Och hur kan det få förekomma något så absurt som tävlingar i jakt?! Att poängsätta djur och därefter ge startsignal för ett godtyckligt dödande utan någon kontroll för att samla så många poäng som möjligt, skriver debattören.
Och hur kan det få förekomma något så absurt som tävlingar i jakt?! Att poängsätta djur och därefter ge startsignal för ett godtyckligt dödande utan någon kontroll för att samla så många poäng som möjligt, skriver debattören. Bild: Peter M. Fredin AP/TT

Stoppa det absurda tävlandet i att döda djur

Det är omoraliskt att hålla en tävling i jakt och absurt att tilldelas poäng för dödade djur. Men det är precis vad som händer när Rovdjurskampanjen drar i gång i dag. Den måste stoppas, skriver Annika Annastassiou, ”Jaktkritikerna”.

ANNONS
|

Enligt Jägarförbundets egen statistik dödas årligen cirka 400 000 djur av arterna rödräv, grävling, mård, mink, iller, kråkfågel och måsfågel i så kallad predatorjakt. Dessa djur tas mestadels inte tillvara utan kastas på en stinkande hög i skogen. Det bidrar till blyförgiftning av andra rov- och renhållningsdjur. ”Rovdjurskampanjen” är en tävling i predatorjakt, och arrangeras av tidningen Jaktjournalen sedan cirka 20 år tillbaka. Den första augusti i år startar rovdjurskampanjen igen och pågår till mitten av april nästa år. Djuren jagas och poängsätts — högst poäng ger en död rödräv med 120 poäng.

Flest poäng vinner

Den som till slut samlat flest poäng vinner tävlingen och belönas med priser. Jägarna kallar detta för viltvård och menar att det gynnar många arter som är predatorernas bytesdjur. Till exempel menar jägare att det blir fler rådjur, harar och skogsfåglar i naturen. Men varför skulle rådjur, harar och skogsfåglar vara viktigare i naturen än räv, mård och grävling? Svaret ligger i att det är jaktbara arter som gynnas av tävlingen, och då blir det fler bytesdjur för jägarna att fritt och ostört jaga på, utan konkurrens från de små rovdjuren. Vi i Jaktkritikerna menar att detta är ett meningslöst dödande som orsakar stort lidande för djuren och ett förakt för naturen och de vilda djuren. Naturen sköter sig bäst utan inblandning från människan.

ANNONS

Föreställ dig skräcken för djuren när jägarna ger sig ut i naturen för att jaga och döda dem med hjälp av GPS-försedda hundar, fällor, snaror och skjutvapen. Vi människor har under några månader gömt oss i våra hem undan en dödlig pandemi. Men djuren i naturen kan inte gömma sig, de jagas i sitt hem – naturen. Räven drivs ut från sitt gryt av en grythund. Grävlingen grävs fram av jägaren och dödas. Vi är många som önskar se de vilda djuren livs levande i naturen. Många djur skjuts bort och den älskade skogen, där man tidigare hade glädjen att möta så många djur, står plötsligt tom och ödslig.

Saknas gräns för dödandet

Med vilken rätt utsätter vi djuren för denna hetsjakt? Och i tider av ständig artförlust bland vilda djur borde man väl istället dra hårt i nödbromsen och stoppa dessa jakter?

Och hur kan det få förekomma något så absurt som tävlingar i jakt?! Att poängsätta djur och därefter ge startsignal för ett godtyckligt dödande utan någon kontroll för att samla så många poäng som möjligt. Det saknas gräns för hur många rävar, grävlingar, mårdar, nötskrikor med mera som får dödas i ett visst område. Detta hör inte hemma i ett modernt, civiliserat samhälle. Spektaklet skildras av jägare som en "betydelsefull insats och viltvård". Man undrar ju om de 400 000 jagade och dödade djuren kände sig vårdade?

ANNONS

Annika Anastassiou, styrelsemedlem i Jaktkritikerna, Stockholm

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS