Vårt samhälles stora farsoter är migrationsrelaterade. Den som inte ser, eller inte vill se det, den lever med skygglappar på, skriver debattören. Bild: Marcus Ericsson / TT
Vårt samhälles stora farsoter är migrationsrelaterade. Den som inte ser, eller inte vill se det, den lever med skygglappar på, skriver debattören. Bild: Marcus Ericsson / TT

Sverige behöver en asylpaus – omedelbart

Tills Sverige fått sina migrationsrelaterade problem under kontroll kan vi inte ödsla tid och pengar på att ta hit individer som hotar vår frihet, jämlikhet och trygghet, skriver Filip Haugland (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Så ser vi det igen. Horder av människor, mestadels unga män, som rör sig mot Europa. Säkerhetsläget i Afghanistan ligger bakom. 2015 fladdrar förbi. 2015, året då Sverige tog emot flest migranter per capita i Europa. Men Sverige kan inte fortsätta vara hela världens samvete. Gängkriminalitetens, hedersvåldets och islamismens lavinartade utbredning borde ha lärt oss vår läxa. Den läxan lär oss att det inte går längre, att vi inte klarar mer. Den läxan lär oss att vi behöver en asylpaus. Och det på studs.

Gängkriminaliteten, hedersvåldet och islamismen är vår tids stora farsoter. Om detta vittnar skjutningarna, sprängningarna och avrättningarna. Om detta vittnar barn- och tvångsäktenskapen, moralpoliserna och oskuldsoperationerna. Om detta vittnar hatpredikanterna, judehatarna och självmordsbombarna.

Ond cirkel

Dessa farsoter drabbar framför allt våra medmänniskor i de särskilt utsatta områdena. Det vill säga alla de hederliga medborgare som inget hellre önskar än att jobba, göra rätt för sig och leva sina liv i fred och frihet. På så vis gör gängkriminaliteten, hedersvåldet och islamismen dessa områden än mer utsatta – än mer marginaliserade. Det är en farligt ond cirkel som snarast måste brytas.

Mot de gängkriminella, kvinnohatarna och islamisterna hjälper inga nya fritidsgårdar. Mot dem hjälper ingen välvillig naivitet. Mot dem hjälper inga silkesvantar.

Mot dem krävs kraftfulla, repressiva åtgärder.

Flera åtgärder

I tillägg till fler poliser så måste vi, för att tillintetgöra gängkriminaliteten, förbjuda allt samröre med organiserad kriminalitet, slopa de så kallade straffrabatterna, inklusive mängd- och ungdomsrabatten, samt göra livstids utvisning till norm för de gängkriminella som saknar svenskt medborgarskap. För att förpassa det hedersrelaterade våldet och förtrycket till den medeltida skräphög där det hör hemma så måste vi införa hedersbrott som en särskild brottsrubricering i brottsbalken och frånta den läkare som utför oskuldskontroller och oskuldsoperationer dennes läkarlegitimation på livstid, liksom klassificera sådana kontroller och operationer som sexualbrott.

Och för att utrota islamismen så krävs förbud av alla offentliga bidrag till organisationer med islamistiska kopplingar och av allt samröre med terrororganisationer, inklusive livstids utvisning av terrordömda som inte är svenska medborgare. Dessutom ska den som strider för terrororganisationer dömas för landsförräderi.

Men detta räcker inte. Inte på långa vägar.

Dessa vårt samhälles stora farsoter är migrationsrelaterade. Den som inte ser, eller inte vill se det, den lever med skygglappar på. Den drar inte sällan heller rasist- eller islamofobkortet mot den som påpekar detta.

Migrationspolitiska utmaningar

Det må vara som det vill med den saken. Men faktum är det här går inte längre. Utan nu behöver Sverige tid att hantera de monumentala migrations- och integrationspolitiska utmaningar som landet står inför. Nu behöver Sverige tid att stoppa den skenande gängkriminaliteten, det ohederliga hedersvåldet och den samhällsfarliga islamismen.

Sverige behöver ett andningshål, tid att läka. Den tiden är nu. Och nu behöver Sverige en asylpaus.

Det må låta hårt och tvärt. Det är meningen också. Inte av avsaknad av empati och respekt för de tiotals miljoner medmänniskor som genomlever förföljelsens, krigets och flyktens helvete. Nej, tvärtom: det är just av empati och respekt för dessa människor, men framför allt av empati och respekt för dem som redan kommit hit, som vi nu tillfälligt måste säga ”stopp”.

Innan så sker så måste dock de 15-20 afghanska tolkar som bistod det svenska militära truppbidraget beviljas asyl i Sverige. Med överhängande risk för sina egna liv så drog de ett stort strå till den stack som kom att innebära ett fredligare och säkrare Afghanistan. Med fortsatt risk för sina egna liv så lämnades de vind för våg i det Afghanistan som nu åter står i brand, som nu åter hotas av de människohatande talibanerna. Att inte snarast ge dessa svenska hjältar asyl vore att spotta det okränkbara människovärdet rakt i ansiktet.

Tills det att vi fått dessa migrationsrelaterade problem under kontroll så kan vi inte ödsla tid och pengar på att ta hit individer som hatar och hotar dessa värden.

För mig som kristdemokrat är och förblir människovärdet okränkbart. Gangstrar, moralpoliser och hatpredikanter kränker dagligen detta värde. I Rannebergen, Rinkeby och Rosengård. På så vis hotas allas vår frihet, jämlikhet och trygghet. På så vis hotas den svenska demokratin. Tills det att vi fått dessa migrationsrelaterade problem under kontroll så kan vi inte ödsla tid och pengar på att ta hit individer som hatar och hotar dessa värden. Våra svenska värden.

Filip Haugland (KD), kandidat till Sveriges riksdag 2022