Om Svante Axelsson och Johan Rockström vill bidra till omställningen bör de sluta upp med att stryka svenska politiker och svensk köttindustri medhårs, skriver Jonas Paulsson.
Om Svante Axelsson och Johan Rockström vill bidra till omställningen bör de sluta upp med att stryka svenska politiker och svensk köttindustri medhårs, skriver Jonas Paulsson.

Sverige är en miljövärsting – inte en förebild

Svante Axelsson och Johan Rockström skriver att Sverige har påbörjat en "berättelse" om hur övergången till ett fossilfritt samhälle kan påskynda en positiv välfärdsutveckling. Sällan har väl två lika välrenommerade debattörer producerat så mycket snömos, skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

Klimatet, 13/9

Det inte räcker med enögt stirrande på "fossilsamhället" för att undvika en klimatapokalyps. 2017 antog riksdagen en blocköverskridande livsmedelsstrategi för ökad svensk animalieproduktion. Bara ett år senare satte sommarens extrema torka en stor käpp i hjulet för vår livsmedelsproduktion som är inriktad på intensiv djurhållning.

Svenska lokal- och regionalpolitiker har svarat, inte genom att snabba på övergången till ett vegetariskt välfärdssamhälle utan med att på lokal, regional och nationell nivå använda offentlig sektor för att stödköpa svenskt kött. Detta till priset av vård, skola och omsorg avsedd för gamla, sjuka och barn.

ANNONS

Vårt ekologiska fotavtryck ökar

Världsnaturfonden beskriver en annan utveckling för Sveriges "övergång" till ett hållbart samhälle. Enligt Världsnaturfondens globala miljöredogörelse Living Planet 2016 har det svenska ekologiska fotavtrycket per capita ökat kraftigt. Skulle alla leva som vi i Sverige skulle det i dag krävas 4,2 jordklot, vilket är en ökning med ett halvt jordklot på bara två år.

Därmed placerar sig Sverige högst upp på den globala miljövärstinglistan tillsammans med länder som USA, Kuwait och Australien. Vi lever således på ett allt mer ohållbart sätt, trots årtiondes tal om att vi ”ligger i fronten” när det gäller miljö- och klimatfrågor.

Om Svante Axelsson och Johan Rockström vill bidra till omställningen bör de sluta upp med att stryka svenska politiker och svensk köttindustri medhårs.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

ANNONS