Svenska fotbollförbundet bör ta tillfället i akt och protestera mot diskriminering av iranska kvinnor och verka för att idrotten i Iran ska vara öppen för alla människor, skriver debattörerna.
Svenska fotbollförbundet bör ta tillfället i akt och protestera mot diskriminering av iranska kvinnor och verka för att idrotten i Iran ska vara öppen för alla människor, skriver debattörerna.

Stoppa Irans kvinnoförtryck

ANNONS
|

I morgon, tisdag, möter svenska fotbollslandslaget Iran i en vänskapsmatch på Friends Arena i Solna. I publiken kommer det naturligtvis att sitta och stå många kvinnor som hejar på Sverige. I Iran är det förbjudet för kvinnor att gå på fotboll och se matcher mellan manliga lag. Det bestämdes av regimen när den tog makten 1979. Sedan dess råder en fullständig könsapartheid.

Kvinnor i Iran har berövats sina grundläggande rättigheter som rätten till arbete eller resor utan männens tillstånd, inklusive rätten till inträde till idrottsarenor vid olika idrottsarrangemang.

Förra året försökte en iransk, ung kvinna, komma in på en volleybollmatch. Hon blev genast gripen och fängslad.

ANNONS

Starkt motstånd mot könsapartheid

Ett starkt motstånd bland iranska kvinnor har vuxit fram mot denna könsapartheid och motståndet har ett stort stöd bland det iranska folket.

Ett av de viktigaste kraven är att upphäva förbudet mot kvinnors inträde på idrottsarenor. Det är en naturlig, mänsklig rättighet för de iranska kvinnorna att få gå på fotboll eller resa utan mannens tillstånd. Idrott och inträde till idrottsarenor ska inte vara könsbundet. I Iran kan kvinnor spela fotboll, men de måste ha heltäckande klädsel och några män får absolut inte sitta på läktaren...

Stor social rörelse i Iran

Protesterna har förvandlats till en stor social rörelse i Iran. Ett av rörelsens krav är att Fifa (Internationella fotbollförbundet) och andra internationella organisationer bör protestera mot denna diskriminering. Fifa:s tredje paragraf lyder: ”All form av diskriminering grundad på ras, kön, färg, nationalitet är förbjudet.”

Vi som representerar delar av denna rörelse önskar att Svenska fotbollförbundet vidtar både korta och långsiktiga åtgärder mot detta förbud.

Vi önskar att Svenska fotbollförbundet – i samband med vänskapsmatchen mellan Iran och Sverige – protesterar mot diskriminering av iranska kvinnor, samt att förbundet på alla sätt ska försöka påverka iranska regimen att upphäva förbudet. Fifa har hittills visat att man ogillar denna diskriminering och i vissa fall protesterat mot Iran och bland annat hindrat Iran från att kandidera för värdskapet av de Asiatiska spelen år 2019.

ANNONS

Vi hoppas att även Svenska fotbollförbundet tar tillfället i akt och protesterar mot denna diskriminering och verkar för att idrotten i Iran ska vara öppen för alla människor.

Maria Rashidi

ordförande Kvinnors rätt

Mahin Alipour

ansvarig Kommittén för försvaret av kvinnors rättigheter och The movement for womens liberation

ANNONS