Om vi låter politiker införa den här typen av statlig kontroll och begränsningar är det bara en tidsfråga innan fel person får makten över lösningarna och det som sades vara för att skydda barn och unga blir snabbt till censur och kontroll av medborgare, skriver debattörerna.
Om vi låter politiker införa den här typen av statlig kontroll och begränsningar är det bara en tidsfråga innan fel person får makten över lösningarna och det som sades vara för att skydda barn och unga blir snabbt till censur och kontroll av medborgare, skriver debattörerna. Bild: Jessica Gow/TT

Strandhälls plakatpolitik om nätporr skyddar inte barn

Förra veckan skrev Annika Strandhäll och S-kvinnor att Sverige bör införa ID-spärr på porrsidor. Texten innehåller en mängd faktafel, dels om porr och porrkonsumtion, vilket vi inte har har utrymme att gå in på, dels om åldersverifiering som lösning, där vi vill peka på ett par allvarliga problem, skriver Elza Dunkels och Sanna Vanno.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

15/2 Följ Frankrikes exempel och inför åldersverifiering på nätporrsajter

I teorin kan det låta bra att den som vill se porr måste legitimera sig, men i praktiken måste man ta hänsyn till hur internet fungerar. Till skillnad från den gamla tidens tidningshyllor som Strandhäll refererar till kan vem som helst publicera på nätet. Det betyder att det innehåll som S-kvinnor menar att barn behöver skyddas från inte är samlat till avgränsade sidor som går att identifiera och blockera. Även i Frankrike och Storbritannien, där staten tillsammans med de stora nätporrsidorna utarbetat system för inloggning, kommer det finnas tillgänglig pornografi, på till exempel privata hemsidor. Risken är således stor att åldersverifiering bara blir plakatpolitik; man kan säga att man gör något åt saken, men har faktiskt inte skyddat barn. Filtrering och ID-koll är kostsamma åtgärder som i bästa fall inte gör någon skillnad och i värsta fall försätter barn i en mer utsatt position än innan.

ANNONS

Känslig uppgift

Förutom att förslaget inte tar hänsyn till forskning och tekniska möjligheter ser vi stora demokratiska problem. I texten används barn och ungas hälsa som argument för att kontrollera vilka delar av internet vem använder. I Sverige kan det betyda att bankerna, som äger BankID, får information om människors identitet i kombination med deras privata internetanvändning. Förutom att det är en känslig uppgift finns stora säkerhetsrisker med att denna information sparas, oavsett om det är bankerna, staten eller ett privat bolag som äger ID-tjänsten.

Man kan argumentera att det inte borde göra något att övervakas så länge man inte gör något fel. Det är lätt att säga när man lever i ett samhälle där demokrati är självklart. Vi kan dessvärre inte ta våra fri- och rättigheter för givet. Små försök att inskränka dem sker allt oftare i det politiska läge vi har. Exempel på en sådan utveckling är att saker som var okej i somras nu kallas bristande vandel.

Bara ett knapptryck bort finns mängder av studier som visar hur verkningslöst S-kvinnornas förslag är, åtminstone om målet är att skydda barn

Om vi låter politiker införa den här typen av statlig kontroll och begränsningar är det bara en tidsfråga innan fel person får makten över lösningarna och det som sades vara för att skydda barn och unga blir snabbt till censur och kontroll av medborgare. I dag har vi stora problem med desinformation och manipulativa budskap, vilket ställer krav på alla som uttalar sig offentligt att göra sin läxa först. Bara ett knapptryck bort finns mängder av studier som visar hur verkningslöst S-kvinnornas förslag är, åtminstone om målet är att skydda barn. Det är oroande att politiker på hög nivå inte har djupare kunskaper i ämnet än så här.

ANNONS

Elza Dunkels, internetforskare, docent i pedagogiskt arbete

Sanna Vanno, beteendevetare och sex- och kroppsupplysare

ANNONS