<strong id="strong-8bd1ab2079de75f675f1fc0ca81826b0">Lilian Helgason, ungdomsfullmäktiges ordförande.</strong>
Lilian Helgason, ungdomsfullmäktiges ordförande.

Stadens unga behöver sommarlovskortet

Sommarlovskortet som har låtit Göteborgs skolelever åka gratis kollektivtrafik under sommarmånaderna har varit oerhört uppskattat och gett ungdomar möjlighet till ett aktivt sommarlov, oberoende av familjens plånbok. För många har det också varit förutsättningen för att kunna sommarjobba. Låt oss få kortet även denna sommar, skriver ungdomsfullmäktige i Göteborg.

ANNONS

Den 11 Mars publicerades en nyhetsartikel i GP angående ungdomars Sommarlovsbusskort. Shahbaz Khan (S) har med fem socialdemokratiska partivänner lagt ett förslag om att återinföra sommarlovskorten som gjorde att alla elever i årskurs sex till nio samt ettan och tvåan på gymnasiet kunde åka gratis med Västtrafik inom Göteborg. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) har kritiserat förslaget hårt och kallat det ett populistiskt oppositionsförslag som inte tar ansvar för stadens ekonomi. Frågan om sommarlovskort för ungdomar är en fråga som ungdomsfullmäktige anser är viktigt och har drivit i många år. Vi vill därför säga vår mening i den här debatten om ungdomars sommarlovskort.

ANNONS

Idén att förslaget skulle vara populistiskt är helt fel.

Vi i ungdomsfullmäktige har drivit den här frågan sedan forumets start 2004, det är tydligt att det är en av stadens ungdomars viktigaste frågor. Därför är idén att förslaget skulle vara populistiskt helt fel. Vi har förståelse för och håller med om att det är rimligt att vilja veta hur en såpass stor kostnad skall finansieras och önskar såklart att förslaget hade varit tydligare med avseende på budgeten. Detta betyder dock inte att vi är emot förslaget. Tidigare år har kommunen själva finansierat sommarlovskorten efter mycket påtryckningar från ungdomsfullmäktige. Vi är inte ensamma om uppfattningen att det är viktigt att satsa pengar på stadens framtid och där spelar vi unga en nyckelroll.

Uppskattat av stadens unga

Vi vill vara tydliga med att korten har varit mycket brett uppskattade av stadens unga. Sommarlovskorten bidrar till ökade möjligheter för ungdomar, eftersom ungdomar i Göteborgs stad med korten kan ta sig runt i staden, utan att vara beroende av sina föräldrar. Till exempel har ungdomar möjlighet att göra saker som att åka och bada, träffa vänner, ta del av kultur, delta i event, besöka grönområden och parker som Slottsskogen, på ett självständigt och miljövänligt vis. Som ung är det väldigt viktigt att få möjligheten till ett aktivt sommarlov oberoende av tjockleken på föräldrarnas plånbok.

ANNONS

Sommarlovskort har också gjort det mycket enklare för många ungdomar i Göteborg att kunna sommarjobba överhuvudtaget

Sommarlovskort har också gjort det mycket enklare för många ungdomar i Göteborg att kunna sommarjobba överhuvudtaget, främst ungdomar i svårare socioekonomiska situationer. För många är sommarjobb ett först steg in på arbetsmarknaden och ett sätt att ta ansvar och vara självständiga. Detta är någonting som bör tas på största allvar av kommunfullmäktige och som staden bör uppmuntra och möjliggöra.

Ökar integrationen

Framförallt har sommarlovskorten haft en stor betydelse för att öka integrationen i staden. Korten har gett alla ungdomar oavsett deras socioekonomiska förutsättningar eller bostadsområde samma möjligheter att ta sig runt i staden och nå platser där ungdomar vill vara. Sommarlovskorten kan ses som en investering i framtiden, eftersom ungdomar får möjlighet att ta del av hela staden så att man inte hamnar i utanförskap som kan leda till kriminalitet. Detta kommer att kosta samhället ännu mer i framtiden.

Efter att vi i februari talade med Axel Josefson var vår uppfattning att han precis som i artikeln var positiv det till detta förslag. Därför är vi förvånade över hans uttalanden. Vi vill följaktligen trycka på att detta är ett förslag som ungdomsfullmäktige har jobbat med från början och som skulle innebära en betydelsefull fritid för stadens unga.

Vi tycker att det är viktigt att kommunfullmäktige inte förkastar de förslag om sommarlovskort som ursprungligen fördes fram av ungdomsfullmäktige.

ANNONS

Lilian Helgason

Lundby, ungdomsfullmäktiges ordförande

Edvin Johansson

Majorna-Linné, ungdomsfullmäktiges vice ordförande

Charlie Arby

Lundby, ungdomsfullmäktiges andre vice ordförande

Ludvig Granath

ledamot för Norra Hisingen

Ibyan Rashid

ledamot för Askim-Frölunda-Högsbo

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS