Bland resebyråer och arrangörer har mer än var tredje anställd varslats eller sagts upp och många företag har gått i konkurs eller är under rekonstruktion. Bara en bråkdel av företagen som är kvar ser att de kan överleva mer än högst sex månader, skriver debattörerna.
Bland resebyråer och arrangörer har mer än var tredje anställd varslats eller sagts upp och många företag har gått i konkurs eller är under rekonstruktion. Bara en bråkdel av företagen som är kvar ser att de kan överleva mer än högst sex månader, skriver debattörerna. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sverige behöver en turistminister

Coronapandemin har slagit skoningslöst mot rese- och besöksnäringen, med en permitteringsgrad på upp till 83 procent. Men regeringen har inte vidtagit några riktade stödåtgärder för denna basnäring. Regeringen behöver förlänga de generella stödåtgärderna och inrätta en turistminister, skriver Didrik von Seth och Kent Wallstedt från resebranschföreningen SRF.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Den pågående pandemin har drabbat turism och resande på ett skoningslöst sätt, i Sverige och världen. Många verksamheter har i princip näringsförbud och försäljningen har helt och hållet stannat av. Svenskarnas turistande i Sverige har inte kompenserat för bortfallet av utländska besökare.

Den försvunna efterfrågan har slagit hårt mot sysselsättningen. Bland resebyråer och researrangörer är permitteringsgraden 83 procent, för hotell och restauranger 42 procent. Snittet för hela näringslivet är bara 12 procent.

Var tionde jobbar med turism

I dag jobbar var tionde person i världen inom turistnäringen, och i många utvecklingsländer är turismen motorn för jobb och tillväxt. Under 2019 spenderade vi svenskar 164 miljarder kronor under våra utlandsvistelser, vilket gör turism till en av våra mest effektiva biståndsåtgärder.

ANNONS

I Sverige har utländsk turism ökat kraftigt under de senaste decennierna. Förra året spenderade utländska besökare 144 miljarder kronor i Sverige och besöksnäringen sysselsatte över 200 000 människor, vilket har gjort den till en basnäring.

Bland resebyråer och arrangörer har mer än var tredje anställd varslats eller sagts upp och många företag har gått i konkurs eller är under rekonstruktion. Bara en bråkdel av företagen som är kvar ser att de kan överleva mer än högst sex månader.

Ingenting görs

I de kontakter resebranschföreningen SRF haft med regeringen under krisen upplever vi att det saknas samordning för rese- och turismfrågor. Det har resulterat i att ingenting görs. Samtidigt har våra grannländer infört omfattande åtgärder för resebranschen och många andra länder i Europa har infört åtgärder som räddar jobb i turistnäringen.

Vi anser därför att regeringen omgående bör behandla rese- och besöksnäringen som den basnäring den är och:

- Förlänger de generella stödåtgärderna för rese- och besöksnäringen, framför allt permitteringsmöjligheten till 80 procent och omställningsstödet.

- Sjösätter en handlingsplan för hur Sverige ska återfå den utländska turismen.

- Tar initiativ till en översyn inom EU av paketresedirektivet, där konsumentskyddet bibehålls men där hänsyn tas till hur en pandemi påverkar konsumenter och reseföretag.

- Tillsätter en turistminister och arbetar långsiktigt för en hållbar tillväxt av turismen till och från Sverige.

ANNONS

Rese- och besöksnäringen är en basnäring. Därför behöver stödåtgärderna till reseföretagen förlängas. Dessutom behöver Sverige en turistminister som långsiktigt arbetar för en hållbar turistnäring.

Didrik von Seth, generalsekreterare resebranschföreningen SRF

Kent Wallstedt, ordförande resebranschföreningen SRF

ANNONS