Det var den iranska chefsåklagaren, Mohammad Jafar Montazeri, som häromdagen framförde att den iranska regimen har upplöst "moralpolisen". Senare visade det sig att nyheten var fake news. Men iranska regimen agerade och agerar noga uttänkt när de spinner sin propagandamaskin, skriver debattörerna.
Det var den iranska chefsåklagaren, Mohammad Jafar Montazeri, som häromdagen framförde att den iranska regimen har upplöst "moralpolisen". Senare visade det sig att nyheten var fake news. Men iranska regimen agerade och agerar noga uttänkt när de spinner sin propagandamaskin, skriver debattörerna. Bild: AP

Svenska medier sprider okritiskt lögnen om moralpolisens avskaffande

Med endast en dags mellanrum spreds de ”goda” nyheterna att Iran ska se över slöjtvånget och att moralpolisen läggs ner. Då kunde man tänka sig att en lösning är nära i Iran? Det var ju moralpolisen som orsakade Jina Mahsa Aminis död i mitten av september, enkom på grund av de ansåg att hon bar den obligatoriska slöjan fel. Det är i alla fall det som iranska regimens propaganda vill att vi ska tro, skriver Parasto Rosencrantz och Kiarash Kiani.

ANNONS
|

“Den propaganda är bra som leder till framgång och den är dålig som misslyckas att uppnå det önskade resultatet, hur intelligent den än är, för det är inte propagandans uppgift att vara intelligent, dess uppgift är att leda till framgång.” Dessa ord kommer från Goebbels propagandaministerium och beskriver väl hur iranska regimen arbetar med att styra narrativet om Iran.

Våldsamma attacker

Den iranska regimens dödliga förtryck av de pågående folkliga upproren i Iran är den senaste vågen av våldsamma attacker som regimen utövar mot människor som fullt legitimt uttrycker sitt starka missnöje. Enligt uppgift har, sedan Mahsaupproren, hundratals demonstranter dödats, tusentals har arresteras och många personer, däribland barn, har kidnappats utan att anhöriga har uppgifter om var de befinner sig eller om de ens är vid liv.

ANNONS

Det var den iranska chefsåklagaren, Mohammad Jafar Montazeri, som häromdagen framförde att den iranska regimen har upplöst "moralpolisen". Senare visade det sig att nyheten var fake news. Men iranska regimen agerade och agerar noga uttänkt när de spinner sin propagandamaskin. Sedan starten av de feministiska protesterna tar många kvinnor i Iran plats i det offentliga rummet utan den obligatoriska hijaben. Nu har den iranska regimen försvagats. Regimens säkerhetsstyrkor verkar antingen ovilliga att riskera ytterligare konfrontationer med allmänheten eller finner det omöjligt att hantera att så många människor trotsar lagen samtidigt.

Skriker efter demokrati

Frågan man måste ställa sig är vad handlar det iranska folkets annalkande revolution om? De outtröttliga demonstrationerna på gator och torg, strejkerna på universiteten och alla strejker som pågår inom handel, transport samt industri har handlat om en sak. Avskaffandet av den islamiska republiken. Iranska folket skriker efter demokrati och frihet och är villiga att offra liv och lem för att uppnå sitt mål.

Moralpolisen är en av många enheter som ingår i iranska regimens förtryckarapparat. Påståendena om att moralpolisen och slöjtvånget ska avskaffas är inte mer än en skenmanöver med syfte att skifta fokus. Iranska regimen vill inte att fokus ska vara på dess brott mot mänskliga rättigheter utan vill lura omvärlden att tro att det finns utrymme för reform. Samtidigt som nyheten spreds av väletablerade internationella mediehus passade regimen på att avrätta fyra män genom att bestialiskt hänga dem. Iranska folket går inte in i dessa fällor. Men tyvärr gjorde svensk media det.

ANNONS

Det är hög tid att svenska regeringen styr om politiken som rör Iran helt och börjar stötta det iranska folket i sin rättfärdiga strävan för demokrati. Socialdemokraten och den tidigare utrikesministern, Margot Wallström, är en av flera som har konstaterat att västvärldens hopp om att reformera Iran har med de senaste månadernas utveckling visat sig vara omöjlig.

Iranska regimen vill inte att fokus ska vara på dess brott mot mänskliga rättigheter utan vill lura omvärlden att tro att det finns utrymme för reform

Vi har sett liknande utspel från iranska regimen tidigare. Under slutet av 2017, under den så kallade “reformvänliga” presidenten Hassan Rouhanis tid, förkunnades nyheten om att polismyndigheten i Teheran ska sluta arrestera kvinnor som inte efterlever den strikta klädkoden. Fem år senare blev Jina Mahsa Amini misshandlad till döds i samma stad just för att hon inte bar slöjan på rätt sätt.

Dagen efter uttalandet om nedläggning av moralpolisen, har iransk statsmedia dementerat påståendena. Föga överraskande har inte många stora mediebolag uppmärksammat dementin - vilket innebär att regimens propaganda har nått framgång, det vill säga att få väst att skifta fokus. Därför blir det en viktig fråga för journalister och mediehus - ska man okritiskt rapportera nyheter från diktatorers semi-officiella eller officiella medier?

Den här revolutionen har aldrig handlat om slöjan eller moralpolisen. Eller önskan om reform. Den handlar om att gå från en teokratisk diktatur till en sekulär demokrati. Tro inget annat och gå inte in i iranska regimens propagandafälla. Det är vi skyldiga det modiga iranska folket. Tiden för eftergiftspolitik är över.

ANNONS

Parasto Rosencrantz, svenskiranier och jurist

Kiarash Kiani, svenskiranier och jurist

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS