För att möjligheterna ska bli verklighet behövs en nationell politik som river hinder och främjar innovation och utveckling regionalt och lokalt. Det är särskilt viktigt när Sverige nu är på väg in i en lågkonjunktur, skriver debattörerna.
För att möjligheterna ska bli verklighet behövs en nationell politik som river hinder och främjar innovation och utveckling regionalt och lokalt. Det är särskilt viktigt när Sverige nu är på väg in i en lågkonjunktur, skriver debattörerna. Bild: Ulf Börjesson/Göteborgs-Posten

Stenungsunds kemikluster kan gå i täten för grön omställning

Med rätt politik i riksdagen kan kemiklustret i Stenungsund bli dragloket för hållbar tillväxt och nya arbetstillfällen i hela Västsverige, skriver Jonas Hagelqvist, vd för Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, och Anders Fröberg, vd för Borealis Sverige AB.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Livsvillkoren i samhället har förbättrats radikalt under de senaste hundra åren. Människan har lärt sig att rena dricksvattnet från vattenburna sjukdomar, förhindra att grödorna på fälten angrips av insekter och att tillverka läkemedel som mildrar smärta och botar dödliga sjukdomar. Vi lever längre, friskare och med en standard som tidigare generationer knappast hade kunnat föreställa sig. Det hade inte varit möjligt utan förståelse för och kunskap om kemi och kemiska processer.

När världen nu ställer om för att minska människans belastning på miljö och klimat har kemin än en gång en nyckelroll. Utan innovativ kemi skulle solcellerna på taket, de återvinningsbara batterierna i bilarna och teknikerna som krävs för att bygga energieffektivt fortfarande varit skisser på ritbordet.

ANNONS

Skapa arbetstillfällen

För kemiklustret i Stenungsund, Sveriges största, med starka aktörer så som Borealis, Perstorp, Inovyn, Nouryon och Linde innebär den växande efterfrågan på kemikalier en chans att stärka sin position, attrahera nya internationella investeringar och skapa nya arbetstillfällen. För Sverige är det en chans att bli världsledande inom utveckling och användning av gröna kemikalier och kemisk plaståtervinning.

Bild: bengt sall

För att möjligheterna ska bli verklighet behövs en nationell politik som river hinder och främjar innovation och utveckling regionalt och lokalt. Det är särskilt viktigt när Sverige nu är på väg in i en lågkonjunktur. De västsvenska riksdagsledamöterna, som alla vet hur mycket kemiklustret i Stenungsund betyder för regionen, behöver prioritera följande:

Främja cirkulariteten – För att klara skiftet från en linjär till en cirkulär ekonomi måste kretsloppen för material slutas. Ny, svensk forskning visar att innovations- och kemiindustrierna genom att använda plast- och textilavfall, addera förnybar råvara och fånga in koldioxid, både kan minska de framtida utsläppen och bidra till att förhindra utsläpp från andra delar av ekonomin. När kolatomerna kan bevaras i samhällets kretslopp istället för att som idag släppas ut som koldioxid i atmosfären kommer förutsättningarna förändras. Mycket av det som idag regleras som avfall kommer kunna användas som råvaror för att ersätta fossila råvaror.

ANNONS

Gör Sverige attraktivt för investeringar – Företagen i innovations- och kemiindustrier har över tid fått det allt svårare att hitta högutbildade medarbetare, däribland kemiingenjörer. Eftersom många av företagen har utländska ägare och konkurrerar på en global marknad där tillgången på kompetens är avgörande för var investeringar i nya forskningsintensiva verksamheter görs, måste Sverige bli bättre på att locka spetskompetens. Det handlar både om att värna en fungerande arbetskraftsinvandring och om att göra det mer attraktivt för forskare från andra delar av EU att flytta till Sverige.

Förbättra regelverken – Lagstiftningen ska värna människor, djur och miljö, men också möjliggöra nya idéer och teknikskiften. Idag hindras utvecklingen tyvärr av omoderna regelverk. Tillståndsprocesserna måste förenklas och förbättras för att säkerställa att viktiga investeringar hamnar i Sverige. Vi ser idag hur inkonsekventa och oförutsägbara regelverk försvårar för innovativa företag. Utvecklingen riskerar att försvåra industrins gröna omställning. Även regleringen av biogas, som kan användas både till bränsle och som råvara till industrin, försvårar företagens övergång till fossilfria produktionsprocesser och transporter.

Det handlar både om att värna en fungerande arbetskraftsinvandring och om att göra det mer attraktivt för forskare från andra delar av EU att flytta till Sverige

Innovations- och kemiindustrierna är avgörande för svensk ekonomi. Företagen står för 20 procent av förädlingsvärdet och den samlade svenska exporten, sysselsätter 70 000 personer och är på flera håll runt om i Sverige en stark regional tillväxtmotor. Kemiklustret i Stenungsund sysselsätter flera tusen personer, men skapar också jobb och utveckling i en rad andra branscher. Gröna kemikalier är därför inte enbart en nyckel för att klara omställningen utan även en chans för företagen i kemiklustret att bli dragloket för hållbar tillväxt och nya arbetstillfällen i hela Västsverige.

ANNONS

Jonas Hagelqvist, vd Ikem

Anders Fröberg, vd Borealis Sverige AB

ANNONS