapport redogör Reportrar utan gränser för hur den eritreanska regimen skickligt spelat ut den tysta diplomati, bakom vilken Sveriges regeringar döljer sina försök att få en av EU:s få samvetsfångar fri.

ANNONS

Rapporten visar hur det svenska utrikesdepartementet hindrat jurister att få polisen att inleda en förundersökning mot Isaias Afwerki för brott mot mänskligheten. Likaså har Sverige inte verkat för möjligheten att villkora EU:s miljardbistånd till Eritrea mot Dawit Isaaks frihet.

Parlamentarisk utredning

Nyligen antog Europaparlamentet en resolution med krav på Eritrea att släppa Dawit Isaak fri. Vi välkomnar detta initiativ, som Sverige för länge sedan skulle utnyttjat. Likaså stödjer vi den färska riksdagsmotion som föreslår en parlamentarisk utredning av vad alla Sveriges regeringar sedan 2001 gjort för att få hem Dawit Isaak.

Det är aldrig för sent att rätta till sina misstag. Det är dags för en mer aktiv och synlig diplomati. Och släpps inte statsminister Stefan Löfven eller utrikesminister Ann Linde in i Dawit Isaaks cell för ett besök, låt kung Carl XVI Gustaf göra ett försök att få med sig hem den av alla de just nu 369 fängslade journalister i världen som suttit längst i fängelse.

Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben

Kurdo Baksi, journalist

Kerstin Brunnberg, journalist

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser (RSF Sverige)

Ulrika Hyllert, ordförande Svenska journalistförbundet

Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund

ANNONS

Leif Öbrink, ordförande Stödkommittén Free Dawit Isaak

ANNONS