Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef, Västsvenska Handelskammaren
Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef, Västsvenska Handelskammaren

Stadens problem behöver lösas – inte kivas om

Det nya politiska landskapet i Göteborg riskerar att leda till handlingsförlamning där viktiga frågor skjuts upp i all oändlighet. Vi hoppas partierna gör sitt yttersta för att undvika detta, skriver Västsvenska Handelskammaren.

ANNONS
|

Det går bra för Göteborg. Bostadsbristen, det lokala företagsklimatet och integrationen är dock problem som behöver lösas. Samtidigt har Göteborgs kommunfullmäktige många partier och minoritetsstyre med relativt liten andel av mandaten. Det riskerar att leda till handlingsförlamning där viktiga frågor skjuts upp i all oändlighet. Vi har sett det hända i lägen med en mindre komplicerad mandatfördelning. Exempelvis de utdragna processerna kring bebyggandet av Södra Älvstranden och ny arena. Vi förväntar oss att politikerna tar ansvar och gör sitt yttersta för att bidra till en effektiv och handlingskraftig styrning, för Göteborgs bästa.

Satsningar i infrastruktur, bostäder och nytt utbildningsinnehåll med mera måste till i hög takt för att samhälle och företag ska fungera.

Digitalisering, klimatförändringar och ökad konkurrens är exempel på förändringar som påverkar samhället. Företagen måste förändras i takt med dessa. Men det handlar även om de förutsättningar företag styrs av. Satsningar i infrastruktur, bostäder och nytt utbildningsinnehåll med mera måste till i hög takt för att samhälle och företag ska fungera. Det kräver ansvar, kompromissvilja och handlingskraft. Men även förtroendevalda som bortser från personliga motsättningar och inte sätter egen kortsiktig politisk vinning framför samhällets bästa.

ANNONS

Handelskammaren konstaterar att det för tredje valet i rad finns en klar majoritet för att genomföra Västsvenska paketet, med bland annat en vägtunnel under Göta älv, en bro över Göta älv och Västlänken. Vi förutsätter att politikerna säkerställer att investeringarna genomförs. Men även att diskussionen mellan stad och stat handlar om ytterligare investeringar som krävs. För att nå framgång krävs en enad front från stad, region och näringsliv.

I en stad där ingenjörerna kan gräva ner bil- och järnvägar borde politiker kunna gräva ner stridsyxan för att möjliggöra ett handlingskraftigt styre.

Bortom infrastrukturfrågorna ser vi att det finns flera områden där de större partierna är överens, därmed finns alla förutsättningar att komma framåt. I en stad där ingenjörerna kan gräva ner bil- och järnvägar borde politiker kunna gräva ner stridsyxan för att möjliggöra ett handlingskraftigt styre.

Även om det råder högkonjunktur och många företag anställer är vi oroliga för en accelererande bostadsbrist, för låg takt i investeringar i infrastruktur, ökad segregation samt svårigheter att hitta rätt kompetens. Problem som behöver lösas genom kloka politiska beslut nu – Göteborg har helt enkelt inte tid att sitta still i båten med politiker som kastar lera på varandra.

Stefan Gustavsson

näringspolitisk chef, Västsvenska Handelskammaren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS