Vi vet att helmanliga investeringsteam är sämre på att attrahera och investera i kvinnliga grundare, så låt oss införa policys mot enkönade kommittéer, skriver Malin Frithiofsson på Alterity tankesmedja.
Vi vet att helmanliga investeringsteam är sämre på att attrahera och investera i kvinnliga grundare, så låt oss införa policys mot enkönade kommittéer, skriver Malin Frithiofsson på Alterity tankesmedja. Bild: Tore Meek/TT

Sverige behöver fler kvinnliga företagare

Sverige är ett av världens bästa länder att starta bolag i – men inte för kvinnor, skriver Malin Frithiofsson, Alterity tankesmedja.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Sverige är ett av världens bästa länder för entreprenörer. Under 2019 plockade vi hem en andraplats i Forbes rankning, och en tolfte plats på Världsbankens lista. Det är alltså med internationella mått mätt förhållandevis enkelt att starta och driva bolag i Sverige – men inte för alla.

I slutet av 2019 publicerade Mastercard sin årliga rapport över kvinnors möjligheter att starta och driva bolag, och här ligger Sverige långt ifrån en pallplats. Faktum är att Sverige, tillsammans med Mexiko och Saudiarabien, är bland de länder som tappat mest på listan sedan tidigare års mätningar. Från en respektabel sjätteplats, hamnar vi nu på plats 25. Hur kan Sverige simultant vara ett av världens bästa länder att starta bolag i, beroende på vilken hälft av befolkningen man tillhör?

ANNONS

Det finansiella stödet för kvinnliga grundare är fortsatt på en jämförelsevis extremt låg nivå

Rapporten pekar på en rad olika faktorer för att förklara detta. Främst att den entreprenöriella aktiviteten bland svenska kvinnor har minskat drastiskt sen tidigare år, och att det finansiella stödet för kvinnliga grundare är fortsatt på en jämförelsevis extremt låg nivå.

Förra året gick en procent av allt riskkapital i Sverige till bolag med kvinnliga grundare, en siffra som inte har ökat på flera år. Rapporten visar även hur kvinnor lånar mindre och tar emot mindre “mjuka pengar” i form av bidrag och stipendier till sina bolag.

Olika bemötande

En av de vanligaste förklaringarna är att män är mer riskbenägna än kvinnor och därför startar fler bolag. Detta har dock inte längre något vetenskapligt stöd, då försök att mäta begreppet risk visat sig vara mer komplicerat än vad man tidigare trott.

En annan förklaring är att kvinnor inte vill att deras bolag ska växa i samma utsträckning som män, något som på internationell nivå har motbevisats i flera studier.

För den humoristiskt lagde kan även tilläggas att det finns fler män vid namn Henrik och Johan än vad det finns kvinnor på partnernivå hos svenska riskkapitalistbolag

Ett steg närmare en förklaring ligger i att svenska riskkapitalistbolag i snitt endast har 14 procent kvinnor i sina investeringsteam. För den humoristiskt lagde kan även tilläggas att det finns fler män vid namn Henrik och Johan än vad det finns kvinnor på partnernivå hos svenska riskkapitalistbolag.

ANNONS

Flera internationella studier visar även hur manliga och kvinnliga grundare bemöts olika när de söker kapital; identiska pitchar värderas olika beroende på könet på den som framför materialet, och kvinnliga grundare får mer kritiska frågor av investerare.

Sluta ursäkta problemet

För att förändra detta bör branschen ta till sig den data som redan finns tillgänglig: Vi vet att likvärdiga entreprenörer bedöms olika på grund av kön, så låt oss införa kontroller för att fånga upp dessa undermedvetna fördomar. Vi vet att helmanliga investeringsteam är sämre på att attrahera och investera i kvinnliga grundare, så låt oss införa policys mot enkönade kommittéer. Vi vet att trötta förklaringsmodeller om risktagande inte har vetenskaplig grund, så låt oss sluta ursäkta oss med dom.

Vad som framför allt krävs för att en förändring ska kunna ske, är att vi erkänner problemet: Sverige är ett av världens bästa länder att starta bolag i – men inte för kvinnor.

Malin Frithiofsson, Alterity tankesmedja

ANNONS