Hönorna lever i en fruktansvärd miljö, med stress, konflikter och kannibalism. Att hönorna är så aggressiva att de skadar och till och med äter på varandra kan kopplas till att de hålls på en hungerdiet för att inte växa för fort, skriver debattörerna.
Hönorna lever i en fruktansvärd miljö, med stress, konflikter och kannibalism. Att hönorna är så aggressiva att de skadar och till och med äter på varandra kan kopplas till att de hålls på en hungerdiet för att inte växa för fort, skriver debattörerna. Bild: SVT Press

Städa upp den smutsiga kycklingindustrin, Kullgren

De fruktansvärda förhållanden i kyckling-industrin som avslöjats i Uppdrag granskning är helt oacceptabla: olagliga avlivningar, hunger, aggressivitet och kannibalism. Samtidigt är de här problemen bara toppen av ett isberg. Nu måste landsbygdsminister Peter Kullgren ingripa, skriver Roger Pettersson och Amanda Dahlberg, World Animal Protection Sverige.

ANNONS

Uppdrag gransknings dokumentär ”Kycklingens pris” i Sveriges Television har sänt chockvågor genom svenska folket. Dokumentären avslöjar helvetet för tuppar och hönor på en skånsk avelsanläggning som ägs av Aviagen. Ett företag som är helt dominerande inom aveln på den svenska kycklingmarknaden.

Smygtagna filmer av Djurrättsalliansen visar hur skadade och sjuka djur avlivas på ett grymt och olagligt sätt: deras nackar vrids eller så trampas de ihjäl utan att först ha blivit bedövade.

Hönorna lever i en fruktansvärd miljö, med stress, konflikter och kannibalism. Att hönorna är så aggressiva att de skadar och till och med äter på varandra kan kopplas till att de hålls på en hungerdiet för att inte växa för fort.

ANNONS

Del av systemet

Två av Sveriges ledande experter framträder i programmet. De slår fast att situationen för djuren är totalt oacceptabel. Men också att det oacceptabla är en del av systemet med snabbväxande hybrider för att producera mycket kött på kort tid.

Nu måste landsbygdsministern som högst politiskt ansvarig agera för att ta tag i de här allvarliga problemen. Vi kan inte ha kvar den här aveln som innebär så mycket lidande för djuren.

Peter Kullgren bör omgående se till att en handlingsplan tas fram för hur användningen av de snabbväxande kycklinghybriderna ska avvecklas.

I Uppdrag granskning hänvisar landsbygdsministern till förbättringar för kycklingarna i djurskyddslagen från 2019. Men de här förändringarna har knappast slagit igenom i praktiken. Peter Kullgren måste därför snarast kontakta Jordbruksverket som ansvarig myndighet och få garantier för att regelverket överensstämmer med kycklingarnas verklighet.

Det är hög tid att införa en obligatorisk ursprungsmärkning för svenska restauranger och storkök

För att motverka missförhållanden i kycklingindustrin bör landsbygdsministern också ta tag i den dolda importen av billigt kycklingkött, som kan ha producerats med mycket dåliga förhållanden för kycklingarna. Det är hög tid att införa en obligatorisk ursprungsmärkning för svenska restauranger och storkök.

Sverige behöver också ta sitt ansvar för det allvarliga miljöhot som kycklingindustrin och andra djurfabriker står för, med skogsskövling och enorma utsläpp av växthusgaser. Peter Kullgren måste arbeta för att kycklingkött kommer med i EU:s lagstiftning mot skogsskövling. Det är viktigt att Sverige bygger upp ett nytt livsmedelssystem som är mer hållbart, för djur, människor och hela planeten.

ANNONS

Roger Pettersson, generalsekreterare World Animal Protection Sverige

Amanda Dahlberg, agronom och sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin, World Animal Protection Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS