Sociala medier såsom Facebook, Twitter och TikTok står ofta i centrum för diskussionen om desinformation och utländsk påverkan. Plattformarna är tacksamma att använda för att sprida felaktig information som snabbt får fäste. Informationskriget eskalerar inte minst i samband med demokratiska val, skriver debattören.
Sociala medier såsom Facebook, Twitter och TikTok står ofta i centrum för diskussionen om desinformation och utländsk påverkan. Plattformarna är tacksamma att använda för att sprida felaktig information som snabbt får fäste. Informationskriget eskalerar inte minst i samband med demokratiska val, skriver debattören. Bild: Skärmdump Twitter

Stryp finansieringen av radikala islamistiska organisationer

Svenska myndigheter kidnappar inte barn, varken muslimska barn eller andra. Det öppna demokratiska samhället måste försvaras när islamister sprider desinformation och uppmanar till våldshandlingar, skriver Ulf Kristersson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Just nu sprids falsk information om att den svenska socialtjänsten kidnappar muslimska barn, exempelvis för att de bär slöja, för att tvinga dem att bära kors eller för att socialtjänsten i allmänhet skulle tycka illa om muslimska familjer.

Ryktena om svenska myndigheter som närmast kidnappar muslimska barn har den senaste tiden spridits som en löpeld i arabiskspråkiga nyhetsmedier och i sociala medier. Flera av kontona lutar sig mot våldsbejakande idéer, och Myndigheten för psykologiskt försvar påpekar att det som sker är otillbörlig informationspåverkan. Desinformationen uppmanar också till hot om våld och terrorism mot myndigheter, civilsamhälle och journalister.

Vägrade acceptera

Jag har själv sett dessa hot och misstänkliggöranden på nära håll. Redan när jag var ansvarig för all socialtjänst i Stockholm, kom det rapporter om familjer som ”inte litade på” socialtjänsten, som vägrade acceptera svensk lagstiftning som skyddar barns intressen även mot föräldrarna om det behövs, eller som hävdade att socialtjänstens tjänstemän ”var ute” efter deras barn. Detta försvårade ofta för socialtjänsten att göra ett ibland livsviktigt arbete.

ANNONS

Sociala medier såsom Facebook, Twitter och TikTok står ofta i centrum för diskussionen om desinformation och utländsk påverkan. Plattformarna är tacksamma att använda för att sprida felaktig information som snabbt får fäste. Informationskriget eskalerar inte minst i samband med demokratiska val.

Hotar det öppna samhället

Våldsbejakande islamism och politisk islam har varit ett stort problem under många år. Både i Sverige och i övriga Europa har vi sett hur dessa idéer hotar det öppna och fria samhället - i de värsta fallen genom terrorattacker.

I Sverige gäller religionsfrihet, såväl till sin egen religion som från all religion. Och här lever troende oavsett religion sida vid sida. Islamisterna hotar allas religionsfrihet och det är ofta andra muslimer som drabbas av islamisternas framfart. Att slå tillbaka mot islamisterna handlar därför också om att försvara alla muslimer i Sverige som vill leva sina liv i frihet och fred, och vara en del av vårt öppna samhälle. Det är helt oacceptabelt att muslimer skräms bort från socialtjänsten av radikala krafter – alla som lever i vårt land ska vara förvissade om att socialtjänsten finns där på lika villkor för alla människor.

I Frankrike har president Macron grått i bräschen för att sätta stopp för detta och försvara den liberala demokratin mot intolerans. Nu behövs politiska åtgärder även i Sverige, för att se till att falsk information som utnyttjas av radikala krafter för att påverka och radikalisera människor, inte får bredare fäste.

ANNONS

Det är helt oacceptabelt att muslimer skräms bort från socialtjänsten av radikala krafter – alla som lever i vårt land ska vara förvissade om att socialtjänsten finns där på lika villkor för alla människor

Flera saker måste göras samtidigt och de viktigaste förändringarna är dessa:

– Stärk landets kommunala socialtjänster med skydd och med utbildning, så att de kan stå emot de hot och misstänkliggöranden som försvårar deras viktiga arbete med att skydda barn som far illa. Vi kan inte ha första och andra klassens barnrättigheter. Svensk lag gäller alla barn.

– Stärk samarbetet mellan Myndigheten för psykologiskt försvar och det nationella cybersäkerhetscentrat för att motverka påverkanskampanjer mot Sverige.

– Ge FOI uppdraget att analysera hur teknologiutvecklingen påverkar framtidens desinformation hur Sverige kan möta dem.

– Utvisa fler utländska medborgare som bedöms utgöra ett säkerhetshot mot Sverige.

– Neka extremister inträde till Sverige. Se över reglerna för att kunna neka hatpredikanter och andra radikala element inträde till Sverige.

– Stryp finansieringen av radikal verksamhet. Skattepengar ska inte gå till organisationer som inte delar grundläggande demokratiska värderingar.

– Stoppa utländsk finansiering av extrema religiösa samfund. I Sverige och andra EU-länder får moskéer ofta pengar från utlandet. I flera fall har det handlat om finansiärer som sprider religiös propaganda som är oförenlig med den liberala demokratin.

I ett klipp från en islamistisk youtuber, som har visats över en miljon gånger, påstås att Socialtjänsten har tagit barn från sina föräldrar för att de velat bära slöja - i diktaturen Sverige.

ANNONS

Vi kan aldrig tolerera att medarbetare på svenska sociala myndigheter nu har hamnat mitt i en hatisk desinformationskampanj. Nu måste vi gemensamt stå upp för dem i deras svåra arbete och stoppa dem som hotar, misstänkliggör och sliter isär vårt samhälle.

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS