Straffa inte arbetande nyanlända människor

DEBATT: Vi måste ta vara på den kompetens som nyanlända för med sig. Då duger det inte att ha regler som sparkar ut människor för att de under en period lärt sig svenska eller för att de får jobb via Linkedin, skriver bland andra Johanna Jönsson (C).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Rörligheten i världen blir större. En del av det handlar om krig och förtryck, men det mesta av den ökade rörligheten beror snarare på fred och välstånd. De flesta migranter i världen är inte flyktingar utan arbetskraft. Världen präglas också av en allt mer specialiserad ekonomi, där kunskap blir viktigare. Det innebär att konkurrensen präglas av att locka till sig de skarpaste talangerna snarare än av att bygga de tyngsta maskinerna.

Om vi lyckas ta vara på den potential utvecklingen medför kan det skapa betydande samhällsnyttor och stora ekonomiska framgångar. Vi måste ta vara på den kompetens som nyanlända för med sig och på den kompetens som vi kan locka till oss. Ett led i det är ett tillåtande system för att människor som kan försörja sig själva kan få komma till Sverige och stanna i Sverige.

ANNONS

Bidrar till välfärden

Människor som kommer hit för att jobba bidrar även till välfärden. Fortfarande finns det regler som krånglar till det i onödan, både för den som vill jobba och för företagen som vill anställa. Centerpartiet vill därför fokusera mer på kraften som finns och mindre på krånglet som vill begränsa den.

År 2008 fick Sverige ett av de mest öppna och flexibla systemen för arbetskraftsinvandring i världen. Centerpartiet och allianspartierna inledde då arbetet för att göra det lättare att anställa arbetskraft från andra länder. Förslagen innebar att vi både underlättade företagens kompetensförsörjning och öppnade lagliga vägar för människor att komma till Sverige för att pröva sina vingar. Men trots ett system som är öppet och tillåtande finns det fortfarande hinder och stelbentheter i systemen.

Skräckexempel

l Det kan handla om Mehdi från Iran, som på grund av arbetsgivarens miss fick 180 kronor för lite i lön. Hans arbetsgivare vill ställa det till rätta och vill inte att en oskyldig ska drabbas, men ändå ska Mehdi och hela hans familj utvisas.

l Det kan handla om Syed från Bangladesh, som studerat på universitet i fyra år i Sverige och också lärt sig svenska för att sedan få ett jobb på ett valutaväxlingskontor. Men eftersom tjänsten utlystes via Linkedin och inte Arbetsförmedlingen måste han lämna landet.

ANNONS

l Det kan handla om Surin från Thailand, som jobbat som kock i Sverige i sex år. Men eftersom han ville lära sig svenska snabbt och därför jobbade deltid de första åren tjänade han för lite och måste utvisas. Att han tjänat tillräckligt de senaste fyra åren spelar ingen roll.

l Det kan handla om familjen Ghazali från Libanon, som kom till Sverige för tio år sedan och nu framgångsrikt har etablerat sig i samhället, talar svenska, arbetar och betalar skatt. Den 16-årige sonen går i nian och har alltså gått hela grundskolan i Sverige. Trots att de försörjer sig själva har de ingen möjlighet att ens ansöka om att få stanna.

Ta vara på kompetens

Mehdi, Syed, Surin och familjen Ghazali är bara några av de som drabbas av stela och otillräckliga regler. Möjligheten för hederliga, arbetande människor att få plats i vårt samhälle måste ligga till grund för vår politik om arbetskraftsinvandring. Regeringens inställning har i stället präglats av en fundamental ovilja att underlätta för människor som bidrar till Sveriges välstånd att få stanna här.

Vi har redan en stor utmaning i att göra Sverige mer attraktivt för arbetskraft från hela världen. Då duger det inte att ha regler som sparkar ut människor för att de vill lära sig svenska eller för att de får jobb via Linkedin. Centerpartiet vill se lösningar som tar vara på den kompetens och den drivkraft som människor har och då krävs det fortsatt reformer som förenklar och tar bort hinder på arbetsmarknaden. Här saknar regeringen konkreta förslag.

ANNONS

Johanna Jönsson (C)

integrations- och migrationspolitisk talesperson

Annika Qarlsson (C)

arbetsmarknadspolitisk talesperson

Fredrick Federley (C)

Europaparlamentariker

ANNONS